LMP: Meg kell akadályozni a földrablást!


2015-10-06 20:09:32  | cikk: Babos Petra  | 


LMP: Meg kell akadályozni a földrablást! főképe
A Lehet Más a Politika Veszprém megyei szervezete is csatlakozott ahhoz az országos demonstrációhoz, melyet tegnap tartottak 13 és 16 óra között az ország több városában. A forgalomlassító demonstrációt a Külső-Veszprémi úton rendezték meg.

Gertsmár Ferenc, az LMP országos elnökségének tagja a helyszínen a sajtónak elmondta, a kormány több százmilliárd forintos értékben készül privatizálni az állami földvagyont.
- Alig két hónap alatt, rohamtempóban értékesítik a megművelhető állami földek túlnyomó részét. A földprivatizációknak két oka van. Egyrészt a bevételből betömködni a lyukakat a költségvetésben, másrészt újabb értékes vagyont kijátszani a Fidesz gazdasági hátországának. Új oligarchákat kell felépíteni a régiek helyett, és ehhez semmi sem drága a kormánynak. Az állami földek eladásával a kormány még a lehetőségét is elveszi annak, hogy ez, vagy bármelyik ezt követő kormány értelmes, a kisgazdaságokat támogató kedvezményes bérleti rendszerrel tartós és válságálló vidéki munkahelyeket hozzon létre. Állami földek nélkül ugyanis nincs állami birtokpolitika. Az állami földeket nyílt árverésen fogják értékesíteni, ahol bizonyos megkötések mellett a legtöbbet ajánló fog nyerni, ez azonban garantálja, hogy csak a tőkeerős nagygazdaságok fognak földekhez jutni. A kormány kőbe vési a magyar mezőgazdaságot hűbéri sorba taszító rossz birtokstruktúrát- fogalmazott a politikus. Leszögezte, a kormány sunnyogva, egy kormányrendelettel tette lehetővé a 400 milliárd értékű állami föld értékesítését. Félnek, mert tudják, hogy ezt az őrült tervet még a saját frakciójukban sem támogatná mindenki, így nem merik az Országgyűlés elé vinni az ügyet.
- Az LMP mindent meg fog tenni a földrablás megakadályozásának ügyében, ezért is vagyunk most itt, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy milyen bűnre készül a kormány a menekültválság gerjesztette problémák árnyékában.

Az LMP-nek természetesen van alternatív javaslata – hangsúlyozta Gertsmár Ferenc.
- Az állam az ország földterületének mindegy ötödével rendelkezik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten keresztül. Az állam éppen a kezében lévő állami földeken keresztül lenne képes a legdirektebb módon aktív szereplője lenn a föld fenntartható, foglalkoztatás-központú használatának.
Mint mondta, az államnak két feladata lenne. Az egyik, a kis-és középüzemek földszükségleteinek, tartós földbérleti igényeinek kielégítése, támogatva ezzel az életképes üzemmé szerveződést. A másrészt pedig a közérdekű feladatokat végző helyi önkormányzati gazdálkodás céljait kellene szolgálni.
Az LMP szerint javaslatuk átlátható, igazságos földpályázati rendszer, amely részben magángazdálkodóknak adná az állami föld bérletét, részben pedig az önkormányzatoknak. Az NFA és az önkormányzati földek lehetőséget nyújtanak a vidéki foglalkoztatás növeléséhez, a gazdálkodás kiterjesztéséhez, ezért ezek bérbeadását, felhasználását a nemzeti és helyi szükségletekre tekintettel kell folytatni.
A LMP demonstrációja az esti órákban zárult Budapesten.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!