20 éves a Hét Csillag Egyesület


2015-10-11 21:24:33  | cikk: Haraszti Gábor  | 


20 éves a Hét Csillag Egyesület főképe
Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállása 20. születésnapját a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület. Az iskola 1990 óta működik Pápán, 1995-től önálló pápai székhelyű sportegyesületté alakult. Az egyesületen belül szabadidősport és versenysport szakosztály működik, illetve ezeken belül három ágazat oktatása zajlik, a magyar hagyományos harcművészeti irányzat a cikáda, a kínai eredetű hét csillag sáska kung-fu stílus valamint az orosz eredetű systema irányzat. A sport mellett az iskola szervezőként és résztvevőként egyaránt aktívan kiveszi a részét a kulturális programokból, 2005-től részt vesz a Föld napján elindított „Ültess fát a jövőért” mozgalomban, 2009-ben életre hívta a Hagyományok Utcája nevű rendezvényt, 2011 óta a hagyományos szilveszteri futóversenyt szintén az egyesület ostormenete vezeti fel, 2012-ben a Wass Albert felolvasóesttel pedig csatlakoztak a Kárpát­medencében egyre több helyen tartott Wass Albert maratonhoz. Szintén ebben az évben felolvasóestet szerveztek a Magyar Költészet Napja alkalmából, melyet azóta is minden évben megrendeznek. Az iskola tagjai aktívan kivették részüket a Szigeti Veszedelem előadásából, valamint a nagy sikerű Szentiván-éji mulatság szervezéséből. Az elmúlt évben a Szeretlek Magyarország programsorozaton belül a Szent Mihály napi tűzgyújtás élő televízió kapcsolásban is láthattuk a tagokat. A kulturális programok mellett a sport terén is sokat tett le az asztalra a társaság, a Jókai utcai edzőtermüket 2002-ben nyitották meg, elvégzett munkájukat országos és nemzetközi érmes helyezések, kupasikerek, látványos bemutatók is bizonyítják. A meghívottaknak, érdeklődőknek mindezekből szeretett volna ízelítőt nyújtani az egyesület az Edvy Malom fogadóban megtartott vasárnapi ünnepélyén, melyet sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe, így a bemutatókat, produkciókat a rendezvénysátorban tartották meg. Az egyesület tagjait, érdeklődőket elsőként dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár, Pápa város országgyűlési képviselője köszöntötte, aki beszédében méltatta az egyesület múltját és jelenét, és reményét fejezte ki, hogy sok húsz év vár még az iskolára.
- Húsz évvel ezelőtt egy szerény, de határozott fiatalember kopogtatott be hozzám, úgy hívták, hogy Pintér Péter. Elmesélte, hogy szeretne létrehozni egy egyesületet a városban, ahol nem pusztán egy harcművészeti ágat kíván művelni, hanem az emberek életmódját is szeretné megváltoztatni. Úgy gondoltam, e nemes célokhoz minden segítséget megadok, és a mai nap is bizonyítja, hogy akkori elhatározásom jó döntésnek bizonyult. Gratulálok az egyesületnek, gratulálok Pintér Péternek, minden dicséretet megérdemelnek, hiszen a kultúra és a sport terén is sokat tettek le az asztalra.
Az eseményen tiszteletét tette Unger Tamás alpolgármester is, aki a rendezvényt támogató önkormányzat nevében azt mondta, a város szerencsés helyzetben van, mert sok olyan egyesületet, szervezetet találhatunk, akik most ünnepelnek kerek évfordulókat.
- A rendszerváltás idejében lehetőség volt már arra, hogy nem egy központosított művelődési akarat mentén lehetett gondolkodni, hanem megvolt a lehetőség, hogy például egyesületi formába szerveződve fejtse ki valaki véleményét amit a kultúráról, hagyományokról, sportról gondol. Látszik, hogy elmúlt húsz évben olyan egyesületek tudtak csak fennmaradni, amelyek újra és újra meg tudtak újulni, ki tudták egészíteni tevékenységüket, igényesen végezték munkájukat. A Hét Csillag Egyesület e gondolkodás mentén végezte és végzi tevékenységét, épít kapcsolatokat, új tagokat integrálva fenn tud maradni, ki tudott teljesíteni.
Az ünnepi programok délután kulturális programokkal, népzenei előadásokkal, népdalokkal, versekkel, kézműves vásárral, néptánc bemutatókkal, színi előadásokkal indultak, az érdeklődők megtekinthették a Pápai Rendőrkapitányság technikai bemutatóját, interaktív bemutató keretében megismerkedhettek a Chen Tai Chi Chi Chuan mozgásművészettel, valamint a mediball elnevezésű, kínai eredetű labdajátékkal, mely a tai chi körkörös mozdulataira épül. A nyíregyházi Spirit Egyesület képviselője, Szilágyi István az egyre népszerűbb játékkal kapcsolatban elmondta, a mediballt egy 22 cm átmérőjű, gumi felületű ütővel és egy homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák.
- A játék sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy egyénileg, párban és akár csoportban is játszható. A sport gyakorlójának az a célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A gyakorlók felkészültségük mértékétől függően egy vagy két ütőt használnak. A játék a pontokért folyik, amit akkor kapunk, ha sikeresen az ellenfél területére juttattuk a labdát.
A kulturális bemutatók, előadások után a sport kapta a főszerepet, a harcművészeti gála oroszlántánccal indult, a formagyakorlatok mellett ízelítőt kaphattunk a shaolin kung-fu, a Yi chuan, a baranta, a judo, és a kung-fu stílusok jegyeiből. A meghívottak között köszönthettük dr. Áldozó Tamás polgármestert, Vukics Ferencet, a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetségének elnökét, Varga Istvánt, a Chan Vu Szövetség elnökét, és Kovács Lászlót, a Seven Star Mantis Sport Szövetség elnökét is. Dr. Áldozó Tamás is gratulált az iskola vezetőinek, többek között azért, mert évről-évre új pápai fiatalokat tudnak maguk mellé állítani.
- Az elmúlt években rendszeresen részt vettem az egyesület rendezvényein, különösen a karácsonyi ünnepélyeken. Nagyon sokat láttam a tagokat a városi rendezvényeken is, ami azt jelenti, hogy valódi közösség épült a húsz év alatt, olyan, amely az értékeiből egyre többet tud megmutatni és átadni a nyilvánosságnak, a következő generációknak. Azt kívánom Pintér Péteréknek, hogy legyen erejük és kitartásuk ezt a munkát folytatni, érjenek el sok szép eredményt és gazdagítsák továbbra is a város közösségi életét.
Pintér Péter, a Hét Csillag Egyesület elnöke a nap végéhez közeledve kissé fáradtan, de annál elégedettebben tekintett vissza a születésnapi rendezvényre.
- Az első szó a köszöneté, köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt húsz évben bármilyen módon segítette az egyesületet. Nagyon nehéz, szinte lehetetlen lenne elmondani, hogy mi minden történt velük az elmúlt két évtizedben, mégis, néhányat szeretnék kiemelni. Az önkormányzat jóvoltából 2002-ben megnyithattuk saját edzőtermünket, a szakmai munkára pedig két példát szeretnék visszaidézni: az egyik 2008-ra datálódik, amikor a Veszprém Megyei Önkormányzattól „A Sportért-díjat” vehettem át. A másik ilyen fontos mérföldkő is 2008-hoz köthető, ebben az évben ugyanis stílusunk nagymestere, Lee Kam Wing előtt mestervizsgát tehettem. 2014 is emlékezetes volt, hiszen a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Szent György emlékplakettjét vehettem át. Nagyon jó érzés volt, hogy a mai alkalom kapcsán olyan sportolókkal, tanítványokkal tudtam találkozni, akiket az élet messzire sodort Pápáról, ennek ellenére ma itt voltak. Köszönöm mindenkinek, aki eljött és segített a mai nap sikeres lebonyolításában, úgy érzem, méltóképpen sikerült megünnepelni ezt a szép évfordulót.
Az ünnepség Vida Anna és Hujber András vezetésével táncházzal zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!