Pápai értékekről várnak javaslatokat - Ülésezett a város képviselőtestülete


2015-10-03 21:13:37  | cikk: pgya  | 


Pápai értékekről várnak javaslatokat - Ülésezett a város képviselőtestülete főképe
Péntek délután ülésezett a város képviselőtestülete, amelyen dr. Áldozó Tamás polgármester bemutatta a megjelenteknek dr. Süle Zitát, az önkormányzat új gazdasági osztályvezetőjét. A testületi ülésen főhangsúlyt kapott dr. Hermann István beszámolója a helyi értékek jegyzékbe vételének folyamatáról.

A képviselőtestület módosította a költségvetési rendeletet. A rendeletbe most lettek átvezetve azok a döntések, amelyekről már korábban határozatok születettek, ezek többsége formalitás volt, nagyságrendi módosítások nem történtek. A vegyes ügyeknél döntöttek a képviselők arról, hogy az önkormányzat tulajdonába vesz egy állami tulajdonú ingatlanrészt a Rohonczi utca környékén.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a Települési Értéktár Bizottság beszámolójára.
- A pápai értéktárnak az lenne a szerepe, hogy legyen egy olyan listája a helyi értékeknek, amelyet ha valaki végigolvas, akkor megérti, hogy ez a város miben különbözik más településtől. Magyarán, fel kellene minden materiális és immateriális értéket tüntetni, ami pápaivá tesz minket. Nagyon kevés javaslat érkezett a felsorolandó értékekre. Szeretnék kérni mindenkit, hogy forduljanak indítványokkal az értéktár bizottsághoz. Más települések, létszámban is kisebbek, történelmi hagyományokban is szerényebbek egész könyveket adtak ki már arról, ami a helyi értéktárukba bekerült. Pápán még csak néhány érték megnevezésénél tartunk. Így például, mikor azt mondjuk, hogy helyi érték a pápai bencések hagyatéka, hagyománya, akkor ez igaz, de túlságosan elnagyoltnak érzem a megnevezést, ami nem is teszi átélhetővé, kézzelfoghatóvá egy laikus, vagy egy nem katolikus vallású számára ezzel az értékkel való azonosulást. Viszont, ha azt mondom, hogy helyi érték a pápai bencés templom egyedi bútorzata, amit pálos szerzetesek faragtak ki annak idején, vagy helyi érték a templomban található, a nép nyelvén Szerecsen Krisztusnak nevezett feszület. További helyi érték lehetne az altemplom, amely XVIII. századi járvány áldozatait őrizte meg mumifikálódott formában stb. Ilyen módon megfogalmazva már értelmezhetővé válik mindenki számára, hogy mi is az a pápai bencés hagyomány, mit köszönhet a város a bencéseknek, amelynek része az gimnázium és sok minden más. A lényeg az, hogy sok javaslatot és konkrétumokat várunk. Más településeken például még receptek is vannak, ételek-italok, vagy egy fa és sok-sok más dolog, amit a helyi lakosság értéknek gondol, érez. Egy vers is bekerülehet az értéktárba. A borozó – az első nyomtatásban megjelent Petőfi-vers – például miért nem része a pápai értéktárnak? - hívta fel a figyelmet a polgármester a helyi értékek lajstromba vételére, ami azért is fontos, mert a helyi értékek közül választják ki a megyei értékeket, majd a megyei értéktárakból kerülnek ki a hungarikumok. Dr. Áldozó Tamás a tapolcafői forrást hungarikum-esélyesnek ítéli, de az sem szerepel az értéktárban még, amelybe csak javaslatok alapján vehet fel a bizottság helyi értékeket. A javaslatokat a Városháza postai címére (Polgármesteri Hivatal, 8500. Pápa, Fő utca 5.), vagy Geschitz Gergely köztisztviselő e-mail címére (geschitz.gergely@papa.hu) kéretik eljuttatni.

A Pápai Települési Értéktár elfogadott értékei:
1. Vadvirág Néptánc Együttes és utánpótlás csoportjai
2. Pápai Kékfestő Múzeum
3. Pápai Református Kollégium szellemi öröksége
4. A pápai katolikus-bencés hagyományok
5. A pápai ferencesek több évszázados szolgálata a patriotizmus és a társadalmi haladás érdekében
6. Pápa Város Fúvószenekara
7. Pápai Zsidótemetők
8. Pápai Jókai Kör Egyesület
9. Söprik a pápai utcát című nóta
10. A pápai középfokú iskolák közös városi ballagása

Idén is csatlakozott Pápa Város Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszeréhez, ami azt jelenti, hogy a pápai diákoknak is esélye lesz, hogy többletforrásból finanszírozzák a tanulmányaikat.

A Rákóczi Szövetség tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy a részükre felajánlott 200 ezer forintot a losonci diákok magyar tannyelvű iskolákba való beiratkozásához használta fel. A Rákóczi Szövetségnek van egy programja, amely kifejezetten a határon túli szórványmagyarság körében ösztönzi az anyanyelven történő tanulást, városunk már több éve hagyományosan támogatja a Szövetséget eme tevékenységében. A Rákóczi Szövetség ebben a tanévben a Felvidéken 2178, míg Délvidéken 300 gyereket segített az anyanyelvi tanulás lehetőségéhez.

Dr. Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy újabb testvérvárosi kapcsolat van kialakulóban. Szeptember 11-én látogatást tett a városban Basternák Ildikó, a felvidéki Ógyalla (szlovákul: Hurbanovo) polgármestere, aki azt a határozott kérést terjesztette a városvezetés elé, hogy szeretné ha Pápa és Ógyalla között testvértelepülési kapcsolat jönne létre. Dr. Áldozó Tamás nem zárkózott el a kéréstől, szeretné, ha előbb a két város intézményei, egyesületei alakítanának ki kapcsolatot, illetve a városvezetősége is leül egy napon egymással, megbeszélni a jövőbeni lehetőségeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!