Az utolsó dal - megszűnt az Erkel Kórus


2015-10-10 08:16:54  | cikk: ha  | 


Az utolsó dal - megszűnt az Erkel Kórus főképe
1984 őszén Gerencsér Attila javasolta az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola szép hangú pedagógusainak, hogy lépjenek fel a Jókai Kör jubileumi összejövetelén. Ez volt az első alkalom, melyet egészen pontosan még 302 követett az azóta eltelt három évtizedben. A kórus természetesen Erkel Ferenc nevét vette fel, hisz a tagok is főként erkeles tanítók, tanárok voltak, bár később csatlakozott néhány "külsős" is, olyanok, akik vagy az intézményben tanultak vagy valamiképp kötődtek az iskolához. A jó hangulatú próbák remek közösséget kovácsoltak, a tagok számíthattak egymásra - mesélte a kórus záró összejövetelén Schmidt Dezsőné alapító tag, aki a társaság egyik motorja volt.

Az Erkel Kórus járt Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, de Magyarországon is sok helyütt felléptek, hisz tagjai voltak a Pedagóguskórusok Országos Társaságának is, szép emléket jelentenek a kórustalálkozók, de a leghálásabb mindig a helyi közönség volt. Az Erkel Kórus volt az adventi koncert
egyik kezdeményezője, ahol a város éneklő közösségei szerepeltek. Iskolai, városi, egyesületi rendezvények rendszeres fellépője volt gazdag repertoárral. A név kötelezett, így természetesen nem hiányozhattak az
Erkel-művek, de Kálmán Frigyes kedvencei voltak a magyar művek, népdalfeldolgozások, így ezeket is szívesen énekelték a tagok, sőt, időről időre könnyedebb dallamokkal is meglepték a közönséget.

Harminc év után az Erkel Kórus tagjai becsukták kottáikat. Ennek egyik oka, hogy karnagyuk, Kálmán Frigyes elhunyt. A hangvilla esetleg továbbadható, de a sok éves közös munka, az élmények nem. A vidám, családias hangulatú próbák már nem lennének ugyanolyanok és így nyilván a kórus sem. A másik ok, hogy egyre fogyatkozott a tagság, országos szinten is tendencia, hogy a vegyeskarok szűkülködnek férfiakban, ez az Erkel Kórus esetében is így volt. Ahogy Schmidt Dezsőné fogalmazott: nem szerették volna, ha a közönség csalódik bennük és ők sem szerették volna, ha nem a megszokott színvonalú műsorral lépnek hallgatóságuk elé.

Az utolsó alkalmon a kórus még elénekelt néhány dalt, a kedvenceiket, amelyeket vagy nagyon nehéz volt megtanulni vagy valami kedves emlék kapcsolódik hozzá. A tagok közül néhányan más kórusban azért folytatják az éneklést, de legtöbben most már a hallgatóság soraiban ülnek majd egy-egy koncerten. Az Erkel Kórus harminc évig énekelt a pápaiaknak, köszönjük nekik a sok feledhetetlen élményt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!