Bódi Magdi vértanú emlékére nyílt vándorkiállítás a katolikus iskolában


2015-10-15 22:06:54  | cikk: Babos Petra  | 


Bódi Magdi vértanú emlékére nyílt vándorkiállítás a katolikus iskolában főképe
Az 1945. március 23-án, Litéren vértanúságot szenvedett Bódi Mária Magdolna emlékére a veszprémi Szaléziánum Veszprémi Érseki Turisztikai Központ kiállítást állított össze. A magyar munkásnőt, keresztény vértanút a szovjetek lőtték le 70 évvel ezelőtt.
A Veszprémi Főegyházmegyében több ünnepséget és megemlékezést is szerveznek a jubileum kapcsán. Mártírhalálának évfordulójáról Litéren minden évben komoly ünnepséggel emlékeznek meg.
A Szaléziánum tíz éve működik, s mindig olyan kiállításokat szervez, melyek valamilyen évfordulóhoz és jeles személyhez kötődnek. Innen jött az ötlete annak, hogy idén Bódi Mária Magdolnát mutassák be a nagyérdeműnek. A tárlatmegnyitón Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Mail József apát plébános szólt a diákokhoz, aki Bódi Magdolna példamutató életére hívta fel a figyelmet.

Bódi Magdi egy egyszerű munkáslány volt, aki életének 24. évében vértanúságot szenvedett. Szigligeten született, szegény uradalmi cselédszülők gyermekeként. Megkeresztelték, s Jézus követője lett. Édesapja menekültként érkezett az országba, papírok nélkül, ezért a szülők nem köthettek sem polgári, sem egyházi házasságot, így Bódi Magdolna törvénytelen, házasságon kívül született gyermek volt két testvére mellett. Az iskolai hittanórákon ismerkedett meg Istennel, Jézussal és az egyház tanításaival. 17 esztendős volt, amikor Balatonfűzfőn népmissziót tartottak. Ekkor kezdett megvilágosodni előtte, hogy egészen Jézusé akar lenni. 20 évesen szüzességi fogadalmat tett, amit élete végéig őrzött. 1939-ben a fűzfőgyártelepi Nitrokémia Rt. munkásnője lett. Nagyon példás életet élt, a gyárban a lányokat nevelte. 1945. március 23-án érkeztek a szovjet csapatok Litérre. Egy szovjet katona kinézte őt magának, de mivel szüzességi fogadalmat tett, a katonától megszabadulva menekülni igyekezett, s egy ollóval megsebesítette a katona arcát, aki a lányt hat lövéssel lelőtte, amibe bele is halt. Halála után Mindszenty József, akkor még veszprémi püspök rendelkezésére alapos, több oldalas jegyzőkönyv készült a történtekről. A leírt tények alapján megindult a kanonizációs eljárás, és a szükséges iratok latin nyelvre történő fordításai is elkészültek. Sajnos, az okmányok Rómába nem jutottak el, tisztázatlan körülmények között elvesztek.

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója a megnyitó kapcsán elmondta, dr. Mail József kérésére hozták el Pápára a vándorkiállítást, hogy a helyi diákok is megismerkedjenek a vértanú életével. A tárlaton fotók és dokumentumok bemutatásával ismertetik meg a tanulókkal Bódi Magdi életét fiatal korától az egyházközségében, a gyárban és a munkáslányok között végzett munkáján keresztül.

A vándorkiállítás Veszprém után Pápán látható, majd az egyházmegye többi iskolájába is eljuttatják. Városunkban november végéig tekinthető meg a „Bódi Mária Magdolna, ahogy ÉN látom” címet viselő kiállítás a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!