Nívós makett kiállításnak ad otthont a pápai könyvtár


2015-10-14 23:03:06  | cikk: Babos Petra  | 


Nívós makett kiállításnak ad otthont a pápai könyvtár főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtárban pénteken, azaz október 16-án, 16 órakor nyílik meg az Ybl Miklós épületeit bemutató makett kiállítás az olvasóteremben. A tárlat az intézmény egyik legnívósabb kiállítása lesz. A tárlatot a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapest Főváros Levéltár hozta létre tavaly a névadó mester születésének 200. évfordulója alkalmából.

Dr. Hermann István könyvtárigazgató hírportálunknak elmondta, a nívós kiállítás anyaga messze meghaladja azokat a lehetőségeket, amelyeket a könyvtár össze tud hozni egy átlagos kiállítás alkalmával. A legutóbbi, hasonlóan kiemelkedő színvonalú tárlat 1990-ben a Pápai Ősgaléria kiállítás volt.

A kiállítás anyagát a Budapest levéltárában őrzik, mivel az épületek többsége fővárosi, s az Ybl-hagyaték is az ő intézményükben van. Ybl Miklós számos épületet tervezett, többek között Budapesten, de vannak épületei Parádon és Kecskeméten. Tervezett kastélyokat, bérházakat, szállókat és templomokat egyaránt.

A kiállítás anyagát a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai készítették. Az aprólékosan kidolgozott, megvilágított maketteket betekintő nyílásokon keresztül nézhetik meg az érdeklődők. A betekintő nyílások mellett rövid épületismertető olvasható. Érdemes tehát ellátogatni a könyvtár olvasótermébe, kukucskálni, s megcsodálni a gyönyörű alkotásokat. A tárlat november közepéig tekinthető meg a könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!