Üdv az erdésznek - családi fotók, naplók és levelek


2015-10-25 09:29:49  | cikk: ha  | 


Üdv az erdésznek - családi fotók, naplók és levelek főképe

A Pápai családi fotóalbumok elnevezésű sorozatát tavaly indította útjára a Jókai Mór Városi Könyvtár. Elsőként Huszár János "nyitotta ki" digizalizált privát fényképalbumát, majd Lux Ibolya következett, akit most Ágh Magdolna követett a sorban. Ezúttal azonban rendhagyó volt az alkalom, hisz könyvbemutató is tartozott hozzá.

Ágh Magdolna elmondta, hogy szülei halála után egy nagyon gazdag, értékes hagyaték került a birtokába, melyben levelek, naplók fényképek mesélnek egy letűnt korról. A fotók jórésze a két világháború közötti időszakból származik, dokumentumai a farkasgyepűi és pápai eseményeknek, társasági életnek, hagyományoknak, családi rendezvényeknek. Ágh Magdolna elmesélte, hogy Farkasgyepűre nyáron a kisvasút, télen pedig a sielés vonzotta ki a pápai fiatalokat. Volt olyan fotó is, ahol lovas szán húzta a hóban a sítalpas fiúkat.
A bemutatott képek azonban csak egy részét jelentették a hagyatéknak, mégpedig azon részét, mely az Üdv az erdésznek című könyvből kimaradt. A kötetet Ágh Magdolna állította össze nagyapja, Dobó Jenő erdőmérnök emlékére. A könyv szerkesztését személyes dokumentumok segítették, a családtagoknak írt levelek, naplórészletek.

Ágh Magdolna nagyapjának állít emléket a kötetben

A könyv részletesen követi Dobó Jenő életútját, a gyerekkortól, a selmecbányai diákévektől kezdve az esztergomi gyakorlóéveken át farkasgyepűi állásáig. Dobó Jenő az első világháború után lett a veszprémi püspök erdőgondnoka. Az életút alkotja a könyv első részét, a második rész a gazdag fotónyag, a harmadik rész pedig az erdőtiszti lak vendégkönyvének digitalizált formája. 1920 és 1956 között sokan megfordultak itt a bejegyzések, aláírások tanúsága szerint, így például Kittenberger Kálmán, Germanus Gyula és Albrecht főherceg.

Ágh Magdolna elmondta, hogy azért vállalta a könyv szerkesztését, az anyag válogatását, mert úgy gondolta, hogy nagyapja gondolatai, történetei élőbbé tehetik a két világháború közti időszakot, főként úgy, hogy helyiekhez, a falu eseményeihez köthető a történelem, de az első és második világháború eseményei is érdekesek az elismert erdőmérnök személyes történetein keresztül.

Képek:


Címkék: könyvtár | fotóalbum
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!