Egyre népszerűbb az Észkerék


2015-10-21 21:38:55  | cikk: Babos Petra  | 


Egyre népszerűbb az Észkerék főképe
Harmadik éve szervez az Észkerék Egyesület matematika versenyt általános-és középiskolás diákok részére. A hagyományoktól eltérően idén ősszel tartják a megmérettetést, mivel ez az időszak még nyugodtabb, s a diákok sem annyira leterheltek, mint tavasszal. Az előző években rendkívül népszerű volt a tudomány ezen ágának rendezvénye, ezért ebben az évben külön versenyeznek az általános iskolások és egy másik napon a középiskolások.

A csapatversenynek a Munkácsy iskola adott otthont, összesen 22 csapat mérte össze tudását 3-3 fős csoportokban.
Dr. Spissich László, az egyesület titkára érdeklődésünkre elmondta, nagy öröm számukra, hogy egyre népszerűbb az Észkerék verseny, sokan már nem első ízben vesznek részt a vetélkedőn. Mint mondta, a csoportos játék sokat segít a diákok fejlődése szempontjából, hiszen megtanulnak együtt küzdeni egy közös célért, egymást segíteni, amit később az életben is tudnak majd érvényesíteni. Az egyesület legfontosabb célkitűzése a matematika minél szélesebb körben való népszerűsítése, a gyakorlati logika fejlesztése és a mindennapi életben a matematikai törvényszerűségek megtalálása.

A vetélkedő két részből állt. A gyerekeknek elsőként egy elméleti feladatsort kellett megoldaniuk, melyben tesztkérdések és egy szöveges feladat szerepelt. Ezt követően a feladatsort a tanárok kijavították és a hat legjobb csapat vehetett részt a második fordulóban, amellyel sudoku és egyéb logikai-térfejlesztő feladatokkal tették próbára a gyereket.
Az első forduló után Cserkuti Sándor, Pintér Márk, Balogh Márkó a Bűvöskocka csapat tagjai elmondták, hogy ilyen formában először versenyeznek együtt. A fiúk szerint nem volt annyira nehéz a megmérettetés, sokat készültek rá matek és Észkerék szakkörön, de otthon is. A fiatalok ilyen fajta feladatokra számítottak, a kifejtős kicsit nehéz volt, de azért megbirkóztak vele. Remélik, jövőre is részt vehetnek a vetélkedőn, amiből sokat tanultak.

Dr. Spissich László felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában szakkör is működik, melyre minden szerdán délután várják az érdeklődő tanulókat.
Az egyesületnek honlapja is van, a www.papaieszkerek.hu internetes címen, ahol a tanulók értesülhetnek a versenyekről, s feladatokat oldhatnak meg.
A győztes csapatok értékes ajándékokat vihettek haza, s akik a második fordulóba bekerültek Észkerék Egyesület feliratú pólóban versenghettek, amit meg is kaptak ajándékba.
A középiskolások november 12-én mérik össze tudásukat a Türr Gimnáziumban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!