258 ezer forint adomány a Vajda Péter Lakótelepi Napon


2015-10-04 18:24:26  | cikk: HuHa  | 


258 ezer forint adomány a Vajda Péter Lakótelepi Napon főképe
Az idei esztendő utolsó városrészi napját tartották szombaton, ezúttal a vajdaiakat várták könnyed szórakozásra az egész napos rendezvénnyel. A program a városrészi napok jól megszokott forgatókönyve szerint zajlott, így kora reggeltől vidám társaságok népesítették be a bölcsőde és a játszótér környékét, melyek a jótékonysági főzőversenyen mérték össze főzőtudományukat. A 28 csapat között ezúttal is ott voltak a helyi pártok, a város több intézménye, szervezete és baráti társaságok, melyek rendszeresen részt vesznek a nemes célt szolgáló megmérettetésen.

Ilyen közösség a Nyugdíjas Egyesület, melynek lelkes szépkorú tagjaival minden rendezvényen találkoztunk. Ezúttal két csapatot is indítottak, s vidám hangulatban főzőcskéztek. Egyik csapatukat Frédi, Béni, Vilma és Irma ihlette, ehhez is öltöztek a víg kedélyű nyugdíjasok. S nemcsak hogy viseletük volt mesebeli, de még főzőkanaluk is a kőkorszakot idézte. Kohajda Alfréd, aki Bénit testesítette meg, arról mesélt, szívesen vesznek részt a közösségi programokon, szinte mindenütt jelen voltak az év során és mindig nagyon jól érezték magukat. Ezúttal gulyást főztek, amit almával, körtével is ízesítettek az apró galuskatésztát pedig zöldséggel spékelték meg.
-Sok helyen jártunk és ezeken a programokon összeszedtünk egy-két huncutságot – mosolygott és hozzátette, az asszonyok, akikkel együtt szokott főzni, mindig beleszólnak az ételkészítésbe, de végül mégis csak úgy lesz, ahogy ő akarja.

Béni, azaz Kohajda Alfréd a Nyugdíjas Egyesület tagja

A résztvevők között több helyi csapat is megmutatta főzőtudományát, többek között a lakótelep óvodájának és bölcsődéjének munkatársai is fakanalat ragadtak, hogy finom ebéddel kedveskedjenek a rendezvényre kilátogatóknak. A Fenyveserdő Bölcsőde munkatársai minden évben indulnak a versenyen, sőt a gyermekprogramok lebonyolításában is részt vállalnak.
-Ez a mi városrészünk, és fontosnak tartjuk, hogy a közösség életében szerepet vállaljunk. Állandó csapattal indulunk minden évben, de ha kell, többi kollégánk közül is bárki szívesen beugrik segíteni. Ez egy kiváló csapatépítő tréning, remekül összekovácsolja a dolgozókat – mondta Vajda Istvánné, a bölcsőde szakgondozója, akitől megtudtuk, idén kurkumával fűszerezett farokpörköltet készítettek. A bölcsőde munkatársainak főztje nagyon kelendő volt, a bölcsisek szülei közül sokan az ő pörköltjükkel laktak jól szombat délben.

A bográcsok körül serénykedők között találkoztunk az önkormányzat csapatával is, mely Áldozó Tamás polgármester, a városrész önkormányzati képviselője irányítása mellett tevékenykedett. Mint minden alkalommal most is bőven hoztak kiegészítőket az alapként szolgáló sertéshúshoz és fűszerekhez. Jól bevált alapreceptjüket, vagyis a franciabokával, disznófarokkal és vargánya gombával megbolondított pörköltjüket ezúttal kölessel dúsították és kíváncsian várták, mennyire nyeri el a vendégek tetszését. A városvezető érdeklődésünkre elmondta, az idei évben nem tudott ott lenni minden városrészi napon, de a saját képviselői körzetének rendezvényéről semmiképpen nem akart hiányozni.
-Itt nőttem fel a Vajda Péter lakótelepen, ide tartozom és fontos, hogy ezen a közösségi programon itt legyek. Ahogy körbenéztem azt láttam, nagyon sokan vannak, nagyon jó a hangulat és hozzá az idő is, jó zárása ez az idei városrészi napok sorozatának.

Mire a templomtoronyban elhúzták a levesnótát, elkészültek az ételek, melyekkel jóllakhattak a Vajda Péter lakótelepiek és a más városrészekből érkezők. Hamarosan ki is ürültek a bográcsok, a zsűrinek pedig olykor épphogy csak maradt kóstolni való. A háromtagú bírálóbizottság 28 ételt kóstolt végig, s ezek között volt klasszikus és különleges ízesítésű pörkölt, volt gulyás, leves, ragu, káposztás étel, sőt egy curry-s indiai étel is, amit a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat csapata készített. Fábián Annamária és a zsűri többi tagja ugyancsak hosszasan töprenghetett azon, hogy mely csapatok állhassanak a képzeletbeli dobogóra.
-Az ételek íze mellett a hús puhasága, a szaftos ételeknél a szaft állaga meghatározó, a leveseknél a plusz fűszerek aromája játszik kiemelt szerepet, de fontos szempont az értékelésnél a terítés is – mondta el a bírálati szempontokat a zsűri elnöke.

Mindezek alapján az eredményhirdetésen a harmadik helyezettnek járó díjat Molnár Péter csapata vehette át velős pörköltjéért, a második helyen a Somló Környéki Borút Egyesület csapata végzett csülökpörköltjével, győztesnek pedig a lakótelepi óvoda munkatársainak főztjét hirdették ki, a kacor káposztát. A díjátadón az is kiderült, hogy az elkészített ételekért 258 ezer forint adományt adtak össze a rendezvényre kilátogatók, s ezt az idén 10 éves születésnapját ünneplő Vajda Péter Lakótelepi Nyugdíjas Klubnak adta át a polgármester.

Áldozó Tamás polgármester átadja az adományt Megyeri Istvánnénak

Megyeri Istvánné Zsuzsa, a klub vezetője meghatódva vette át az adományt. Mint mondta, ők is minden évben indulnak a lakótelepi nap főzőversenyén, az idén pörköltet készítettek a hagyományos magyaros ízvilág szerint. Főztjük nagyon gyorsan elfogyott és bízik abban, hogy ízlett is mindenkinek.
-Nagyon meglepődtünk az összeg nagyságán és igyekszünk jó célra fordítani. A vajdai nyugdíjasok klubja idén 10 éves, jelenleg 28 tagja van a közösségnek, valamennyien nagyon aktívak. Havonta egy alkalommal járunk össze és ezeket a találkozásokat jó hangulatban éljük meg. Az összejövetelek mellett több kiránduláson is részt veszünk, évente egyszer nagyobb útra indulunk, de több környékbeli kirándulóhelyet is felkeresünk – mesélt a klub életéről. Hozzátette, a bölcsődében tartják programjaikat, és bár nagyon jó helyük van, szeretnének saját klubhelyiséget. Ez ugyan még várat magára, de remélik, egyszer ez az álmuk is megvalósul. A most kapott adományt kirándulásra fordítják, s hogy hová utaznak el, azt majd a tagsággal közösen döntik el.

A főzőversennyel párhuzamosan délelőtt a gyermekeknek, családoknak is kínált programot a Vajda Péter Lakótelepi Nap. A bölcsőde udvarán kézműves játszóház várta az ügyeskedni vágyókat, ahol a lakótelep óvodájának és bölcsődéjének munkatársai segítettek az alkotásban. A kicsik mellett a szülők is szívesen részt vettek a játékos tevékenységben, együtt vágtak, ragasztottak gyermekeikkel, unokáikkal. Polgárdiné Tüske Beáta óvodapedagógustól megtudtuk, a foglalkozás az őszhöz kapcsolódik, őszi gyümölcsöket készíthettek a gyerekek kartonból és krepp papírgalacsinból, a spatulák felhasználásával pedig képkeretet és ajtódíszt alkothattak. A másik asztalnál szintén a természethez és az őszhöz kapcsolódó apróságok készültek, színes száraztésztából nyakláncot fűztek a kicsik, apró terményekből pedig termésképet ragasztottak.

Őszi apróságok készültek a kézműves játszóházban

Kovács Zsófia ma már iskolába jár, de szívesen jött vissza egykori óvónénijei közé a kézműves játszóházba. Nyakláncot, karkötőt készített és éppen egy formás körtét rakott ki papírgalacsinból amikor megszólítottuk. A kislány elmesélte, a Vajda Péter lakótelepen él, anyukájával és testvérével érkezett a rendezvényre és mindannyian szeretik ezeket a kézműves tevékenységeket.
-Nagyon jól érzem magam, mert sokféle játék van itt – mondta el a lakótelepi napról.

A bölcsőde udvarán egy különleges program is várta az érdeklődőket, mókás bicikliket próbálhattak ki a vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek. A trükkös bringák között volt, amelyiken minden ellenkező irányban működött, így például hátrafelé kellett tekerni a pedált, hogy előre haladjon és a kormányt is fordítva kellett mozgatni a megszokotthoz képest. Népszerű volt a hullámos bringa, nagy ügyességet igényelt az inverz kerékpár, aminek a hátsó kereke fordult és sokan kipróbálták a régi korokból ismert velocipédet is.

A programot színesítette a portékészítés, a trambulin, a sétakocsikázás és a Formula-1 szimulátor is. Természetesen a vajdai rendezvényről sem hiányoztak a szórakoztató színpadi programok. A helyi óvodások már délelőtt megörvendeztették szüleiket, ismerőseiket egy őszi, dalos, táncos műsorral, délután pedig nekik szólt A mindent látó királylány című mese. A felnőtteket zenés-táncos produkciók vonzották a rendezvénysátorba, a fellépett a Grund Stúdió, az Optikai Csalódások, a Teveli Táncos Lábak formáció és egy ifjú pápai tehetség, Puskás Ramóna Szedra, aki első alkalommal örvendeztette meg a közönséget különleges hangjával.

Puskás Ramóna Szedra

A változatos műsorfolyam közben köszöntötte a lakótelepen élőket Áldozó Tamás polgármester, önkormányzati képviselő. Rövid beszédében köszönetet mondott a főzőversenyen résztvevőknek és mindazoknak, akik adományukkal hozzájárultak a jótékonysági főzőverseny bevételéhez, majd jó szórakozást kívánt a további programhoz, melyben a Maya Trió operett előadását, a Rebel Lion TSE műsorát és a dupla Kávé fellépését nézhették meg a jelenlévők, aztán pedig a Hobby zenekar esti bulija zárta a napot.

Az idei utolsó városrészi nap sikere méltó volt az egész programsorozathoz, hiszen mindenütt hasonlóan jó hangulatban, kellemes programokkal telt az idő. A különböző városrészek rendezvényeire nem csak az ott élők, hanem más környéken lakók is ellátogattak szép számmal, volt olyan család is, mely minden programon részt vett. Így például Mayer Zseraldináék, akikkel minden városrészi napon találkoztunk.
-Két kislányom van, és nagyon szeretik a kézműves foglalkozásokat, a trambulint, az ugrálóvárat, a sétakocsikázást és a meseelőadásokat. A Pápa-ma oldalon mindig megnéztük, hol lesz a következő és úgy szerveztük a programunkat, hogy el tudjunk menni – mesélte, hozzátéve, szívesen jótékonykodnak, így a főzőversenyen készült ételekből is vásároltak minden alkalommal. Az édesanya szerint nagyon jók ezek a programok gyermekek, felnőttek számára egyaránt. Ők maguk a Fazekas utcában laknak, és természetesen az Acsády sporttelepén megrendezett városrészi majálison is részt vettek, sőt kisebbik lánya szerepelt is az ovisokkal.

Mayer Zseraldina kislányaival minden városrészi napra ellátogatott

-Identitásképző rendezvénynek szántuk ezeket a napokat annak idején, s úgy látom ez meg is valósult, hiszen olyan társaságok álltak össze, akiknek máskor nincs alkalmuk megmutatni magukat. Azt tapasztaltuk, hogy bár nem egyforma a fogadtatás, a városrészi napoknak mindenhol örülnek az ott élők és részvételük csak abban különbözik, hogy milyen régóta hagyomány ez az adott területen. Hiszem, hogy ezek a napok hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek belakják a saját városrészüket és ráérezzenek, azok a terek, melyeken nap, mint nap járnak, nemcsak közlekedésre alkalmasak, hanem közösségi programok megtartására is – fogalmazott Áldozó Tamás polgármester az idei év utolsó városrészi napján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!