A „Polereczky” történet – Egy dezertálási kísérlet a pápai reptérről


2015-10-07 16:53:39  | cikk: pgya  | 


A „Polereczky” történet – Egy dezertálási kísérlet a pápai reptérről főképe
Egy nem hétköznapi eseményt örökített meg Nagy Ernő nyugállományú alezredes a kedd délután bemutatott A „Polereczky” történet – Egy dezertálási kísérlet előzményei és következményei című kötetében, amely a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában jelent meg. Az író-olvasó találkozóra a héten zajló Országos Könyvtári Napok keretében került sor, a szerzővel, illetve az 1978-as történések tanújával, Kozma Dezsővel a könyvtár igazgatója, dr. Hermann István beszélgetett.

A történet, amely 30 évig titkosítva volt, arról szólt, hogy egy fiatal sorkatona a pápai katonai reptérről megkísérelt elkötni egy MIG-21-est, és azzal Ausztrián keresztül a Német Szövetségi Köztársaságba dezertálni. A könyv Kozma Dezső tanú visszaemlékezése és levéltári kutakodások alapján olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen, dolgok, események, érzelmi hatások motiválták arra, hogy külföldre távozzon, nem szokványos módon.

A Magyar Néphadseregben a bevonultatott sorállományt különböző alakulatoknál helyezték el és megfelelő szakmai képzés után, a harcoló alakulatoknál a hadi technika kiszolgálására és kezelésébe is bevonták. A repülő fegyvernemhez próbáltak olyan embereket bevonultatni, akik magasabban kvalifikáltak voltak az átlagnál, megbízható személynek bizonyultak, hiszen az általuk kiszolgált technika korszerű fegyverzetet, jelentős csapáserőt, ugyanakkor nagy értéket képviselt.

- 1978 október 12-én történt egy rendkívüli esemény a pápai repülőtéren, egy sorkatona egy MIG-21-es géppel Németországba akart repülni, konkrétan Münchenbe, mindenféle előképzés nélkül. Ennek a történetét foglaltam kötetbe. Mivel szigorúan titkos volt az eset, a diktatúrában 30 évre titkosították az iratokat, szájhagyomány útján terjedt a történet. Találkoztam Kozma Gyula barátommal, műszaki szakember volt a repülőtéren, és a gépbeindításának kísérleténél éppen jelen volt, szolgálatban volt. Beszélgettünk az eseményről, elmondta, hogy ő az egyetlen ismerője, és javasolta, hogy írjuk meg, maradjon fenn az utókornak. Gyula elmesélte, azt papírra vetettem, leírtam, és úgy gondoltam, hogy tovább lépek. Felhívtam a győri katonai ügyészséget, elkezdtem nyomozni, készségesek voltak, kikeresték az ügyiratszámot és közölték, hogy a keresett dosszié már a pesti Hadtörténelmi levéltárban található meg – osztotta meg a hallgatósággal Nagy Ernő a kötet születésének folyamatát.

Ezután a szerző Kozma Gyulával felutaztak Budapestre és a levéltárban kezdtek el kutatni. Ebben segítségükre volt dr. Hermann István könyvtárigazgató is, aki a kutatásukhoz egy ajánló levelet is fogalmazott. 30 év után elvesztette a titkosítás minősítését és kutathatóvá vált az anyag. Egy dokumentumkötetet állítottam össze, ami sorkatona motivációit próbálja meg felderíteni, illetve olvasható benne a bírósági tárgyaláson elhangzottak jegyzőkönyvei. A szerző elmondta, hogy olyan vádakat is kapott, miszerint túl száraz és tényszerű a kötetbe foglalt anyag, de ő nem kívánta kiszínesíteni, hiszen így sem egy mindennapi szökési, dezertálási kísérletről van szó. A szerző a levéltári kutatást követően a sorkatona rokonait is felkereste, érdekelte a fegházból történő szabadulása utáni élete...

A sikertelen dezertálásnak következményei voltak, melyek nem csak az elkövető személyt, hanem a parancsnoki állományt is érintették. Az eseményt követően a Magyar Néphadsereg más repülő ezredeinél is szigorúbb rendszabályokat vezettek be. Ezen történettel a szerző szeretne emléket állítani azon katonatársainak, akiket az esemény kapcsán elmarasztaltak, és azóta elhunytak – olvasható a könyv fülszövegében.
A kötetet megvásárolható a Jókai Mór Városi könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!