Szélesvíz - megjelent a 3. szám


2015-10-17 17:40:47  | cikk: ha  | 


Szélesvíz - megjelent a 3. szám főképe

Időszerű változások és az eddigi értékek megőrzése - ez jellemzi a Szélesvíz legújabb számát, mondta Mátyus Aliz főszerkesztő, Pápa város irodalmi, kulturális folyóiratának legfrissebb írásait bemutató rendezvényen a Városházán.
- A megújulás már akkor észrevehető, ha valaki kézbeveszi a kiadványt. Az eddigiektől eltérően ugyanis ezúttal diákmunkák láthatók a borítón, Katona György két refis, festészet tanszakos tanítványának alkotása: a Kékfestő Múzeum egy-egy részlete Békefi Bonitától és Lőwenberger Patriktól. A belső borítókon pedig fotók: elöl a Müller házaspár és tanítványai, hátra lapozva pedig a Teleszterion Színházi Műhely Médeia című előadásán készült pillanatképek. Ez a két csoport azért került be a lapba, mert a Teleszterion a Szélesvízről állított össze egy remek előadást, a Tánc-Lánc AMI pedig egy pápai vásári forgatagot visz színpadra. Ez már rögtön megadja a szám hangulatát - mondta a főszerkesztő.

Hangulatos az új lapszám borítója

Változás még, hogy három rovat vezetését Mátyus Aliz átadta itt élő szerkesztőtársaknak. A Köztünk élnek - köztünk éltek rovatot ezentúl Sz. Juhász Klára vezeti, az Élet-Szín-Játék Baloghné Uracs Marianné, Horváth Eszter és Takács Ildikó pedig a diákrovat felelősei. Egy rovat azonban határozatlan ideig szünetel, a Látható világ, mely Winkler Gábor nevéhez fűződött.
A Szélesvízben ezúttal is mindenki talál kedvére való témát. Hudi József írásából például kiderül, hogy mióta és miért használják Pápával kapcsolatban a "Dunántúl Athénje" jelzőt, a Lőrincze-emlékév kapcsán a nagy nyelvész fiával készített beszélgetésből megtudhatjuk, hogy miért nem követte apja nyomdokait, egy pápai titkos küldetés részleteibe pedig Szőllősy Szabolcs írása vezet be minket. A közelmúltban elhunyt két jeles pápai személyiségtől is búcsút vesz a lap, Burcsi Elelmértől és Kálmán Frigyestől. Olvasható beszélgetés Müller Anitával, Serei Zsolttal, a Zeneakadémia tanárával és Szücs Gáborral, az evangélikus iskola igazgatójával is.

Sokan voltak kíváncsiak a Szélesvízre

A harmadik lapszámot bemutató rendezvényen részt vett Závogyán Magdolna, az EMMI kultúráért felelős helyettes  államtitkára, aki évek óta ismeri és elismeri Mátyus Aliz tevékenységét. Inspiratív munkakapcsolatban vannak, hisz a Szélesvíz főszerkesztője egy feladatorientált, helyes értékrendű és ezt az értékrendet nagyon magabiztosan vállaló ember, akivel öröm együtt dolgozni, mondta Závogyán Magdolna.
- A Szélesvíz című folyóiratról én már kezdetek óta sokat hallok, olvasója vagyok, elmondható, hogy a lap pápaiakról szól, de nem csak pápaiaknak. A borító például mesél egy régi mesterségről, mely jellemző volt a városra, de az alkotók révén megelevenedik a Pápai Református Kollégium is, mely évszázadok óta adja a kiművelt emberfőket az országnak. A mai világ a gyors információszerzés világa, de ugyanakkor szükségünk van az identitás megélésére is. Ezért is tartom fontosnak, hogy ennek a városnak van egy ilyen folyóirata, melynek lapjairól visszaköszön mindaz a tudás, érték, mely a térségnek, a megyének és az országnak is büszkesége. A Szélesvíz múltunk egy-egy meghatározó, értékadó, a magyar nyelvet, a kultúrát és tudományt szolgáló jeles személyiségének életével példát állít elénk, ugyanakkor teret enged a kortárs alkotók gondolatainak és lehetőséget ad a diákoknak, hogy részeseivé váljanak a közéletnek. Így fonja harmóniává a múltat, a jelent és a jövőt, lapszámról lapszámra - mondta Závogyán Magdolna, aki kérte a pápaiakat, hogy segítsék a kiadvány munkatársainak értékőrző, értékteremtő munkáját.

Unger Tamás alpolgármester gondolatai zárták az új lapszám bemutatórendezvényét

- Jó, hogy van egy Szélesvizünk - hangsúlyozta Unger Tamás alpolgármester zárszavában. Elmondta, amikor a harmadik lapszámot kézbe vette, csupa ismerős névvel találkozott, arcok, emberek, helyzetek villantak fel, s arra gondolt, fontos, hogy a város lapja megőrizze az itt élőket, az itt történteket.
A Szélesvíz ötszáz példányban jelent meg, a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!