Átadták az új orvosi rendelőt Borsosgyőrön


2015-10-10 16:29:10  | cikk: HuHa  | 


Átadták az új orvosi rendelőt Borsosgyőrön főképe
-Nagyon szép, nem is gondoltam, hogy ilyen elegáns lesz. Nem szeretek orvoshoz járni, de ha mégis kell, ide szívesebben jövök majd, mint eddig - mondta a borosgyőri Kocsis Károlyné az új orvosi rendelő birtokba vételét követően. Az idős asszony 1958 óta él a faluban, járt a régi rendelőkben is, a mostanit azonban összehasonlíthatatlanul színvonalasabbnak tartja.

A borsosgyőri új rendelő épületét pénteken délután adták át a falubelieknek. Az épület a régi rendelő helyén áll, azt az év elején bontották le és emelték helyére a modern stílusú, közel kétszer akkora épületet. A 91 négyzetméteres orvosi rendelőben a szakmai előírásoknak megfelelően tágas váróterem, akadálymentes vizesblokk, korszerűen kialakított rendelő helyiség, konzultációs szoba, a személyzet számára pedig zuhanyzó, teakonyha, öltöző is helyet kapott. Az udvarban térkő burkolatos parkolót alakítottak ki, akadálymentes beálló kijelölésével. A beruházás összege a szükséges eszközbeszerzéssel és a környezet rendezésével együtt meghaladta a 46 millió forintot.

Az ünnepélyes épületavatóra a város vezetése a falu minden lakóját meghívta. A Himnusz hangjai után a helyi nyugdíjas klub asszonyai énekeltek, majd Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a borsosgyőrieket. Mint mondta, Borsosgyőrön eddig olyan rendelőben folyt a betegek ellátása, mely nem felelt meg a mai kor elvárásainak, a korszerűtlen, leromlott állagú helyen már nem folyhatott gyógyító munka, így született meg tavaly a döntés arról, hogy új rendelőt építenek. Kiemelte, bár Borsosgyőr a város része, fontosnak tartották, hogy rendelkezzen mindennel, amivel önálló településként is rendelkeznie kellene, így orvosi rendelővel is.

A borsosgyőrieket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az ünnepségen

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár ünnepi beszédében arról szólt, a 90-es évektől kezdve folyik Pápán az orvosi rendelők felújítása, korszerűsítése és a kórház fejlesztése is kiemelten fontos az önkormányzat számára. Felidézte, Borsosgyőrön előbb vizesblokkot alakítottak ki, majd bevezették a gázt, rákötöttek a szennyvízcsatorna-hálózatra, de igazán nagy felújítás nem történt.
-Nagy dolog a most elvégzett beruházás, az új rendelővel, az előtte lévő terület rendezésével, a parkolók és buszváró kialakításával és a kultúrház akadálymentesítésével. Fontos az épület megalkotásában résztvevőknek, hiszen látják munkájuk eredményét, fontos a helyieknek, akik kulturált körülmények között kapnak orvosi ellátást, fontos Gergely doktor úrnak, aki szakmai előírásoknak megfelelő rendelőben végezheti tevékenységét, a város vezetésének pedig az a fontos, hogy elégedettnek lássa ezügyben a falubelieket.
A képviselő azt kívánta polgármesternek és képviselő kollégáinak, hogy folytassák ezt a fejlesztést, a borsosgyőrieknek pedig azt, hogy az épület felavatását követően gyönyörködjenek az új rendelőben, aztán pedig nagyon ritkán kelljen ide jönniük.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár mondott ünnepi beszédet

A rendelő kulcsát Máté István önkormányzati képviselő, a Borsosgyőri Részönkormányzat elnöke adta át dr. Gergely Sándor háziorvosnak, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, a nemzeti színű szalag átvágása után pedig a falubeliek bejárták az új rendelőt.

-Csodásnak találom az új rendelőt, egyetlen hibája van: hogy nincs belőle több a városban – mosolygott dr. Gergely Sándor háziorvos, címzetes főorvos az ünnepség után. Mint mondta, hetente egyszer van rendelés Borsosgyőrön, ekkor átlagban 25-35 pácienst fogad, az ő ellátásuk a régi rendelőben méltatlan körülmények között zajlott. Hozzátette, először be kell lakni az új helyet, de vannak már tervei arra, hogy a korszerű, tágas épületet miként lehetne használni a klasszikus gyógyító munkán túl is. E tervek között említette meg, hogy szeretne tájékoztató, felvilágosító előadásokat, beszélgetéseket tartani, olyanokat, amelyek az egészséges embereknek szólnak és az egészség megőrzését, a megelőzést helyezik középpontba. A falu orvosa azt is megfogalmazta, szeretne hosszabb rendelési időt Borsosgyőrön és egy kézi gyógyszertár kialakítása is jogos igényként merült fel.

Máté István a Borsosgyőri Részönkormányzat elnöke hírportálunk kérdésére elmondta, 1955-ben még egy magánháznál rendelt az orvos, aztán 1960-ra elkészült az első orvosi rendelő, a buszváróval és a tűzoltószertárral. Ezt akkor is nagy csodaként élték meg, hát még a mostani fejlesztést, aminek eredményeként korszerű, tágas, modern épületet kaptak.
-A falubeliek nagyon várták, hogy elkészüljön az új rendelő, figyelemmel kísérték az építkezést és mindenki örül annak, hogy ilyen ellátási körülmények állnak rendelkezésre – fogalmazott, hozzátéve, ezzel a beruházással a jelentősen gyarapodott a településrész.

Az új rendelő kulcsát Máté István részönkormányzati elnök adta át a falu háziorvosának

A borsosgyőri új orvosi rendelő megépítése az első és eddigi legnagyobb beruházás volt az Eszterházy Ferenc Terv keretében. A közel 50 millió forintos fejlesztést a város saját forrásaiból biztosította, pályázati támogatás nélkül – hangsúlyozta Áldozó Tamás az átadó ünnepség után. Kiemelte azt is, ez a beruházás arányait tekintve akkora, mint a kórház jelenlegi 1,5 milliárdos fejlesztése, ha a lakosságszámot és a fejlesztés értékét viszonyítjuk egymáshoz.
-A tavaly megszületett döntés követően elkészültek a tervek, ezeket több fórumon is egyeztettük a lakossággal, tavasszal pedig megkezdődött a kivitelezés. Ennek eredményeképpen lebontottuk a régi rendelőt, megépítettük az újat, rendeztük az épület körülötti teret, új buszmegállót alakítottunk ki és akadálymentes rámpát építettünk a kultúrház megközelíthetőségének biztosítására. A régi rendelő 62 négyzetméteres volt, az új 91, és az egész beruházás költsége meghaladta a 46 millió forintot – sorolta a fejlesztés legfontosabb adatait. A városvezető azt is hozzátette, a lakossági konzultáción sok további fejlesztési tervet is megfogalmaztak, köztük közlekedésbiztonsági beruházásokat, járdaépítéseket, csapadékvíz-elvezetési munkákat és a közösségi tér továbbépítését is. Így szeretnének egy települési központot kialakítani az önkormányzat tulajdonában lévő területen, s ennek első lépése a most átadott orvosi rendelő épületének megépítése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!