Csapatban versenyeztek a kis matematikusok


2015-10-16 18:35:13  | cikk: Babos Petra  | 


Csapatban versenyeztek a kis matematikusok főképe
Szuper Matekosok, Észnégy, Kisokos, Fantasztikus Négyes, Racionálisak, Két lábon járó műveletek, Számoló csemeték, Matek Mágusok, Közös nevező és Menekült matematikusok. Csak néhány fantázia név, amelyekkel a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulóján indultak a versenyzők. A megmérettetésnek ötödik éve ad otthont a Pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. A versenyen ezúttal 22 négy-négy fős csapat mérte össze ügyességét.

Tóthné Nagy Judit, a megmérettetés szervezője, a matematika munkaközösség vezetője elmondta, a verseny célja a csapatmunka, az, hogy a diákok megtanulják az együtt dolgozás, gondolkodás jelentőségét, hiszen az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb dolog az életben. Fontos, hiszen a későbbiekben a munkahelyükön és a családjuk mellett is együtt kell tudniuk dolgozni, alkalmazkodni. A feladatokat központilag állították össze, s úgy is javítják majd.
-A megmérettetésre 3-8. osztályig jelentkezhettek a tanulók. A versenyen 13+1 feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, melyre 60 perc állt a rendelkezésükre. Mindenféleképen együtt kellett dolgozniuk, mert egy ember nem tudna egy óra alatt végezni a nem könnyű, általában gyakorlatias példákkal - mondta a tanárnő.

A versenyre sokat készültek a tanulók, hiszen a tananyagon kívüli példákkal találkozhatnak a tesztlapon. A Fantasztikus négyes csapata (Áldozó Csenge, Oláh Levente, Gulyás Bálint és Kun Szabó Attila) már nem először vesz részt a matekversenyen, tavaly is indultak. A jól összeszokott csapat sokat készült a megmérettetésre, főleg szakkörön, de otthon is gyakoroltak. Áldozó Csenge, 5. osztályos diák kérdésünkre elmondta, mivel négyen versenyeznek, így ketten a páros feladatokat, ketten a páratlanokat oldják meg, s a végén egyeztetnek. Reményeik szerint továbbjutnak az országos fordulóra is.
A Fantasztikus négyes csapata a verseny közben

A megmérettetés végén minden csapat asztalára egy-egy szál vörös rózsát helyeztek a szervezők, amellyel arra ösztönözték a versenyzőket, hogy virággal köszönjék meg kísérőjük, felkészítőjük áldozatos munkáját. A verseny az egészséges életmódra is nevel, hiszen nem csokit és cukros üdítőt kaptak, hanem egy banánt.

Az országos fordulóra - amely tavasszal lesz - a legjobbak juthatnak tovább.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!