Megmaradásunk záloga - Surján László a migráció következményeiről


2015-10-07 23:25:23  | cikk: pgya  | 


Megmaradásunk záloga - Surján László a migráció következményeiről főképe
Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiszteletbeli elnöke, az Európai Unió volt alelnöke tartott előadást szerda délután a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában. A politikus a KDNP helyi szervezetének meghívására érkezett városunkba, akit dr. Hauber Károly, pápai elnök mutatott be a szép számban megjelent érdeklődőknek. Az előadás előtt aktuálpolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek Surján László, dr. Hauber Károllyal és Táncsics Tamással, a megyei KDNP titkárával.

A megmaradásunk záloga, viszonyunk a szomszédainkkal című előadás során Surján László a bevándorlás kérdéséről, illetve a következményeiről szólt, aminek csak egyik aspektusa, hogy hagyományosan jó államközi kapcsolatok megromlottak – mint például a horvát-magyar vagy osztrák-magyar –, míg elképzelhetetlen volt az, hogy éppen a szlovák miniszterelnök álljon ki a magyar migrációs politika mellett.

Az előadást a nemzeti gyásznapra, az aradi tizenhárom vértanúra való emlékezéssel kezdte az Unió volt alelnöke, kihangsúlyozva, hogy a mártír tábornokok közül csak négy volt magyar. Azaz magyarnak lenni Illyés Gyula szavaival élve vállalás kérdése volt akkor és ma is. Ma azonban több százezres tömeg menekül, egyesek háborús övezetből, mások az éhínség elől, ők a valódi menekültek, mondta Surján, viszont elvegyültek köztük a potyalesők is. Mi lesz a következménye egy tömeges bevándorlásnak? - tette fel a kérdést a politikus. Először is költségvetési hatásai vannak, az előre be nem tervezett intézkedések milliárdokba kerülnek, ugyanakkor a migránsok előbb-utóbb megjelennek a munkaerőpiacon, olcsóbban végzik el a munkát, elbocsátások következhetnek, a munkanélküliség nő, ami szintén az állami költségvetésre ró terheket. Surján László szerint ezzel is a nagytőkések járnának jól, hiszen olcsó munkaerőhöz jutnának, a szegény európai ember pedig munkanélkülivé válna. A szocialisták és a liberálisok azt mondják szükség van a bevándorlókra, hogy az elöregedő európai lakosságról legyen majd, aki gondoskodjon.

Az is egy nagy kérdés, hogy ilyen tömegben integrálható-e egy teljesen más kultúrát képviselő migránsáradat? - hangzott el az újabb kérdés az előadás során. Surján László a német példát említette, ahol a kétmilliós török bevándorlók a 80 milliós Németországban mai napig nem illeszkedtek be, annak ellenére, hogy nem is különböznek tőlünk annyira, mint a mostani arab vagy afrikai migránsok.
Surján László szerint lehetetlennek tűnik az integrálásuk. Minden kultúra más, önmagában egy érték, se nem jobb, se nem rosszabb egyik a másikánál, viszont ha egy muszlimot integrálni akarnak egy keresztény közösségben, akkor a muszlim teljesen fel kell adja a kultúráját. Ma Németországban 10 nő 13 gyereket szül, a bevándorlóknál a népességszaporulat sokkal magasabb, ami előbb-utóbb oda vezet, hogy ők lesznek többségben. Surján László szerint a népességcsökkenést nem a bevándorlás ösztönzésével kell megfordítani, hanem a gyerekvállalás elősegítésével.
- Borzasztó a kerítés, de nincs más megoldás. Azért nem lázongok ellene, mert a kormány kijelentette, hogy ideiglenes a határzár. Szükség van rá, mert a bevándorlók eleve jogsértést követnek el, mikor a zöld határon keresztül lépnek be az ország területére. Ráadásul a regisztrációt is el akarják kerülni – fejtette ki véleményét a kerítés szükségességéről Surján László. Elmondta továbbá azt is, hogy politikailag erős megosztottság jellemzi az Uniót. A szocialisták és a liberálisok kiszolgálják a nagytőkések érdekeit, bevándorláspártiak, a nemzetállamok ellenzői, merthogy arra számítanak, hogy a bevándorlók majd rájuk szavaznak.

A multikulturalitásról elmondta, hogy szerinte működik, de csak akkor, ha van egyfajta összetartozás tudat, jó példa erre a magyar történelem, és visszakanyarodott az aradi tizenhárom példájához, akik közül többségében nem voltak magyarok, mégis Magyarországért vállalták az önfeláldozást is.

A kormány politikáját helyesnek tartja, vagyis megvédeni a határokat, ellenőrzött beléptetés és a kvótarendszer nem elfogadható, már csak abból a szempontból sem, hogy nem lehet tudni pontosan hány menekült van, arról nem is beszélve, hogy tárgyakként kezelnék az embereket, akiket innen oda, onnan ide rakosgatnának.

A nyugat-európai elit és a lakosság véleménye között egyre nagyobb a szakadék, ezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják. Soha nem volt nagyobb szükségünk az Európai Unióra, mint most, és soha nem volt az uniós bürokrácia alkalmatlanabb az előtte álló feladatokra, mint most – vélekedett a politikus. Szerinte a bajok gyökere sokkal mélyebb, mint a szíriai polgárháború, igazságosabb és testvériesebb világot kell megteremteni, ellenkező esetben a népvándorlás feltartózhatatlan lesz. - Európa azért van bajban, mert szakított Istennel, a mai Európa már nem keresztény. Közép-Európa állami ráéreztek arra, hogy szükségük van egymásra, ezt a történelmünk is bizonyítja. És mit lehet tenni ebben a nehéz helyzetben? Fohászkodunk és odafigyelünk egymásra – tanácsolta zárógondolatként a kereszténydemokrata politikus. A találkozó a közönség soraiból érkező kérdések megválaszolásával ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!