Ősszel is számos színes programmal várják a látogatókat a Kékfestő Múzeumban


2015-09-25 11:37:11  | cikk: Babos Petra  | 


Ősszel is számos színes programmal várják a látogatókat a Kékfestő Múzeumban főképe
Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a Kékfestő Múzeum az ősz során. Erről tájékoztatta a sajtó képviselőit Péterváry-Szanyi Brigitta régész, Vonnák Andrea múzeumpedagógus és Reidmár Linda néprajzos múzeológus.

Októberben a Festőkerti Kavalkád elnevezéssel családi napot rendeznek, melyen a programok színes csokrát kínálja a múzeum. Vonnák Andrea elmondta, az egész napos eseményen lesz gyermek játszóház, ahol őszi ablakképet készíthetnek majd az ügyes kezű apróságok.

Újdonságként meghirdetik a kultúrbazár elnevezésű rendezvényt, ahol kulturális zsibvásárra invitálnak mindenkit. Helyjegyet szeptember 28-tól lehet váltani, s mindenki behozhatja az általa eladni kívánt kulturális cikkeket. A délután során két színdarabbal is készülnek, 15 órakor a Dé-Mol Társulat tolmácsolásában a Csalóka Péter című előadást tekinthetik meg, majd 18 órától Ahogy nem tetszik címmel szintén a Dé-Mol Társulat mutatja be előadását. A szabadtéri rendezvények eső esetén elmaradnak.

Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, minden hónap második csütörtökén 17 órától Régészeti mozaik című előadássorozatra várják az érdeklődőket a múzeum foglalkozatójába. A kilenc előadásból álló programra elsősorban középiskolásokat és felnőtteket várnak. A szakmai előadók a legújabb felfedezésekről fognak mesélni a nagyérdeműnek. Az első előadás október 8-án lesz majd, Pápa és környéke régészetéréről mesél Péterváry-Szanyi Brigitta. Az előadók között többek közt szerepel Ilon Gábor, Szabó Máté és Mordovin Maxim is.

Egyszer volt mesterségek… címmel szintén ősszel indítják el az egész évben rendszeresen jelentkező mesterség-bemutató sorozatot, melyben a mára már nem ismert, elfeledett, régi házimunkákat, kézi munkákat, régi mesterségeket mutatják be. A rendezvény mindig négy részből tevődik majd össze, lesz kiselőadás, kiállítás, kézműves foglalkozás és mesekuckó is - mondta Reidmár Linda. Az első összejövetel november 17-én lesz, amikor is a rétes sütés rejtelmeibe kalauzolják az érdeklődőket. Decemberben a mézes-bábosok, míg márciusban a hímzés lesz a fókuszban.

A sajtótájékoztató végén Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, az elmúlt héten tartották a Kulturális Örökség Napjainak nyitó rendezvényét, ahol kihirdették a szellemi kulturális örökség jegyzékébe került hagyományokat, szokásokat. Ezek egyike a kékfestés hagyománya volt. A jeles esemény megünneplésére a közeljövőben rendezvényt szervez a pápai múzeum, melynek időpontjáról hamarosan tájékoztatják az érdeklődőket.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!