Idősek napi ünnepség a Teveli úti Otthonházban


2015-10-01 21:31:50  | cikk: Babos Petra  | 


Idősek napi ünnepség a Teveli úti Otthonházban főképe
Október 1-jén ünneplik az időseket. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. E jeles napon Pápa Város Egyesített Szociális Intézményében is megtartották a központi ünnepséget, melyen dr. Áldozó Tamás polgármester, Benecz Rita, az Emberi Erőforrás osztályvezetője, Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmények igazgatója, Kissné Marton Bernadett vezető ápoló, Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője és Bene Andrásné, az ESZI gazdasági vezetője is vett részt.

A szép számban összegyűlteket Szalainé Tihanyi Andrea köszöntötte, aki mint mondta, a idősek nemzetközi világnapja kiváló alkalmat ad arra, hogy megálljunk a rohanó világban, érzésinket kifejezzük és köszönetet mondjunk azoknak az embereknek, akik felneveltek minket.
- Ismét eltelt egy év, és közösen tekintünk vissza az eddigi évtizedekre. Minden évnek megvolt a maga saját csodája. Nem volt könnyű az életkezdés, a családalapítás, a gyerekek nevelése, iskoláztatása, és önálló életük megkezdésének támogatása. Ez a ház, az idősek otthona, már az önök otthona. Sok éve vagy akár pár hónapja ezt az intézményt választották életük utolsó szakaszának lakhelyéül. Bízva a segítségben, támogatásban, ha kell a csendre, a szeretetre, magányra vagy épp társaságra vágyva. Amikor önök között lehetek, mindig melegséggel és szeretettel telik meg szívem, úgy érzem, feltöltődök, hisz a szemükben mindig ott a szeretet, arcukon a mosoly. Boldoggá tesz, hogy olyan hivatást választottam, ahol munkám során folyamatosan tanulhatok, tapasztalatot szerezhetek olyan bölcs, de hétköznapi emberektől, akiknek tanításait a tankönyvek nem írják meg - mondta az intézményvezető, majd hozzátette, a Teveli úti Otthonházban a 31 lakó közül 11 fő életkora meghaladta a 90 évet. A legidősebb lakó 97 éves, 9 fő pedig 85 év felett van. Az átlag életkor 85 év.

Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében kiemelte, ma kettős ünnep van, hiszen a zene világnapját is ma ünneplik.
- A zene egy olyan jelenség, amely végigkíséri a világban az életutat. Kiskorban a szüleink altató dalokkal ringattak minket álomba, majd az iskolában tanultunk zenét. Később a rock és pop zene érdekli az ifjúságot, majd a klasszikus és az operett. Eljön az a pillanat, amikor a hangok elkezdenek letisztulni, a zene elkezd lelassulni, s elkezd többet jelenteni, mint korábban. Akkor igazi klasszikus kapcsolat alakul ki. Ezzel a letisztulással lehet leírni az öregkort.
A városvezető azt kívánta minden lakónak, hogy életüket vegye körül a harmónia, a zene, érezzék jól magukat és legyen mindig jó az egészségük.

Az otthonház legidősebb lakóját, a 97 éves Soós Dánielnét Szalainé Tihanyi Andrea köszöntötte, majd a 90. születésnapját ünneplő Nagy Imréné Vilma néninek is gratulált az intézményvezető és a polgármester.

Az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepség végén Szakács Kálmánné, a Vörösmarty Otthonház egyik lakója saját versét olvasta fel. A rendezvényen a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának diákjai és a Tapolcafői Forrás Népdalkör működött közre.
A műsor végén süteménnyel vendégelték meg a jelenlevőket.

Képek:

Szakács Kálmánné:
Édes Otthon!

Vörösmarty utcán ballagok, magas fenyőfák alatt megállok.
Rácsos kerítés mellett megállok.
Egy fehér házat megpillantok.
Kíváncsian tovább ballagok.
A ház kapuja sarkig tárva, ahol a gazdája a vendéget várja.
Az udvarba ballagok, vajon ki a gazdája?
Hogy ilyen csend van és nyugalom e házban.
Az udvarban széttekintek én, szép fehér ruhában egy Nővér jön felém.
Tőlem kérdezvén Kit keresek én?
Jöjjön beljebb, kellemes hangjában, valamint érzek én!
Ahogy fölballagok jó érzés tölt el, ahogy fogja a karom.
Egy szeretet otthon-mondja, az idősek otthona.
Szép fehér falak, tiszta szobák.
A nővérek kedves szava, lelkükből árad az arcukra őszinte mosolya.
Ettől szebb és jobb igazán az idősek és betegek második Otthona.
Gondoltam én, ha egyszer itt lehetek.
Idős koromra nyugalmat lelhetek.
Már itt vagyok.
Mindezt érezhetem.
A jó Isten tudja, hogy meddig élvezhetem.
A jó Isten áldása legyen Mindazokon, akik gondoskodnak az idős emberek és beteg sorsokon.
Hálásan köszönjük!
Minden szép napot!

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!