Emlékező séta a könyvtár szervezésében


2015-10-06 22:29:24  | cikk: ha  | 


Emlékező séta a könyvtár szervezésében főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa, Váminé Molnár Emma, évek óta szervez olyan helytörténeti sétákat, melyek célja, hogy a diákok megismerjék Pápa múltját és az egykor itt élő jeles személyiségek munkásságát. Október 6-án az aradi vértanúkra és Batthyány Lajosra emlékezve az Alsóvárosi temetőben járta végig a Munkácsy iskola diákjaival az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz köthető ismert pápaiak sírhelyeit.
A vértanúk nevével ellátott mécseseket a diákok helyezték el a kereszt talapzatánál
A séta kezdetén a Lokálpatrióta Kör által állított Mindenki keresztjénél a diákok mécsest gyújtottak a vértanúk emlékére. Ezt követően a csoport járt többek közt Bocsor István sírjánál, aki 1848-ban képviselő volt a nemzetgyűlésben, de előtte és utána is a Pápai Református Kollégium neves professzora volt. Szintén a Kollégium tanára volt Váli Ferenc, Jókai Mór sógora, aki a szabadságharcban tüzérként vett részt.
Váminé Molnár Emma hangsúlyozta, fontosak ezek a tematikus séták, hisz a gyerekek pápai történeteket hallhatnak abból a korból, amiről történelemórán tanulnak vagy olvasnak, s így a helytörténet kincsei nem merülnek feledésbe, megőrzi ezeket az újabb generáció is.
A séta egyik állomása Bocsor István nyughelye volt

Az Országos Könyvtári Napok keretében a városi könyvtárban egy kiállítást is összeválogattak a Nemzeti Gyásznapra: az olvasóterem polcán illetve a folyosó egyik tárlójában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző könyvek, folyóiratok kaptak helyet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!