Izzott a galagonya ruhája az Esterházy-kastély udvarán


2015-09-28 20:21:20  | cikk: pgya  | 


Izzott a galagonya ruhája az Esterházy-kastély udvarán főképe
Szent Mihály napi programmal várta az érdeklődőket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) az Esterházy-kastély udvarára szombaton, ám a hűvös, csapadékos őszi időjárás közbe szólt, a tervezett műsor egy része és a kézműves foglalkozás elmaradt. Viszont a Magma Tűzszínház Galagonya – Impressziók Weöres Sándor versére című előadását megtartották, aki felvette a melegebb gúnyáját és elsétált este a kastély udvarhoz, káprázatos látványban volt része.

Farkas Linda, aki tüzes táncával előbb ámulatba, majd bámulatba ejtette az udvaron összegyűlt közönséget, a tűzszínház kreatív vezetőjeként mutatkozott be a sajtó képviselőinek. Ő az, aki koreografál, ruhákat tervez – iparművészeti szakközépiskolában végzett textiltervező szakon –, és természetesen előad a mini társulatban, amellyel már bejárták az egész világot. Farkas Linda előadása komplex, hiszen ez nem csak egy egyszerű tánc, hanem zsonglőrködés, akrobatika, sportgimnasztika is. A táncszínház másik tagja Bánhidi László, Farkas Linda férje, aki a tűzszínház menedzsere, reklámszakembere, műszaki technikusa.

A főként kisgyerekes családoknak szóló programok a zord időjárás miatt elmaradtak. Müller Orsolya, a JMSZK kulturális szervezője elmondta, hogy szerették volna felidézni a Szent Mihály-napi hagyományokat és a pásztorünnep sokszínű tradícióit, de nem kockáztatták meg, hogy rossz idő esetén, azt kevesen látogatják, hiszen az méltatlan lett volna a színes rendezvényhez, amelyben lett volna kézműves program, bábos meseelőadás és népi játszóház. A tűzszínházi előadást semmiképpen nem akarták lemondani, amely ifjaknak és felnőtteknek egyaránt szólt, és a szélvédett kastélyudvar alkalmas volt az előadás megtartására az időjárási viszontagságok ellenére is.

Szent Mihály napja a hagyományos paraszti gazdálkodásban a gazdasági év fordulója volt. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a gazdákhoz, akivel elszámoltak és kifizették őket.
Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály napra vonatkozóan. A népi megfigyelés úgy tartotta, ha a fecskék nem repültek el eddig a napig, akkor hosszú őszre lehet számítani: „Ha Szent Mihálykor még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske”. A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárásra. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.
A szombati nap időjárása alapján kemény télre számíthatunk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!