A városban túráztak a Weöres-iskolások


2015-10-05 21:09:25  | cikk: pgya  | 


 A városban túráztak a Weöres-iskolások  főképe
A Világ Gyalogló Napot hivatalosan az 1992. június 07-i, Rio de Janeiro-i Föld Konferenciát követően indították útjára. 2000 óta elmondható, hogy a világ minden kontinensén, már 60 országban rendeztek és rendeznek Gyalogló Napot. Az elmúlt évben már hazánkban is több mint száz helyszínen gyalogoltak a vállalkozó szelleműek.

Pápán október 3-án Horváth Attila és Bedők Nicolette tanárok vezetésével a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai vették fel a túracipőt és járták be a város utcáit, felkeresve azok nevezetességeit. A városi túra útvonala a következő volt: Teleki utca 2. – Csókai körforgalom – Jókai utca – Petőfi utca – Fő tér – Várkert – Külső-Várkert – Tókert – Teleki utca 2. A túra összesen 8,7 kilométert tett ki, a diákok feladatlapot is töltöttek ki a túra során érintett látnivalókról, illetve térképvázlatot készítettek csoportokban a Várkertről. A Fő téren betértek a Nagytemplomba is, ahol Horváth Attila tartott a tanulók részére érdekes előadást.

- Október a gyaloglás hónapja, amely alkalomból különböző helyi közösségek a város nevezetességeit – épített vagy természeti értékeket – felkeresve egy kiadósat túrázzanak. Pápa városa mindenféle értékkel büszkélkedhet, hiszen rengeteg olyan épített emlékünk van, amit érdemes felkeresni, és természetesen a csodálatos Várkert is, ami természetvédelmi terület. Ezt a kettőt összekapcsolva hoztuk létre a mai programot a gyerekeknek, egyrészt, hogy letudjuk a testnevelési órákat, másrészt, hogy szellemileg gyarapodjanak helytörténeti érdekességekkel – osztotta meg gondolatait Horváth Attila a gyaloglás céljáról.

A feladatlapon a gyerekek a következő kvíz-kérdésekre kellett választ adniuk:
1. Hány ablak van összesen a Jókai-ház és a Petőfi-ház homlokzatán összesen?
2. Kit ábrázol a kórház bejáratánál lévő bronz dombormű?
3. Ki volt A. Tóth Sándor?
4. Mettől meddig szenvedtek gályarabságot a pápai reformátorok?
5. Soroljatok fel három irodalmárt, akik a Református Kollégiumban tanultak!
6. Becsüljétek meg a Nagytemplom magasságát, szélességét és hosszúságát!

- Egy kört teszünk meg a városban, a Weöres-iskolából indultunk és oda fogunk visszaérkezni. Az út folyamán megemlékeztünk a Szélesvízről, a Csókánál megtekintettük az emlékműveket, illetve a Csóka Fogadóról is beszélgettünk, amely az egykori veszprémi városkapunál volt. A Jókai utcán megtekintettük a Jókai-házat, a kórházat, miközben a gyerekeknek nyitott szemmel és füllel kellett járniuk, hiszen a feladatlapon mind olyan kérdésekre vártunk válaszokat, amit előzőleg az út során láttak-hallottak. A református templomban egy rövid templomtörténeti ismertetésen vettek részt, majd a Kossuth és Petőfi utcán folytattuk az utunkat, Ókollégiumot, Petőfi-házat, Zsinagógát érintve. A közléken – mint helytörténeti érdekesség – áthaladva a Korvin utca, Korvin-ház, Ferences Templom érintésével érkeztünk el a Fő térre. Itt a Fő téren a Nagytemplomot látogatjuk meg, innen pedig az Esterházy-kastély érintésével zölt övezetben, a Várkertben folytatjuk. A várkertről térképet készítenek majd a gyerekek, reményeim szerint élethűen. Következik majd a Külső-Várkert, a Fenyves, illetve a tájidegen téglagyári kubikgödrök. A Tókerten keresztül közelítjük meg a Csókát, és onnan az iskolát. Ez egy olyan négy-ötórás túra lesz – ismertette Horváth Attila a gyalogtúra állomásait.

A Magyar Szabadidősport Szövetség egy pályázatot is meghirdetett a Világ Gyalogló Nappal kapcsolatosan, amelyre a Weöres-iskolások is jelentkeztek, készítettek egy előzetes programtervet, később egy fotódokumentációt és beszámolót küldenek be a túráról. Egy kijelölt szakmai testület díjazza a legjobb túrákat, sportszervásárlási utalványokat lehet nyerni. Horváth Attila elmondta, hogy nem is az esetleges nyeremény motiválta a csapatot, hanem a részvétel mellett az, hogy a gyerekek a saját lakókörnyezetüket megismerjék, amiben a pedagógusoknak nagy felelősségük van.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!