Gőgös Gúnár Játszóház és a Liba Tour Szent Márton ünnepén


2015-11-08 11:32:15  | cikk: Babos Petra  | 


Gőgös Gúnár Játszóház és a Liba Tour Szent Márton ünnepén főképe
A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe szombaton délután is várta az érdeklődőket színpadi programokkal és játszóházzal, ízletes falatokkal és jóféle szőlőnedűkkel. Nagy sikert aratott a Gőgös Gúnár Játszóház és az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Liba Tour családi vetélkedő is. A vidám játszóháznak a kastély adott otthont, s innen indult a vetélkedő is. Az impozáns épületet megtöltötték a gyermekes családok, s együtt alkottak Márton- naphoz kötődő dekorációkat. 
Horváthné Bátor Mária, a játszóház vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy sokan ellátogattak hozzájuk, ahol a gyermekek mellett a szülők is szívesen tevékenykednek, segítenek egy-egy figura elkészítésében. Az apróságok szüleikkel különleges lúdgége tésztát, farmerból őszi ajtódíszt és madárházikót készíthettek. A játszóházba ma délután 15 órától ismét várják az alkotni vágyókat, ezúttal tökmanót, őszi ajtódíszt és gyöngymedált kreálhatnak a gyerekek.
Népszerű volt a Gőgös Gúnár Játszóház

Marton Péter édesanyjával látogatott el a rendezvényre, ahol elmondása szerint nagyon jól érezte magát, jó ötletnek tartotta a vetélkedőt is, melyben sok izgalmas feladat várt rá. Peti mind a négy állomáson járt, tervei szerint jövőre is részt vesz ezen programon. A Liba-Tour menetlevél akkor volt teljes, ha mind a négy helyszínen – a Tourinform irodában, a Református Gyűjteményekben, a Kékfestő Múzeumban és az Esterházy-kastélyban szervezett játszóházban is – megszerezték a feladatokért járó pecséteket. Az izgalmas feladatok között volt libatollal írás, libás kép kiszínezése, díszítése, aranytojás keresés és tojásgurítás is.   A Liba Tourra ma is várják a bátor jelentkezőket 15 és 18 óra között. A legügyesebbek az esti sorsoláson értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.  A kellemes őszi időjárásnak köszönhetően tegnap sokan kilátogattak a programra. A rendezvénysátorban felállított színpadon egymást követték a fellépők. A délután során a Vaszari Asszonykórus, a Farkasgyepűi Gyöngyvirág Néptáncegyüttes és a nagyváradi Libavonat együttese lépett fel.
A Libavonat interaktív koncertje

Őket a szekszárdi Holló Együttes, a Bor legendája című előadása követte. Sili Károly, a zenekar szíve-lelke elmondta, harminc éve játszanak felnőtt és gyermekközönségnek egyaránt, nagy lelkesedéssel. A csapat a katonaság után együtt maradt, s alakítottak egy zenekart. Mindenük a muzsikálás, amit tényleg szívvel-lélekkel tesznek. Műsorukban népdalok, deák énekek és énekelt versek szerepeltek. A zenekar énekese a liba-nap kapcsán elárulta, nagyon szereti a liba ételeket, kedvence a ludaskása. Elmondása szerint nem csak Márton napján enne ilyen finomságokat, hanem az év bármely napján.
A szombat estét a 2007-ben alakult, az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik legmagasabb művészi színvonalon zenélő bandája, a Maszkura és tücsökraj koncertje zárta. 
A Maszkura és Tücsökraj

A maszkura egy farsangi figura, a melyet a busójáráskor használnak, s Erdélyben hívják maszkurának, Magyarországon pedig maskarának - mesélte Maszkura, a zenekar oszlopos tagja. - 1998-ban kezdtem rap zenével foglalkozni román nyelven. Rávettek az osztálytársak, hogy rappeljek, s így kezdődött el a dalszövegírás. 2002 körül kezdtem el magyar nyelven írni a szövegeket. 2005 óta élek Budapesten, 2007 óta működik az együttesünk – tette hozzá. Mint mondta, korábban vendéglátással foglalkozott, ahonnan sok ötletet merített, főleg a népzene terén. A szövegek általában úgy születnek, hogy azt írja le, ami történik vele, körülötte - mondta Maszkura, hozzátéve, hogy főleg azt veti papírra, ami valamilyen szempontból megérinti. A cilinderes Maszkura egyedi megjelenése és zenei világa adja meg a csapat jellegzetes stílusát, amelyet a pápaiak vastapssal díjaztak. Magával ragadó zenéjük a legjobb soul, funk és hipp-hopp muzsikák hagyományain alapuló, kísérletező, szenvedélyes esztétikai álmodozás. A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe vasárnap este zárul. Ma 16 órától az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola, a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttese, a Szó és Kép Színpad, az Esztrád Színház, Mózes László tangóharmonikás és a Magyarvista Social Club szórakoztatja az érdeklődőket. Természetesen a faházak is várják a liba ételeket és ízletes borokat megkóstolni vágyókat 21 óráig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!