Bravissimo! - 20 éves Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara


2015-10-13 00:26:39  | cikk: ha  | 


Bravissimo! - 20 éves Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara főképe

20 évvel ezelőtt, 1995-ben alakult meg Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara. A jubileumot méltó hangversennyel ünnepelte a kórus. A vegyeskar a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában lépett fel, ahol hol megható, hol vidám pillanatok és feledhetetlen zenei élmény részese lehetett a közönség.
Fehér Ferenc karnagy elmondta, hogy 1995-ben kollégái unszolására hirdette meg a tagfelvételt egy új kórushoz. Nagy meglepetésére ötvenen jelentkeztek, akik közül 21-en még ma is a Bárdos kórusban énekelnek. A 20 év alatt 117 fő fordult meg a karban, most 47 lelkes, szép hangú tagja van Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarának.
Az eltelt két évtizedben több fontos állomás is volt a kórus életében. Emlékezetes és nagy megtiszteltetés volt, amikor 1999-ben, Bárdos Lajos születésének centenáriumán, a pápai vegyeskar felvehette a zenetudós nevét. A Griff Szálló nagytermében tartott ünnepségen jelen volt Bárdos Lajos két gyermeke is.

Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara kiérdemelte, hogy viselhesse a zeneszerző, zenetudós nevét

Felejthetetlenek azok a találkozók is, melyeket a Csíki Ágnes karnagy vezette marosvásárhelyi Gecse utcai református templom Evangélium Kórusával szerveztek. 1998-ban ismerkedett meg a két kórus, és egészen a marosvásárhelyi karnagy haláláig rendszeresek voltak a látogatások, közös koncertek. A pápai kórus megalakulása óta tagja a Pedagóguskórusok Országos Társaságának, melynek találkozóin rendszeresen részt vesznek. Ez egyrészt nagyon sok jó hangulatú szereplést jelent, másrészt alkalmat ad arra, hogy tanuljanak egymástól. A pápaiak a hazai szereplések mellett többször felléptek külföldön is: Prágában, Kampenben, Krakkóban és Rómában is nagy tapsot kaptak.
A kórus repertoárjában természetesen szerepelnek Bárdos-művek, népdalfeldolgozások, de könnyedebb darabok is. A jubileumi alkalmon, amely 185. volt a koncertek sorában, az ünneplő közösség megmutatta, milyen sokszínű. Az elmaradhatatlan Bárdos-művek mellett volt zulu dal, felcsendült Brahms V. magyar tánca, de Vincze Zsolt Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című operett-dalbetétje és ABBA-nóta is. A koncerten versmondással közreműködött Babos Tibor és Gosztola István, zongorán kísért dr. Molnárné Szabó Dóra, gitározott Illés Csaba, mindketten a Bartók Béla Zeneiskola tanárai, a doboknál pedig Nagy Kristóf ült.

A Petőfi Sándor Gimnázium aulája megtelt a jubileumi koncertre, a karzatról is sokan hallgatták a kórust

A kórust a kerek évfordulón köszöntötte a Jókai Kör, az Erkel iskola, Pápa Város Fúvószenekara, az Éneklő Szülők Kara és a JMSZK Kamarazenakara is. A konferanszié, Kővári Mária egy meglepetéssel is készült Fehér Ferenc számára: megkérte a karnagy egykori tanítványát, Móczár Bencét, mesélje el, milyen emlékeket őriz Feri bácsiról, aki a Tarczy iskola legendás énektanára volt. Móczár Bence vidám, szívet melengető történetei is azt bizonyították, hogy Fehér Ferenc nem véletlenül volt a diákok kedvence.
A kórus gyönyörű ünnepi hangversenyét vastapssal jutalmazta a közönség. Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara nem pihen sokat a jubileumi koncert után, hisz szerda este indulnak Nizzába, egy nemzetközi kórusfesztiválra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!