Újborszentelés és borlovag avatás a kastélyudvaron


2015-11-07 19:16:17  | cikk: HuHa  | 


Újborszentelés és borlovag avatás a kastélyudvaron főképe
Libacomb és libakolbász, új- és óborok, szórakoztató és kulturális műsorok várják a hétvégén az Esterházy-kastély udvarán az érdeklődőket a Szent Márton-napi Újbor Ünnepén. A háromnapos rendezvény tegnap délután kezdődött és vasárnap estig várja a pápaiakat és a más településekről érkezőket.

A Szent Márton naphoz kapcsolódó néphagyományokat is felelevenítő és az Európa szerte is nagy becsben tartott magyar szent emlékének megidézését szolgáló rendezvény kulturális műsorát a Szent Anna Római Katolikus Óvoda és a Munkácsy-iskola nyitotta, majd Márton-napi mulatság címmel a Magyargencsi Dalkör, a Pápai Őszirózsa Irodalmi Színpad, a Nyárádi Dalárda és a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Énekkara lépett színpadra, vidám dalokkal, boros nótákkal. A víg kedélyű szépkorúak a fellépés után is maradtak, és a rendezvénysátor padjain helyet foglalva, jóféle borokat kóstolgatva tovább nótáztak a közönség legnagyobb tetszésére.

A vidám szépkorúak az asztalnál is nótáztak

Az este programját színesítette a Pegazus Színház legújabb produkciója, a Régi dalok Show-ja című előadás, melyen a 20. század elejének városligeti hangulatát idéző ismerős dallamok osztatlan sikert arattak.

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepének hivatalos megnyitóján a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai közreműködtek, Végh Zsolt ceremóniamester számos Márton naphoz kötődő néphagyományt és időjóslást elevenített fel, majd Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt. Beszédében kellemes időtöltést és jóízű falatozást kívánt minden vendégnek. Stábunk kérdésére felidézte, ez a rendezvény közel másfél évtizedes múltra tekint vissza városunkban, az egynapos program mostanra háromnapos, minden korosztály számára programot nyújtó eseménnyé nőtte ki magát, mely az Esterházy-kastély udvarán találta meg igazi helyét.
-Kevés olyan magyarországi település van, amely nem emlékezik meg Szent Mártonról, Pápa városa pedig idejekorán csatlakozott ezek sorába. Ez az advent előtti utolsó nagy közösségi eseményünk, ami szépen megtalálta a helyét az éves programsorozatban, s ez az a rendezvény, ami még a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt alkalmat ad a nagy lakomákra – mondta, hozzátéve, Szent Márton napja jeles vallási esemény a katolikus egyházban, melyhez nagyon sok népszokás is kapcsolódik, így ez az ünnep a magyar néphagyományok ápolásának, megőrzésének is jeles eseménye. Áldozó Tamás azt is megosztotta velünk, szívesen fogyaszt libából készült ételeket és iszik hozzá finom borokat, és erre biztatta a rendezvényre kilátogatókat is, hiszen mindkettőből nagyon változatos kínálatot vonultattak fel a programon.

Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg a rendezvényt

A Szent Márton ünnepéről természetesen nem maradhatott el az újborok megszentelése sem, hiszen a hagyomány szerint e napra forrtak ki az idei szüretelésű szőlőből készült borok, s a bornak bírája is Szent Márton. Ez alkalomból dr. Mail József szentelte fel a szőlőnedűt.
-A bor a föld termése, az emberi munka gyümölcse, a legnagyobb misztériumnak, a te vérednek is a jele. De a bor szimbolizálja mindazt, ami az életben nemes lehet, a barátságot, a szerelmet, az igazságot, az örömet, a vidámságot. Áldd meg Urunk borunkat, hogy az mindannyiunk egészségére váljon és add, hogy szent neved hívásával bárki, aki ezekből fogyaszt, testének és lelkének javára szolgáljon - e szavakkal áldotta meg az új borokat.

Az apát megemlítette, az idei évben ünnepli a katolikus egyház Szent Márton születésének 700. évfordulóját, aki Szombathelyen vagy Pannonhalmán született. A legjelesebb magyar szentek között számon tartott Márton tiszteletére a pápát is meghívták Magyarországra. Dr. Mail Józseftől azt is megtudhatták a jelenlevők, hogy a Szent Márton-napi borszentelés mellett még Szent János napján szentelik meg a borokat.

Az ünnepi ceremónia hagyományos részeként bor- és pálinkalovagokat is avattak a rendezvény nyitó estjén. A Somló és Környéke Borút Egyesület tagjai mellé két jelölt, Orbán László és dr. Vándor Csaba állt fel a színpadra, akik a nagyközönség előtt avattattak borlovaggá. A két jelöltnek két feladatot kellett sikeresen megoldania: előbb két féle pálinkából kellett kóstolás útján kiválasztani a somlói törkölyt, majd fröccskészítési tudományukról kellett számot adniuk. A jelöltek sikeresen teljesítették a próbát, így az egyesület elnöke bor- és pálinkalovaggá ütötte őket az eskütételt követően.

Dr. Vándor Csaba, a Somlói Borrend egyik új tagjának avatása
A Somlói Borrend egyik új tagja, dr. Vándor Csaba hírportálunknak úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy a Somlói Borrend lovagja lehetett, hiszen fontos számára a bor tisztelete és a hagyományőrzés. Családjának több mint tíz éve van szőlőbirtoka a Somlón, ez idő alatt volt lehetősége megismerkedni a szőlővel, borral való teendőkkel, szokásokkal és örömökkel. Az ügyvédként, egyetemi tanárként és vállalkozásfejlesztő szakemberként dolgozó fiatalember nemcsak civil életében, de munkájával is szeretne közreműködni a somlói borok népszerűsítésében, így pályázatok írásában és az egyesület jogi ügyeinek intézésében vállal szerepet.
Arra a kérdésre, hogy inkább somlói törkölypálinkát vagy somlói olaszrizlinget fogyaszt, egyértelműen a bor mellett döntött, annak ellenére, hogy édesapja, Vándor Ottó a pálinka nagy híve és kiváló pálinkákat készít. Szent Márton napjával kapcsolatban pedig elmesélte, számukra ez azért is fontos ünnep, mert kisfiának névnapját ünneplik ekkor, és ilyenkor nem hiányozhatnak az asztalról a finom libaételek.

S ha már a bornál és a libából készült finomságoknál tartunk, érdemes megemlíteni a rendezvény gasztronómiai kínálatát, hiszen a hétvégi program főszereplői ezek. Az ételekről ezúttal is a Galéria Bisztró gondoskodik, választékukban kemencés sült libacomb, zabos libamáj újborral és tejföllel, hidegtálként libaízelítő szerepel, az igazi különlegességnek számító libakolbász mellett.
-Ezt egy új receptúra alapján próbáltuk ki. Disznóhússal és libahússal készítettük és kicsit magyarosra formáltuk – mondta el Orbán László, a Galéria Bisztró üzletvezetője. A mesterszakács hozzátette, ezekhez az ételekhez a friss, gyümölcsös újborok illenek, természetesen fehérek.

Libaízelítő tálak libamájjal, libatepetővel, libakolbásszal
Nos, ebből is bőséges a választék, a meghívott somlói, zalai, balatoni, tokaji és móri pincészetek ugyanis boraik legjavát hozták el Pápára. A Somlón gazdálkodó Fazekas Pincészet hárslevelűt, koronát, édes hárslevelűt, furmintot, olaszrizlinget és az elmaradhatatlan juhfarkot kínálja a vendégeknek, emellett hoztak rozé bort és egy vörösbort is, mely a Somlón eddig nem volt jellemző. Újborként olaszrizlinget választatnak a látogatók faházukban.
A borok mellett pálinkát, forró teát, forró csokoládét és puncsot kóstolhatnak a vendégek, a libából készült ételek mellett pedig házi réteseket és sütőtököt fogyaszthatnak.

S míg a finom ételek és italok választékában tobzódtak a Szent Márton- napi rendezvényre kilátogatók az első estén, a rendezvény nyitóceremóniáját követően a világzenét játszó Neofolk együttes zenéje szórakoztatta őket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!