A zene világnapját ünnepelték az erkelesek


2015-10-01 21:24:15  | cikk: Babos Petra  | 


A zene világnapját ünnepelték az erkelesek főképe
Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére nevezte ki október 1-jét a zene világnapjának. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Ilyenkor országszerte rendeznek különböző koncerteket, hangszersimogató programokat, kiállításokat és flashmobokat is, felhívva ezzel a figyelmet a zene fontosságára. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette.

A pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tízedik éve csatlakozik a zene világnapjához. Ezen a napon az intézmény összes tanulója és tanára kivonul a város különböző helyszíneire és együtt énekel. Így történt ez a mai napon is, amikor is 486 tanuló dalolt a belvárosban.

Dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta ének-zene szakos tanár érdeklődésünkre elmondta, a gyerekek nagy izgalommal készültek a mai napra már szeptember eleje óta. Az idei zene világnapja azért különleges, mert a napokban ünnepelték Bartók Béla halálának 70. év fordulóját. Ezért Bartók gyűjtéséből válogatták össze a repertoárt.

Idén a Március 15-e téren, az áruháznál, a Pálos téren, a Városháza előtt és a Fő téren örvendeztették meg közös énekünkkel az erkelesek az arra járókat, akik meg-megálltak egy-egy zeneszámra, s együtt énekeltek a népes diáksereggel vagy hallgatták a kedves dallamokat az ablakokból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!