Kísérletek, előadások a Kutatók éjszakáján a Refiben


2015-09-27 11:41:55  | cikk: Babos Petra  | 


Kísérletek, előadások a Kutatók éjszakáján a Refiben főképe
Nyomásvizsgálat, ugráló szögek, alkohol szonda, krumpli elem és mikroszkópozás - ezekkel az izgalmas és látványos kísérletekkel várták a Kutatók éjszakája 2015. pápai rendezvényén az érdeklődőket a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájában.

A Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényt tízedik alkalommal rendezték meg az országban, a pápai középiskola harmadik éve csatlakozott a kezdeményezéshez. A program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományos tantárgyak iránt és bemutassa a tudomány szórakoztató oldalát is.
A pápai iskolában az érdekes és látványos kísérletek mellett előadásokkal is színesítették a programot. Somosiné Németh Alíz biológia-földrajz szakos tanár, a program szervezője érdeklődésünkre elmondta, nagy öröm számukra, hogy az idei évben ismét sokan ellátogattak a rendezvényükre.
-A kísérleteket a refis diákok végezték tanáraik közreműködésével. Az intézmény minden évben igyekszik újítani, színesebb és látványosabb kísérleteket bemutatni, amit a tanulók nagyon élveznek – tudtuk meg a program szervezőjétől, aki hozzátette, a természettudományos osztály tanulói tizenegyedikesek. A diákok magasabb óraszámban tanulják ezeket a tantárgyakat, s így sokkal több idő is jut a különböző kísérletekre is.

A késő délutáni programon elsőként a Radioaktív elemek a környezetünkben címmel tartott előadást Kovácsné dr. Bogdán Csilla az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske- és Magfizikai Intézet, Nukleáris Anyagtudományi Osztály munkatársa. Beszélt a természetes háttérsugárzásokról, a kozmikus és szoláris sugárzásokról is. A gyerekek meglepetten hallhatták azt, hogy a banánban is van radioaktív sugárzás, hiszen a kálium 40 egy radioaktív izotóp. Azonban ez nagyon elenyésző, vagyis szabad, sőt kell is fogyasztani ezt a déli gyümölcsöt, hiszen egy kis dózis jótékony hatással is lehet az emberi szervezetre.

Ezt követően Hanti hétköznapok címmel PhD Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója tartott előadást a népes diákseregnek Szibériában szerzett élményeiről.
- Egyetemista koromban kerültem ki egy expedícióval a hantik közé. Először csak a nyári szünetekben jártam ki, később pedig már féléves expedíciókra. Aztán egyre több időt töltöttem kint, hiszen egy hanti halászhoz hozzá is mentem. Amikor a kislányunk megszületett, hazajöttünk, de azóta is kilátogatunk, amikor csak tehetjük. Fantasztikus, hogy olyan nyelvet beszélnek, ami a magyarhoz a legközelebb áll. Engem már nem is lehet a magyarság finnugor eredetében megingatni. Nagy öröm volt számomra, hogy olyan érzésem támadt, mintha régi, magyar szövegeket olvastam volna, például a jártamban-keltemben típusú szerkezeteket. Ők például ilyen kifejezéseket is mondanak: Nézd csak, evődik a villany.
Ruttkay-Miklián Eszter elmesélte, a nyár meleg, a tél nagyon hideg. Ilyenkor ősszel gyönyörű a táj, az értékes halak feljönnek a folyókon. Az ottani emberek szeretik a telet, sokat közlekednek szánkón, főleg ha befagy a folyó. A hölgyet elfogadták a hantik, mivel beszélte a nyelvüket, sokat segített nekik. Azt is elmondta, a magyar emberek sokkal magasabbak, mint a hantik.

Az előadások sorát dr. Lovrics László a Budapesti Corvinus Egyetem Információrendszerek Tanszék egyetemi docensének, Ördögi lakatok című előadása zárta.

Pintér Ádám, a Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolája és Kollégiumának kilencedikes diákja is részt vett a programon. Hírportálunknak elmondta, fizika tanára hívta fel a figyelmét a Kutatók éjszakája elnevezésű rendezvényre, s örömmel látta, hogy Pápa is csatlakozott az esti programhoz. A fiatal fiút elsősorban a kísérletek érdekelték, melyből beszámolót is készít a későbbiekben.

Az izgalmas program kísérleti show zárult, ahol Somosi István és Podányi Tamás tanárok mutattak be látványosnál látványosabb kísérleteket. A 2015-ös Kutatók éjszakája című egész estés rendezvényt Varga-Umbrich Károly mestertanár fényes kísérlete tette felejthetetlenné.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!