A pápaiakat is elkápráztatta a világverő magyar íjász


2015-11-01 11:13:16  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A pápaiakat is elkápráztatta a világverő magyar íjász főképe
A Hit Pajzsa Nemzeti Egylet meghívására a többszörös világcsúcstartó távlövő íjász, Mónus József - becenevén a Farkas - tartott élménybeszámolóval egybekötött bemutatót a Kishegyen. A világbajnok íjász ezidáig 12-szer állított fel világcsúcsot, több mint 120 versenyen nyert, 2010 márciusában egy budapesti rendezvényen 508,74 méteres lövéssel megdöntötte a távlövés addig nyilvántartott 784 éves rekordját, ami 502,5 méter volt. Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: a 2012-es Kurultájon 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140x140 centiméteres méretű céltáblát, 2012-ben Mongóliában pedig 653 méteres lövésével felállította a távlövés új világrekordját. 2014 szeptemberében annak ellenére, hogy a felkészülés során véletlenül keresztüllőtte a kézfejét és az ujját, Wendoverben három nap alatt négy világcsúcsot állított fel távlövő íjászatban és a király kategóriában egy 16 éves rekordot döntött meg, miután 645 méterre lőtte ki nyílvesszőjét.
- 2006-tól 2008-ig sport jelleggel íjászkodtam, azóta harci-, cél- és távlövő íjászattal foglalkozom – mesélt a kezdetekről a hajdúnánási világbajnok. Az elmúlt hét évben végigharcoltam Európát, Ázsiát, az Egyesült Államokat, legutóbb épp Amerikában sikerült négy világrekordot lőnöm. Természetesen itt még nem állok meg, az egyik legnagyobb tervem, hogy jövőre a pozsonyi csata tiszteletére 907 métert fogok lőni. Azt gondolom, hogy nem elég jól célozni és messzire lőni, szükség van egy SI mértékegységgel ki nem fejezhető fogalomra, amit lehet akaraterőnek, hitnek nevezni, azt szoktam mondani, hogy a múlt emlékképének újbóli megélése révén a múltban harcolva ugyan, de a jelenben akarok győzni mindenki felett a magyar zászló becsületéért. Azaz számomra az "életre-halálra" harc ugyanaz, mint a múlt harcosának a saját történelmi jelenében való küzdelme a saját családjáért, társaiért, városáért, és sok másért, de mindenképp a hazájáért, hogy a dobogó tetején mindenkinek meg tudjam mutatni a piros, fehér, zöld zászlót.
Mónus József a bemutató előtt arról mesélt a hallgatóságnak, hogy amelyik íjával világbajnokságot nyer vagy világcsúcsot lő, többen nem használja.
- Minden egyes íjamat és vesszőmet én készítem el. Minden íjamnak megfogadom, ha értünk harcol és győz, akkor azután soha többet nem kell már harcolnia, azaz megadom a legyőzhetetlenség reményét számára Ezért az íjam, ha harcolt a zászlónk becsületéért életre-halálra, úgy, ahogyan azt elvárom én és elvárják, akkor számára a harc véget ér, és elhelyezem a szobám falán. A következő versenyre már egy új íjat készítek, ami felhasználja a régi legjobb tulajdonságait, de keresek lehetőséget a még jobb tulajdonságok hozzáadására.
A rekorder íjász elmondta, ennyi siker után is a hinni tudó és reménykedő emberek gondolatának ereje motiválja, az, hogy győztesként a magasba emelhesse a magyar zászlót és történeteivel, eredményeivel könnyet csalhasson az emberek szemébe. Süle Zsolt önkormányzati képviselő az alkalom kapcsán azt mondta, arra törekszenek, hogy olyan embereket hívjanak meg városunkba, akik tudásukkal, produktumukkal már letettek valamit az asztalra, ilyen Mónus József is, akit bátran lehet példaképként az emberek elé lehet állítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!