A Szent Anna Óvoda alapításának 25. évfordulójára emlékeztek


2015-10-02 21:36:33  | cikk: Babos Petra  | 


A Szent Anna Óvoda alapításának 25. évfordulójára emlékeztek főképe
A 2015/2016-os nevelési évad ünnep a Szent Anna Római Katolikus Óvoda számára, mivel az intézmény alapításának 25. évfordulójára emlékeznek. Ez alkalomból ünnepi szentmisén vettek részt az óvoda apróságai és nevelői a Szent Anna templomban.

A jubileumi program hálaadással indult a terményekért, melyeket dr. Márfi Gyula érsek áldott meg.
- Ma az egész óvodai közösségünk hálaadásra érkezett. Óvodai nevelésünkben, helyi pedagógiai programunkban minden hónapban van olyan ünnep, esemény, ami a liturgiával köt össze bennünket. Minden ősszel hálát adunk a terményekért - tájékoztatta hírportálunkat Veisz Endréné, óvodavezető.
Október a természet kincseinek gazdagságával, a betakarítással teli hónap. A gyermeki tevékenységeket is erre alapozza az intézmény. Az ének, a mese, a vers, a játék, a kézműveskedés, a séta, a kirándulás, a gyűjtögetések és a környezet díszítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hálaadásra, az imádságra és a köszönet kifejezésére a szorgoskodó emberekkel kapcsolatban.
A csodálatos kenyérszaporításra is emlékeztek ezen a napon. A felajánlott öt kenyérből nagyon sok ember jóllakhatott. Ez az evangéliumi történet figyelmeztet a testvériességre, a szolidaritásra és bátorít arra, hogy a kicsi is lehet nagy segítség szükség esetén.
A kenyerek és a termények megáldását követően az óvodások elfogyasztották a finomságokat.

Az ünnepi program folytatásában hálaadó szentmisén vettek részt az óvodások, melyet dr. Márfi Gyula érsek celebrált. Mint mondta, a Veszprémi Érsekség fenntartásában három óvoda működik, a pápai a legrégebbi.
- Az apróságok ebben a korban a legfogékonyabbak a jó szóra. Arra törekszünk, hogy egyházmegyénkben a nagyobb településeken jelen legyünk óvodával és iskolával is. Pápán nagy örömünkre óvoda és általános iskola is van. Az óvoda jól működik, a pápai intézmény a legjobbak közé tartozik, kiváló oktató-nevelő munka folyik itt. A gyerekek megtanulják, hogy hálát kell adni, meg kell becsülni az értékeket, nemcsak a tárgyit, hanem a lelkit is, megtanulják, hogy nemcsak jogaik vannak, hanem kötelességeik is.
Az érsek köszönetét fejezte ki a szülőknek, hogy gyermekeiket a katolikus óvodára bízták.

Salgó Ferenc kanonok-plébános, az óvoda lelki vezetője az ünnep kapcsán elmondta, jó döntés volt az óvoda létrehozása 1991-ben. Az atya elmondása szerint óriási ajándék számára a gyerekek között lenni, hiszen őszinték nyitottak és tiszta lelkűek. Hálásak a Veszprém Megyei Főegyházmegyének, akik nélkül nem működhetne az óvoda.

Veisz Endréné úgy fogalmazott, Pápa város neveléstörténetében nagy változást jelentett az 1991. esztendő. A vallásos emberek igényeivel, a katolikus egyházközösségek tagjaiból álló iskolabiztosság vezetésével indultak meg a tárgyalások az intézményalapítás érdekében. Pápa Város Képviselő-testületének határozata alapján 1991. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit és a Veszprémi Érsekség fenntartásában működik a Szent Anna Római Katolikus Óvoda.
Az elmúlt két és fél évtized történelmi távlatokban nézve nem nagy idő. Intézményük történetében azonban büszkén vállalható múltat jelent. Sok-sok arc, gondolat, emlék, vágy, érzés bukkan fel az emlékezetekben. Megelevenednek a dolgos hétköznapok, a meghitt ünnepek, a felújítások munkáival járó aggodalmak és örömök egyaránt. Az óvodavezető munkatársaival együtt büszke arra, hogy ezt a hivatást választotta. S hogy mit jelent a katolikus óvoda?
- Azt is mondhatjuk, a jövőnket tartjuk a kezünkben a nevelésük által. Mit adjunk hát akkor a nevelés során ránk bízott gyerekeknek? Goethe szavait idézve: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, hogy a hit legyen mindig biztos pont az életünkben. Szárnyakat, hogy az érdeklődést soha el nem veszítve a keresztény remény, bizalom és felelősség jegyében legyenek nyitottak és tettre készek az őket körülvevő világra, a valóságra.
Az óvodavezető hozzátette, az eltelt évtizedekben sok száz gyermek ajkáról szállt az ima, zengett az ének, a hálaadás, az Istendicséret az óvodán belül és a templomban.
Bíznak abban, hogy a pápai katolikus óvodában folyó gyermeknevelés kedves a jó Isten előtt és hozzásegítheti a rájuk bízott gyerekeket a hitvalló, öntudatos keresztény felnőtté váláshoz.

Az ünnepi misén Zsebeháziné Takács Beáta az intézmény új óvodapedagógusa tett esküt, majd érsek áldást kért az intézmény minden dolgozójára, és további sikeres és eredményes éveket kívánt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!