Új iratanyagok és modernizált kutatóterem - VI. Levéltári Nap Pápán


2015-10-16 20:46:07  | cikk: ha  | 


Új iratanyagok és modernizált kutatóterem - VI. Levéltári Nap Pápán főképe

A Nemzeti Kulturális Alap a levéltári közösségszolgálati terek felújítására írt ki pályázatot a tavalyi évben. A Pápai Fióklevéltár élt a lehetőséggel, hisz bár 2008-ban felújították az épületet, bútorcserére akkor nem jutott forrás. Az elnyert másfél millió forintból a pápai levéltárban új berendezést vásároltak a kutatóterembe, ahol most már a XXI. századi igényeknek megfelelő környezetben várják az érdeklődőket, szakembereket, helytörténészeket, családkutatókat. Kényelmes székek, asztalok, fogadópult van a helyiségben, így itt tartották a VI. Pápai Levéltári Nap megnyitóját, s egyben át is adták az otthonos kutatótermet. Boros István, a Veszprém Megyei Levéltár megbízott igazgatója köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy az új bútorzat mellett vásároltak még egy projektort és vásznat is a nagyterembe, ahol új falisíneket is tettek fel, így ezentúl a kiállítási anyagokat könnyebb lesz elhelyezni.

Szép és kényelmes az új kutatóterem

Petrik Iván, a Pápai Levéltár vezetője egy másik örömhírrel is meglepte a rendezvény vendégeit: két új iratanyaggal gazdagodott az intézmény. Az egyik a Kluge családhoz kötődik. A Kluge-iratanyag nagy része eddig is Pápán volt, most azonban teljes a dokumentáció, hisz a Magyar Nemzeti Levéltár átadta a hiányzó, eddig Budapesten őrzött részt. Petrik Iván elmondta, hogy a most átvett dokumentumok a legrégebbi Kluge-iratok, van köztük egy 1756-os polgárlevél, melyet egy kereskedő kapott, ezzel igazolta, hogy pápai, így egy régi, középkori privilégium szerint nem kellett vámot fizetnie, de van végrendelet, inventárium, jegyzetek és egy jogi diploma is a Pápára került anyagban.

Jogi diploma is van a Kluge-anyagban

A másik irat egy címeres levél, jelenleg ez a Pápai Levéltár legrégebbi eredeti dokumentuma. 1640-ben állították ki Böröndy András nemességét igazoló levelet, mely Bauer Marcell tulajdonában van, de letétbe helyezte a pápai fióklevéltárban. Kérdésünkre elmondta, hogy régóta foglalkozik családkutatással, tudott az irat létezéséről, de nem volt információja arról, hogy hol lehet. Egy aukciós oldalon bukkant rá véletlenül, ám az nehezítette a dolgot, hogy addigra elkelt és csak hosszas utánajárás után került birtokába a címeres levél. Azért adta át a levéltárnak, hogy kutatható, mások számára is hozzáférhető legyen. Tudja, hogy Pápán is élnek Böröndy-leszármazottak, számukra is érdekes lehet egyik ősük nemesi levele.

A kép jobb oldalán Bauer Marcell, az ő nagylelkű gesztusának köszönhető a helyi levéltár legrégebbi eredeti dokumentuma

A rendezvény második részében Nagy Szabolcs történész-levéltáros a Város a városban: Haszkovó című, az udvari nagyteremben november végéig látható kiállításról szólt. A legnagyobb veszprémi lakótelep építésének történetét mutatja be a gazdag fotóanyaggal illusztrált tablósorozat. A rendezvény zárásaként Boros István megbízott igazgató beszélt a Veszprém Megyei Levéltárban található tervdokumentációkról.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!