Huszár emléktúra


2015-10-09 22:12:50  | cikk: ha  | 


Huszár emléktúra főképe

1884. október 8-án bevonult Pápára a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred törzse és két százada. A veszprémi huszárezred így városunkba került. A Pápai Huszár Egyesület tavaly felidézte ezt az eseményt, hisz tíz lovas a megyeszékhelyről indulva lóháton tette meg az utat, amit elődeik 130 évvel azelőtt. A hagyományőrzők idén is vállakoztak egy túrára, mellyel egyrészt a huszárezred Pápára kerülésére, másrészt az első világháború katonáira emlékeznek.

A hagyományőrzők pénteken az Alsóvárosi temetőben kezdték az emléktúrát

Az emléktúra első állomása ma délután az Alsóvárosi temető volt. Az első világháborús parcellánál sorakoztak fel az egyesület tagjai, ahol Bedők János olvasta fel a temető történetét, majd Tóth Kálmán szólt a parcellában nyugvó több mint száz elesett katonáról. Több nemzet hősei pihennek a fák árnyékában, mondta, sok fiatal, akik az első világháborúban életüket adták nemzetükért. A Pápai Huszár Egyesület koszorút helyezett el az ott álló keresztnél.

Az emléktúra holnap folytatódik, a hagyományőrzők lóháton mennek ki Csótra, ahol a hadifogoly temetőnél és a világháborús emlékműnél is koszorúznak. Vasárnap ismét nyeregbe ülnek a pápaiak és Gannán tartanak megemlékezést. Leróják tiszteletüket Esterházy Pál nyughelyénél is. Az Esterházy gróf harcolt az első világháborúban, és bár az arisztokratáknak nem feltétlenül kellett volna az első vonalban lenniük, Pál azt mondta, hogy miután az emberei is ott vannak, neki kötelessége velük tartania. 1915 júniusában halt meg Galíciában.

Az Alsóvárosi temető első világháborús sírjeleit a közelmúltban újították fel Pápa Város Önkormányzatának támogatásával

Az emléktúra utolsó állomása vasárnap délután az egykori Huszárlaktanya - ma HEMO - lesz, ahol az emléktúra résztvevői nemcsak a pápai huszárezred 130 évvel ezelőtti bevonulására emlékeznek, de tisztelegnek az alakulat augusztus 17-i tragikus lovasrohama előtt is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!