Idő és nyitottság kell az emberi kapcsolatokhoz - Joshi Bharat előadása a könyvtárban


2015-10-13 00:10:49  | cikk: ha  | 


Idő és nyitottság kell az emberi kapcsolatokhoz - Joshi Bharat előadása a könyvtárban főképe

Az Országos Könyvtári Napok keretében a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár számos programot szervezett október 5-11. közt, így például előadásokat is, változatos témakörökben. Az egyik legnépszerűbb vendég Joshi Bharat volt, aki az emberi kapcsolatokról beszélt hallgatóságának.

A televíziós műsorvezető 1980-ban érkezett Magyarországra, fiatal ösztöndíjasként. Úgy tervezte, hogy tanulmányai végeztével hazatér Indiába, de aztán a szerelem közbeszólt, megismerte feleségét és attól kezdve nem volt kérdés: maradt. 1981–1983 között elvégezte a Bábstúdiót, és az Állami Bábszínház művésze lett. Ezután sorselemzéssel és jóslással foglalkozott. 2008-ban indult el televíziós karrierje. - Ennyi, amit az életrajz mond, de emögött ott van egy nagyon közvetlen, kíváncsi és nyitott ember.

Joshi Bharat jó hangulatú előadást tartott a könyvtárban
Kérdésünkre elmondta, hogy első látásra megszerette Magyarországot, a barátságos, érdeklődő embereket. Mosolyogva mesélte előadásban, hogy amikor Gödöllőre költözött, a kisvárosban hamar körbeért a hír és az indiai fiatalembert kereső idegent rögvest útbaigazították. Ő ezt nem feltétlenül tekinti pletykálkodásnak, hanem egy jó példának arra, hogy a szomszédokat érdekli, ami körülöttük történik és a híreket tovább is adják, tehát beszélgetnek. Ez lehet néha terhes, de ha jobban belegondolunk, törődést jelent, mondta. Hamar beilleszkedett itt. Mivel színészként szeretett volna érvényesülni, tudta, hogy mielőbb el kell sajátítania a nyelvet, ezért legtöbbet magyarok között volt. Indiai gyökereit nem felejti, de Magyarországon alakult ki felnőtt énje, ízlése, hisz már 35 éve itt él. Ezalatt sok minden változott, de Joshi Bharat szerint nem biztos, hogy minden esetben jót tett a változás. Szomorúan nézi a rohanó embereket, akiknek nem jut idejük semmire, még magukra sem, nemhogy a barátokra. Pedig a barátság időigényes, mondta.

Az idő mellett az emberi kapcsolatokhoz nagyon fontos a nyitottság, hangsúlyozta. A nyitottság mellé pedig kell még empátia, tette hozzá, valamint hogy tudjunk megbocsátani, elengedni a rosszat, a múltat. Ezek nélkül, bárhol is él az ember, magányos marad. Az emberi kapcsolatok szerinte nem a logikára épülnek, hanem az érzelmekre, a megérzésekre, a kémiára. Hiába lenne minden szempontból megfelelő egy ember társnak, barátnak, ha nincs meg a szikra, kár erőltetni. Senkinél nincs ott a bölcsek köve, az emberi kapcsolatok nagyon összetettek, de a szerető figyelem sokat segít.

S ami még nagyon fontos: a beszélgetés. A beszélgetés, a figyelem, a kíváncsiság, amivel jelezzük, hogy érdekel, amit a másik mond. Minden ember mögött ott van egy nagyon érdekes történet, hallgassuk meg, mondta Joshi Bharat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!