Játékos tudomány a Tarczyban


2015-09-29 21:52:17  | cikk: Babos Petra  | 


Játékos tudomány a Tarczyban főképe
A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatai körében egészségfejlesztési tevékenysége során, 2014 februárjától koordinálja az e-Bug nevű online egészségfejlesztési program megismertetését. Ennek kertében hétfőn délelőtt a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai vehettek részt „Játékos tudomány” című foglalkozáson.
A program célja, hogy játékos kísérletekkel vezessék be az egészségfejlesztők a gyerekeket a mikrobák világába és megismertessék a gyerekekkel a mikrobákat és azok kapcsolatát az emberi világgal.

Dr. Andrásofszky Enikő, a Népegészségügyi Főosztály vezetője a rendezvény kapcsán elmondta, 2014-ben állították össze ezt a programot Angliában, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megvásárolt.
- Jelenleg az angliai szemléltető eszközöket kaptunk meg két hétre, s most az ország különböző részein tartunk bemutatót. A program előzménye egy verseny volt a 2013/2014-es tanévben. Ekkor 10 mintaiskolát választottunk, akik örömmel csatlakoztak a programhoz. A 10 iskola 20 csapattal versengett. A megmérettetésen különböző feladatokat oldottak meg az egészséges életmóddal kapcsolatban. A mai programmal pedig kézzelfoghatóvá vált a diákoknak a tudomány mikrobákkal kapcsolatos területe.
-Az e-Bug Játékos tudomány nevű része öt állomásból álló gyakorlati bemutató, amely magába foglalta a bevezetés a mikrobák világába, a kéz higiéné, a légúti higiéné, az élelmiszer higiéné és a felelős antibiotikum-használat modult. Mindegyik modulhoz tartozik egy, az adott állomás hátterében felállítandó plakát és egy interaktív gyakorlat - mondta a Népegészségügyi Főosztály vezetője.

Venczel Csaba iskolaigazgató örömét fejezte ki a program kapcsán, s hangsúlyozta, fontos, hogy a diákok hasznos információkhoz jussanak az egészségfejlesztés és az életmód terén a szakemberektől.
- 2014 tavaszán kaptuk az értesítést, hogy iskolánk is részt vehet az Európa szerte ismert programon, s így mi is mintaiskola lehettünk. A gyerekek korosztályonként feladatokat találhatnak az interneten, amelyek nemcsak a biológia és természetismeret órák kiegészítője lehet, hanem a tanórán kívüli foglalkozások kiváló szemléltetője is. A mai foglalkozás rendkívül fontos így ősszel, hiszen jönnek az első komolyabb bakteriális fertőzések, így most a gyerekek megszerezhették a szükséges információkat.

Kapfinger Balázs 3. e osztályos kisdiáknak legjobban a tüsszentéses játék tetszett, ahol azt tanulta meg, hogy mennyire fontos zsebkendővel eltakarni a szánkat és az orrunkat akkor, amikor tüsszentünk. Balázs érdeklődésünkre elmesélte, nem elég csak vízzel kezet mosni, kell a szappan is. A szappan feloldja a bőrünk felszínén található zsíros felületet, amelyben a mikrobák jól megtapadhatnak, és így el tudjuk távolítani azokat.
Horváth Áron a 3.e-ből a mai foglalkozás során megtanulta, s hírportálunknak elmesélte, hogy úgy kell helyesen kezet mosni, hogy nemcsak az ujjainkat, hanem a tenyerünket és a kézfejünket is alaposan megtisztítjuk, amilyen gyakran csak lehet, főleg az influenzás időszakban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!