"Az álmok valóra válnak, csak hinned kell bennük ..."


2015-11-04 21:58:54  | cikk: ha  | 


"Az álmok valóra válnak, csak hinned kell bennük ..." főképe

Egy klasszikus mesével indult a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ gyermekbérletének előadássorozata a 2015-16-os évadban. A budapesti Noir Színház társulata Hamupipőke történetét hozta el Pápára. Keddtől csütörtökig több mint 1500 pápai és környékbeli ovis és alsó tagozatos kisdiák tekintheti meg a zenés mesejátékot.

Hamupipőke története megunhatatlan - itt még szolgálóruhában álmodozik a fiatal lány

Minden "színházcsináló" álma, hogy egy ilyen mesét állíthasson színpadra, mondta Iványi Árpád rendező, de ugyanakkor nagyon nagy kihívás is, hisz a gyerekek már úgy érkeznek az előadásra, hogy él bennük egy Hamupipőke-kép, ismerik a történetet, tehát nem egyszerű lekötni őket. A Noir Színház azonban ezt bravúrosan megoldotta: látványos díszleteik, pompás jelmezeik elvarázsolják a kis nézőket. Mára már a Noir védjegyévé vált az a szcenikai megoldás, mely nagyon praktikus és látványos: ha a díszlet hátterét, mely egy áttetsző felület, előről világítják meg, akkor az előtérben - ebben az esetben a házban és a bálteremben - játszódó jelenetek láthatók, ha hátulról, akkor pedig felsejlenek a hátul zajló események, például amikor Hamupipőke hintóba száll.

Itt már báli ruhában - irány a hercegi udvar! Hamupipőke hintóba száll

Merthogy a Noir Hamupipőkéje a klasszikus sztori: a fiatal lány mostohaanyjával s annak két gonosz, nem kifejezetten bájos lányával él, szolgálóként. Megalázó feladatokat bíznak rá, de ő mindig csak édesanyja utolsó szavaira gondol: "légy bátor és kedves". Amikor a hercegi udvar bált szervez, a gonosz mostohaanya széttépi Hamupipőke meghívóját. Ám ahogy az a mesében lenni szokott, a legreménytelenebbnek tűnő pillanatban megérkezik a segítség. A tündér fogalmazza meg a darab üzenetét is: "Az álmok valóra válnak, csak hinned kell bennük" - mondja Hamupipőkének a tündér és útnak indítja a lányt megérdemelt boldogsága felé. Iványi Árpád célja az volt, hogy a klasszikus mesén keresztül bemutassa, kilátástalannak tűnő helyzetekből is van kiút, akarni és tenni kell, így bárkivel megtörténhet a csoda.

Hamupipőke nem csupán szép, de kedves is - ezért nyeri el a herceg szívét

A Hamupipőkét alakító Gaál Mónika minden előadás végén vastapsot kapott, a bájos lány nemcsak a herceg, de a közönség szívét is elnyerte. Mónika elmondta, hogy bár gyermekkorában nem vágyott arra, hogy hercegnő lehessen, Hamupipőke történetét szerette és most is szívesen játssza, mert a darab főszereplője egy igazán tiszta szívű, kedves lélek, akit öröm megjeleníteni a színpadon. A Noir Színház plusz ajándéka, hogy az előadás után a gyerekeket lefotózzák a hercegi párral. Gaál Mónika ezt is nagyon szereti, hisz így személyesen is találkozhat közönségével.

A gyerekek kedvence a hercegi pár

A Noir Színház kilenc évvel ezelőtt alakult, repertoárjukban felnőtteknek és gyerekeknek szóló darabok egyaránt vannak. A Hamupipőke a legújabb előadásuk, a premier szeptemberben volt Budapesten, azóta több vidéki színházba is hívták már őket, így jutottak el Pápára is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!