Arany- és gyémántdiplomásokat köszöntöttek


2015-11-08 11:08:35  | cikk: HuHa  | 


Arany- és gyémántdiplomásokat köszöntöttek főképe
Ötven és hatvan évvel ezelőtt vették át pedagógus diplomájukat azok a tanítók, tanárok, óvodapedagógusok, akiket pénteken délután köszöntött a város. Pápa Város Önkormányzatának hagyományos tiszteletadása a jubiláló pedagógusok előtt ezúttal az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola aulájában volt, ahol az iskola 3. Z osztályos tanulói köszöntötték verssel, dallal az időseket. Az ünnepi programon jelen volt dr. Bánhidi Miklós főiskolai tanár, a Nyugat- Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Rekreológiai Intézeti Tanszék vezetője, egykori pápai diák, Egyházi Andrea, a KLIK Pápai Tankerületének igazgatója, Unger Tamás alpolgármester, valamint a rendezvénynek otthont adó oktatási intézmény igazgatója, Heizer Zoltánné.

Versekkel, dalokkal köszöntötték az idős pedagógusokat az Erkel kisdiákjai

A diákok műsorát követően dr. Bánhidi Miklós köszöntötte a pedagógusokat és jelen lévő családtagjaikat. Felidézte, ötven évvel ezelőtt ezen iskola falai között kezdte meg tanulmányait és ma is pápai lakosként jár át tanítani Győrbe. A tanszékvezető az egyetem rektorának üdvözletét hozta el a pápai pedagógusoknak.
-Az emlékdiploma jelkép, önök „néhány” évvel ezelőtt olyan fogadalmat tettek, hogy hosszú távú közvetítői lesznek az emberek által felhalmozott értékeknek, különböző tudományoknak, művészeteknek. Önök arra vállalakoztak, hogy tanítással, neveléssel járulnak hozzá az olyan személyiségek fejlesztéséhez, akik meg kellett, hogy feleljenek a társadalmi kihívásoknak, az egyéni és társadalmi érdekek mentén – fogalmazott. Hozzátette, a pedagógusok azok, akik az első mankót adták a gyermekeknek ahhoz, hogy kitáruljon előttük a világ, új ismereteket szerezzenek, fizikai és mentális képességeiket fejlesszék.

Dr. Bánhidi Miklós egyetemi tanár egykori iskolájában mondott köszönetet az ünnepelteknek
-Adták az újat, a kihívást, a gondoskodó szeretetet, mely során a kisdiákok megismerkedhettek azokkal az erkölcsi követelményekkel, mint a fegyelem, tolerancia, felelősségvállalás, bizalom és baráti összetartozás. És tették mindezt egy sok nehézséget átélt magyar közoktatásban, mely sajnos soha nem tudta viszonozni az önök munkáját sem anyagilag, sem erkölcsileg – mondta köszöntőjében, jó egészséget és hosszú boldog életet kívánva az emlékdiplomásoknak.

Unger Tamás alpolgármester is a köszönet hangján szólt az ünnepeltekhez. Köszöntőjében felidézte, ő is tanárként végzett és hogy erre a pályára lépett, az egy pedagógusnak köszönhető.
-A pedagógusok olyat képesek adni, ami meghatározhatja az ember egész életét, jövőjét – mondta. Kifejtette, a pedagógusi pálya nagyon ambivalens, hiszen gyorsan lehet szép sikereket elérni, másrészről viszont előfordul, hogy ezek a sikerek csak nagyon sokára, akár évtizedek múlva köszönnek vissza.
-Önök tudják a legjobban, hogy a régi tanítványok milyen hálásak tudnak lenni, mindazért, amit önöktől kaptak – mondta, kiemelve, hogy az ünnepeltek idejében a diákoknak meg kellett dolgozniuk a tudásért, tanulni kellett, figyelni kellett, hiszen akkor még semmit nem kaptak készen. Az alpolgármester azt is megemlítette, ma már a város nem fenntartója és működtetője az oktatási intézményeknek, de ma is nagyon fontosak számukra a város pedagógusai és mindenben segítik iskoláikat.
-Önök megélhették ennek a hivatásnak a különlegességét, és bízom abban, hogy az élet visszaigazolta munkájuk sikerét. Kívánom, hogy még sokáig kedves emlékeket tudjanak felidézni, ha egykori tanítványaikkal találkoznak – tette hozzá, köszönetet mondva az emlékdiplomásoknak.

Pápa Város Önkormányzata nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte az emlékdiplomásokat

Az ünnepségen kilenc pedagógus arany emlékdiplomát vehetett át, kilencen pedig gyémánt emlékdiplomában részesültek, emlékéül annak, hogy 60 évvel ezelőtt vették át pedagógus diplomájukat.
Ez utóbbiak közé tartozik Lendvai Ernőné Mária néni, aki meghatódva vett részt az ünnepségen, már csak azért is, mert róla dr. Bánhidi Miklós úgy fogalmazott, kedvenc tanár nénije volt. Mint mesélte, szülei is pedagógusok volt, az ő példájuk vitte erre a pályára, és nagyon szép évekre emlékezik vissza.
-Nagyon örülök, hogy megérhettem a gyémántdiploma átadót, ma ez az egyik nagy öröm számomra, a másik pedig az, hogy egy régi tanítványom adta ezt át. Az is öröm, hogy az ünnepségnek ez az iskola a helyszíne, hiszen itt tanítottam harminc éven keresztül.

Lendvai Ernőné egykori diákjától vehette át gyémántdiplomáját
Mária néni a győri tanítónő képzőbe járt, ott érettségizett, majd Pécsen tanult tovább, ahol matematika-fizika szakon végzett. Szanyban volt gyakorló éves tanár, 1956-ban került az Erkelbe, ahol harminc éven keresztül tanított, majd a Bocsor Kollégiumban dolgozott nevelőtanárként, onnan ment nyugdíjba 1990-ben. Az idős pedagógus, akinek nevéhez kötődik a néptánc oktatás meghonosítása a városban, ma is aktívan él, könyvet írt a néptánc oktatás kezdeteiről, tapasztalatairól. Szép érzések élnek benne pedagógusi munkájáról, sok osztálytalálkozón vesz részt és örömmel éli meg egykori tanítványainak szeretetét.

A pedagógus emlékdiploma átadó ünnepség végén kötetlen beszélgetésre, emlékidézésre hívták az ünnepelteket és hozzátartozóikat.

Képek:

Arany emlékdiplomát vehetett át:
Bolla Ferencné, dr. Berki Sándorné, Györgyi Sándor, Iványi Szabolcsné, Iványi Szabolcs Károly, Szalay Lászlóné, Tomenga Zsuzsanna, Forsthofferné Böröcz Anna, Mayer Józsefné

Gyémánt emlékdiplomát vehetett át:
Császár Gézáné, Dávid Sándorné, Gábriel Antal, Király Ilona, Lendvai Ernőné, Makai Ferenc, Szabó Lászlóné, Szűcs Gézáné, Técsy Józsefné
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!