A világbajnoki érem ezúttal elmaradt - beszélgetés Mihályfi Ákossal


2015-10-14 20:03:12  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A világbajnoki érem ezúttal elmaradt - beszélgetés Mihályfi Ákossal főképe
Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk arról, hogy Mihályfi Ákos, a Ronin HSE vezetője szeptember végén a Las Vegasban rendezett masters jiu-jitsu világbajnokságon vett részt. Ákos korábban a világbajnokságról és az Európa-bajnokságról is éremmel tért haza, ezúttal a +100,5 kilogrammosok között igyekezett ismét dobogóra állni. Felkészülése a legnagyobb rendben zajlott, szerencsére sérülés is elkerülte, a hét fős mezőnyben pedig igen jó eséllyel indult a legfényesebb éremért. A versenyző első mérkőzése nagyon jól alakult, hiszen vezetett, és jó esélye volt a folytatásra, azonban a magabiztos előny tudatában elbízta magát, ami figyelmetlenséghez vezetett, ez pedig a mérkőzésébe került, így korán búcsúzni kényszerült.

- Összességében azt tudom elmondani, hogy keserű szájízzel tekintek vissza erre a versenyre, hiszen ennyi meccsel, felkészüléssel és gurulással a hátam mögött olyan hibát követtem el, amit nem szabadott volna. Passzivitás miatt mindkettőnk számára intéssel indult a meccs, majd egy mögé kerüléssel földre vittem, amiért két pont járt volna, viszont az ellenfelem az úgynevezett „teknős” pózba húzta magát, ahonnan bontottam és egy hátsó pozícióba kerültünk, amiért négy pontot kaptam. 4-0-s vezetés tudatában úgy éreztem, hamar be lehet fejezni ezt a mérkőzést, és már a következő párharcra koncentráltam, és itt követtem el az egyik legnagyobb hibát. Ellenfelem jól taktikázott, innentől kezdve minden igyekezetem ellenére különböző technikákat hajtott végre rajtam, amivel megfordította a meccset, bár egy karfeszítésből is igyekeztem még fölé kerekedni, ez nem sikerült, így az amerikai srác jutott tovább, és meg sem állt a világbajnoki címig.

- Milyen érzések kavarogtak benned a mérkőzés után?
- Az eredményhirdetés után gratulált az ellenfelem, azt mondta, a legjobb, legnehezebb meccse ellenem volt, a többit ugyanis nagy különbséggel hozta le. Bevallom, a vesztes meccs után kinevettem saját magam a gyermeteg hibáért, természetesen bosszús is voltam, kerestem a miértekre a válaszokat. Úgy érzem ismét sikerült tanulnom valamit, bár nagy árat fizettem érte, abban biztos vagyok, hogy a jövőben ilyen hibát nem fogok elkövetni. Nagyon sok élménnyel gazdagodtam odakint, teljesen más szemszögből látom megint a brazil jiu-jitsu grappling részét, több olyan emberrel tudtam gurulni, akik már nem egy UFC mérkőzésen vannak túl.

- Gondolom ez a „kudarc” nem szegi kedvedet a további versenyeket illetően.
- Két hete érkeztem haza, három nappal később már Ajkán edzettem, futok a Várkertben, és természetesen tartom az edzéseket. Ilyen vagyok, nem tudok és nem is akarok egy helyben ülni, általános iskolás korom óta sportolok, én még ebben a tudatban nőttem fel, folyamatosan keresem a kihívást, kell az adrenalin. Most a beszélgetés után is megyek edzeni, készülünk a Hungarian Openre, 2016 január végén pedig Európa-bajnokság lesz Portugáliában, egy nagyon kedves barátom karácsonyi ajándék gyanánt meglepett egy repülőjeggyel, így ott igyekszem majd ezt a botlást orvosolni.

- Előtte még ha jól tudom, egy jótékonysági árverésre is készültök.
- Valóban, a magyar ifjúsági judo válogatott tagjától, Joó Ákostól kaptam egy válogatott pólót, amit szerettem volna neves versenyzőkkel aláíratni. Amerikában sikerült Robert Follis mesterrel találkoznom, aki készségesen szignózta a pólót, a Fitt Balance-on Hector Lombard szemináriumot tart, remélem - több neves versenyző mellett - az ő neve is rákerül. Ezt a pólót szeretnénk elárverezni és terveink szerint egy pápai vagy Pápa környéki gyermekalapítványt támogatni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!