A fővárosban énekeltek a Nyitott Templomok Napján az erkelesek


2015-09-29 22:00:50  | cikk: Babos Petra  | 


A fővárosban énekeltek a Nyitott Templomok Napján az erkelesek főképe
Nem mindennapi élményben lehetett részük a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola nagy- és fiú kórusának és az Éneklő Szülők Kara tagjainak, hiszen az Ars Sacra, vagyis a Nyitott Templomok Napjának rendezvényén énekelhettek Budapesten. A program szeptember 26-án szombaton zajlott, a Felsővízivárosi Szent Anna-templomban.

A kórusvezető, dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta elmondta, tavaly az Éneklő Szülők Karával már bemutatkoztak ezen a fesztiválon Budapesten és nagy sikert arattak.
-Tavaly az egyik szervező megkeresett engem, s megdicsért, hogy a kórus gyönyörűen énekelt, s akkor azt mondtam neki, hogy Leo Delibes: Mise-jét is el tudnánk hozni az iskola kórusával közreműködve. Ők ezt fantasztikus ötletnek tartották, s így meghívtak minket.
A kórusvezető a fellépés kapcsán kiemelte, a koncert napján volt Bartók Béla halálának 70. évfordulója is, s így még megtisztelőbb volt azon a napon a fővárosban koncertezni.

A mise öt, latin nyelvű tételét mindenki kívülről énekelte. A kórusok már közel egy éve készültek erre a fellépésre, ami igen komoly összpontosítást igénylő munka volt.
Dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta elárulta, ezzel a fellépéssel egy álma vált valóra, hiszen egy száztagú kórussal adhatta elő Delibes művét, melyben orgonán Falakiné Piltman Erika kísérte a népes csapatot.
-Vezénylés közben többször könnybe lábadt a szemem a gyönyörtől, nagyon ügyesek voltak a gyerekek, szépen énekeltek együtt. A templom megtelt zenekedvelő közönséggel, sokan mondták, hogy mivel megtudták, hogy pápaiak lépnek fel, eljöttek meghallgatni, hiszen ők régen a Ranolder Intézet tanulói voltak - mesélte mosolyogva.

Pusztai Boglárka, Hegedűs Katerina és Döbröntei Dóra 8. osztályos diákok szerint nem volt nehéz megtanulni a latin nyelvű szöveget, mivel sok volt benne az ismétlés. Mindhárom lánynak nagy öröm volt a budapesti templomban énekelni, amit sosem felejtenek el. Kórusban énekelni jó érzés, főleg egy olyan csodás templomban, amelyet szebbnél szebb festmények díszítenek.
- Élményt jelentett énekelni egy hatalmas kórussal. Jól eső érzés volt, hogy sokan hallgattak minket, s vastapssal díjazták az előadásunkat, amely Gitta néni nélkül nem jöhetett volna létre – fűzte hozzá Goda Máté.
A koncerten felcsendült Delibes: Kyrie, Gloria, O Salutaris, Sanctus, Agnus Dei című műve is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!