Német vendégek Pápán


2015-10-11 20:24:47  | cikk: HuHa  | 


Német vendégek Pápán főképe
Veszprém megye németországi testvérrégiójából, Fichtelgebirgéből érkeztek vendégek Pápára pénteken. A megye és a bajor kisrégió közel három évtizede ápol partnerséget egymással, képviselőik azóta több látogatáson és programon ismerkedtek egymás közigazgatásával, fejlesztéseivel.

A mostani látogatáson Pápa városa is úticélja volt a német delegációnak, melyet Thomas Edelmann hivatalvezető vezetett. A vendégeket Áldozó Tamás és Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző fogadta a Városházán, ahol két kisfilm és prezentáció segítségével ismertették meg őket városunkkal. A látogatáson megtekintették a Városháza épületét, a Fő teret és az Esterházy-kastélyba is ellátogattak.

A vendégek a Városháza üléstermét is megtekintették

A fichtelgebirgei delegációt a Veszprém Megyei Közgyűlés tagjai kísérték, Fenyvesi Zoltán vezetésével. Az alelnök elmondta, 1983-ban iskolai csereprogramokkal indult a kapcsolat a megye és a bajor kisrégió között, és 1989-ben tették hivatalossá a partnerséget.
-A mostani látogatáson a képviselői kapcsolatápoláson túl az önkormányzati hivatalok tevékenységével, munkájával ismerkednek meg vendégeink és több Veszprém megyére jellemző projektet is bemutatunk nekik. A Veszprém megyei delegáció legutóbb nyáron járt a partner kisrégióban, ahol azokat a kezdeményezéseket tanulmányoztuk, melyeket a munkanélküliség kezelésére alkalmaznak.

A német delegáció vezetőjétől megtudtuk, a partnerség elődleges célja, hogy közigazgatási tapasztalataikat megosszák egymással és tanuljanak egymástól.
-Engem lenyűgöznek a magyarországi településfejlesztések, az építési beruházások és kollégáimmal csodálattal nézzük, hogy itt milyen ügyesen és hatékonyan használják fel az európai uniós forrásokat. Nagyon sok jó példát láttunk, melyeket mi is alkalmazhatunk otthon.

Thomas Edelmann hivatalvezető, a német küldöttség vezetője

Áldozó Tamás polgármester a látogatás kapcsán úgy fogalmazott, Pápa városa mindig támogatja a megye külkapcsolatait, hiszen közvetett módon ebből a városnak is lehet haszna és sok tanulsággal járnak azok az ismeretek, melyeket egy-egy látogatás kapcsán szereznek, akár Wunsiedelben, Fichtelgebirge kisrégió központi településén jár a Veszprém megyei küldöttség, akár a német vendégek utaznak ide. A partnerrégió Bajorország hátrányosabb helyzetű területei közé tartozik, sok olyan problémával küzdenek, melyek Pápa testvérvárosában, Leinefeldében is gondot okoznak, a németországi megoldások pedig példaként szolgálhatnak Magyarországon is.
A fichtelgebirgei delegáció járt Veszprémben, Devecserben, a pápai látogatást követően pedig Tapolcán és Sümegen ismerkedtek a magyarországi közigazgatással, fejlesztésekkel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!