Egy több évtizedes titokról is fellebben a fátyol


2015-10-01 15:23:04  | cikk: ha  | 


Egy több évtizedes titokról is fellebben a fátyol  főképe
"A könyvtárba mentem! Gyere utánam! - ez az idei mottója az Országos Könyvtári Napoknak. A 10. alkalommal megrendezett programsorozat Pápán is számos érdekes programot kínál, melyet sajtótájékoztatón ismertetett a városi bibliotéka igazgatója, dr. Hermann István és a főszervező, Polovitzerné Antal Mónika. Október 5. és 11. közt minden korosztály találhat kedvére való rendezvényt a Jókai Mór Városi Könyvtárban, hangzott el a tájékoztatón.
Október 5-én 17 órakor dr. Horváth István orvosbiológus professzor tart előadást "Érelmeszesedés elleni immunizálás" címmel. Október 6-án az aradi vértanúkra kiállítással emlékeznek a könyvtárban, majd az Alsóvárosi temetőben található 1848-as honvédsírokhoz látogatnak ki a munkácsys diákok Váminé Molnár Emma vezetésével. 17 órától egy igazi kuriózumról lesz szó A "Polereczky" történet című könyv bemutatóján: 1978-ban Polereczky Gábor honvéd dezertálni próbált, tervei szerint "elkötött" volna egy MIG-21-est, amivel az akkori NSZK-ba szeretett volna kijutni. Kísérlete nem sikerült. Ezt az eseményt akkor nem hozták nyilvánosságra, most először látott napvilágot a történet. Nagy Ernő írása a Jókai füzetek sorozatban jelent meg, a városi könyvtár adta ki.
Október 7-én szerdán délelőtt a gyerekeké, a rendőröké és a tűzoltóké a könyvtár. A kicsik megismerkedhetnek a biztonságos közlekedés alapvető tudnivalóival és találkozhatnak a rendőrökkel, tűzoltókkal. 17 órától a gyógygombákról lesz szó, Varga Gábor hatóanyag-kutató lesz a könyvtár vendége.
Október 8-án csütörtökön a Fogyatékosok Nappali Intézményének tagjai adnak műsort, majd a cukorbetegség veszélyeiről szóló dokumentumfilm bemutatása után 16 órától Molnár Cecília egészségfejlesztő ad táplálkozási és életmódbeli tanácsokat.
Október 9-én pénteken 18 órakor igazi sztárvendég érkezik a pápai könyvtárba: Joshi Bharat az emberi kapcsolatokról tart előadást.
Szombaton családi napot szervez a könyvtár, lesz interaktív előadás, lovaglás, fellép a Garabonciás együttes és őszi kézműves ötleteket is kaphatnak azok, akik részt vesznek a foglalkozáson. Míg a délelőtti programok elsősorban a kisgyermekes családoknak szólnak, délután 17 órától a nóták kedvelőit várják, hisz Greznár Zoltán és zenekara lesz a vendég.
Jövő héten a könyvtár vasárnap is nyitva tart, ekkor lesz a megbocsátás napja, hisz október 11-én késedelmi díj fizetése nélkül vihetik vissza könyveiket azok, akiknél a megengedettnél hosszabbra nyúlt a kölcsönzési idő. A beiratkozás egyébként az egész hét során ingyenes.
A programok ingyenesek, a helyszín a Jókai Mór Városi Könyvtár.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!