Segítség a pályaválasztásban


2015-10-17 14:32:30  | cikk: HuHa  | 


Segítség a pályaválasztásban főképe
42 kiállító részvételével, 17. alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal a pályaválasztási kiállítást, melyre az általános iskolák végzőseit és hetedik évfolyamosait várták pénteken a Városi Sportcsarnokba. A rendezvényen középiskolák, képző intézmények, vállalkozások és a szakmai szervezetek mutatták be a tanulható szakirányokat, szakmacsoportokat, valamint az egyes szakmákat. A programra a járás valamennyi általános iskolájából várták a pályaválasztás előtt álló diákokat és szüleiket, hogy segítséget nyújthassanak a fiatalok jövőjének tervezésében.

A kiállítást Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője nyitotta meg. Mint mondta, a fiatalok közül sokan nem tudják, milyen szakmát, milyen iskolát válasszanak, amikor befejezik általános iskolai tanulmányaikat.
-Ezzel a rendezvénnyel kívánunk segíteni nekik, hogy döntésük minél kiforrottabb és megalapozottabb legyen, segítve ezzel későbbi boldogulásukat az életben – fogalmazott.

Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője

Áldozó Tamás polgármester arról szólt köszöntőjében, hogy néhány hónappal ezelőtt ugyanitt a környékbeli munkáltatók kerestek üres álláshelyeikre munkavállalókat és az volt a tapasztalat, hogy a több mint 900 álláshely nagy részére nem volt jelentkező, vagyis abba az irányba halad a magyarországi munkaerőpiac, hogy egyre nagyobb érték a jól felkészült munkavállaló, aki egyre drágábban tudja értékesíteni munkaerejét a piacon.
-Ez azt jelenti, hogy jól felkészültnek kell lenni, magyarán tanulni kell – hangsúlyozta és azt kívánta a diákoknak, hogy olyan pályát válasszanak, ami kedvükre való és legyenek tisztában azzal, hogy választásuk csupán az első választás, mert a tanulás nem a következő három-négy évre szól, hanem sokkal hosszabb időre, ami sok választással jár majd.

A rendezvényen a pápai szakmunkás és szakképző iskolák valamint gimnáziumok mellett a megye és a régió középfokú intézményei is megjelentek, bemutatva képzési palettájukat és a tanulható szakmákat. Több helyen már ott tanuló diákok meséltek a végzősöknek iskolájukról, nem kihagyva az ismertetőből a kirándulások, iskolanapok és a közösségi élet eseményeit.

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája szakközépiskolai képzésben kilenc szakmát, a szakgimnáziumi képzésben pedig hat szakmát kínált a fiataloknak. Szakközépiskolai képzéseik közül hét ösztöndíjjal támogatott a tanulmányi eredménytől függően, a szakgimnáziumi területen pedig egy ösztöndíjas képzésük van.
-A multinacionális vállalatoknál való elhelyezkedési lehetőségek miatt elsősorban az autószerelő, az erősáramú elektrotechnikus és a villanyszerelő a legkeresettebb itt a kiállításon, de a vendéglátó-ipari ágazatban a szakács és a vendéglátás-szervező képzés iránt is sokan érdeklődnek – tudtuk meg Mohó László szakmai tagintézmény-vezető helyettestől.

Az Acsády 15 szakmát kínál a diákoknak

Mezőgazdasági és gépészképzést több intézmény is kínált a diákoknak és a kiállításon részt vett a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége is, mely a gépész szakmák tanulása iránt kívánta felkelteni az érdeklődést. A gép önmagában kevés, te is kellesz hozzá – ezzel a szlogennel csábították a fiatalokat a szakma elsajátítására. Németh Zoltán, a szövetség képviselője elmondta, a technika rendkívül gyorsan fejlődik a mezőgazdaságban és ezt tudni kell követni a szakmai képzésekkel is. A hatékony mezőgazdasági tevékenységhez modern technikára van szükség akár a növénytermesztésben akár az állattenyésztésben, a korszerű gépekhez pedig érteni kell.
-Ma már egy traktorost, egy szerelőt nem lehet elképzelni csupán a hagyományos villáskulccsal és kalapáccsal, programok, laptopok kellenek, amivel csatlakozni tudunk a gépekhez, és mint az orvosi diagnosztikában, úgy tudjuk megállapítani a gépek problémáját. Ezzel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt elindítottunk egy pályaorientációs kampányt, hiszen a magyar oktatásból hiányoznak ezek a korszerű gépészképzések és elveszítette a becsületét ez a szakma, pedig jól felkészült szakemberekre nagy szükség van.
A szövetség arra hívta fel a szülők és diákok figyelmét, hogy a mezőgazdasági gépész, gépszerelő szakma megalapozhatja a fiatalok jövőjét, vállalkozást tudnak létrehozni, komoly jövedelmet szerezhetnek és hosszú távú megélhetést biztosíthatnak maguknak, hiszen élelmiszer-előállításra mindig szükség van. A szövetség több ilyen képzést folytató oktatási intézménnyel is kapcsolatban áll, többek között a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiummal, nem véletlen, hogy a kiállításon is együtt jelentek meg.

A Mező és a MEGFOSZ együtt jelent meg a rendezvényen. Balra Németh Zoltán

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság második alkalommal vett részt a kiállításon általános toborzó tevékenységgel. Sándor Zsolt rendőr hadnagy, toborzótiszt érdeklődésünkre elmondta, a megyében négy rendészeti fakultációs oktatási intézmény működik, melyek általános érettségit adnak, emellett pedig rendészeti tantárgyakat is oktatnak, így az ott tanulók betekintést nyerhetnek a rendőr szakmába.
-A fiatalokat elsősorban a fegyverzet, a járművek érdeklik, vonzó az egyenruha ezért is hoztunk szemléltető eszközként ilyeneket. Azt tapasztaltuk, hogy a diákokat egyre inkább érdekli a rendőr szakma, a kedvező életpálya modell és egyre fiatalabb az állomány.

Sándor Zsolt toborzótiszt ajánlja a rendőri pályát

A pályaválasztási kiállításon több száz diák vett részt, sokan szüleikkel érkeztek, hogy feltérképezzék a továbbtanulási lehetőségeket. Birkás Fanni és barátnője, Kőszegi Julianna együtt járták végig a standokat. A két Munkácsy-s lány elsősorban a nyelvtanulás iránt érdeklődik, terveik között külföldi munkavállalás is szerepel. Éppen ezért főként a gimnáziumok kínálatával ismerkedtek meg.
-Szerintem nagyon hasznos ez a kiállítás, hiszen a diákok meg tudnak ismerkedni a Veszprém megyei középiskolákkal. Én a Petőfi és a Türr Gimnáziumot kerestem, mert kiskorom óta tanulom a német nyelvet és ezt szeretném tovább folytatni – mesélte Fanni, aki fordítóként szeretne dogozni. Barátnője szintén az idegen nyelvek iránt érdeklődik, ő is gimnáziumban szeretne tovább tanulni és angol tudását fejleszteni.

Kőszegi Julianna és Birkás Fanni a gimnáziumok iránt érdeklődött

A vanyolai Varga Sándor a lovászpatonai általános iskola nyolcadik osztályos tanulója. A fiatalember végigjárta az iskolák standjait, de még nem választott magának továbbtanulási célt. Mint mondta, a hegesztő szakma tetszik neki, de még tanácstalan, merre menjen tovább.

Az ilyen diákokat segítette a döntés meghozatalában a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és egy grafológus szaktanácsadó is a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának rendezvényén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!