Mondj igent a biztonságra!


2015-09-23 23:21:29  | cikk: Babos Petra  | 


Mondj igent a biztonságra! főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola elsős kisdiákjai már IGEN-t mondtak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság által elindított „Mondj igent a biztonságra!”elnevezésű iskolai prevenciós programon. A komplex program lényege, hogy a diákok iskolai és iskolán kívüli biztonságát nemcsak az iskolakezdéshez kapcsolódó kampányszerű rendezvényeken, hanem egész tanévben és a szünidőben is fontosnak tartja a rendőrség. A prevenciós programot Veszprém megyében elsőként a pápai Tarczy Lajos Általános Iskolában vezették be.

A diákok először Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes vezetésével a Tarczy iskola udvarából indulva „zebra-sétát” tettek. A menet a Március 15. tér irányába haladt, s az iskolához közeli gyalogos-átkelőhelynél a Pápai Rendőrkapitányság egyik rendőre biztosította zebrán való áthaladásukat. Az apróságokat a tanáraikon kívül dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, Szappan Csaba pápai rendőrkapitány, Futtató Norbert címzetes rendőr alezredes, Unger Tamás alpolgármester, Egyházi Andrea, a pápai tankerület igazgatója, Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének tagjai és polgárőrök kísérték, Vigyázz ránk!, Lassíts!, Becsengettek!, STOP!, Lassíts, iskola! táblákat tartva. A gyerekek természetesen láthatósági mellényt és fényvisszaverő csuklópántot viseltek. Az iskolába visszaérve IGEN alakzatba álltak fel, s vidáman integettek.

Zebra-sétára indultak a gyerekek

Az udvaron összegyűlt gyerekeket dr. Töreki Sándor köszöntötte. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy a Tarczy Lajos Általános Iskola biztosított helyszint nyitórendezvényükhöz, hiszen az iskola a város egyik legforgalmasabb útján van, s ott nagyon körültekintően kell közlekedni. Egy kis ajándékkal: fényvisszaverő csuklópánttal kedveskedtek a gyerekeknek, amelyekkel felhívják a közlekedők figyelmét a gyalogosokra. Végül köszönetét fejezte ki Pápa Város Önkormányzatának a program megvalósításában nyújtott segítségért. Dr. Töreki Sándor az iskola rendőre program kapcsán elmondta, minden oktatási intézményben szeretnék, ha rendőr segítene a gyerekeknek. Céljuk a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

Unger Tamás alpolgármester átadta a diákoknak a város által készíttetett baseball sapkákat, amelyeken elöl a város címere, hátul fényvisszaverő csík látható. Mint mondta, öröm számára, hogy a Tarczy iskolában rendezték meg a program megnyitóját. Az önkormányzat igent mondott a biztonságra, hiszen a legkisebb pápaiakról van szó. Mivel fontos a látni és látszani elv is, olyan ajándékot kívántak átadni a gyerekeknek, amely ebben segítségükre lesz.
Unger Tamás átadja a város címerével ellátott baseball sapkát

Futtató Norbert a „Mondj igent a biztonságra!” programról elmondta, céljuk, hogy a gyerekeknek olyan tanácsokat adjanak, amelyek a biztonságukat növelik a közlekedésben és a bűnmegelőzésben egyaránt. Ebben az az újszerű, hogy ezeket a tanácsokat diákok is átadhatják egymásnak, de természetesen tanárok, szülők, nagyszülők is mondhatnak hasznos információkat. A mindennapi élethez elengedhetetlen tanácsokat a prevenciós falon helyezhetik el a program iránt érdeklődők. A tábla a Tarczy iskolában az aulában található.
-Reményeink szerint a tanév végére a tábla betelik, s több tanács nem fér majd rá. Akkor azt a tanulók lefényképezhetik, s beküldhetik a főkapitányságra, de készíthetnek maguk is felvételeket, kisfilmeket, amit mi értékelünk, s jutalmat adunk azoknak iskoláknak, melyek a legtöbb és legjobb ötletet, tanácsokat írják fel. A pályázatban csak azok az intézmények vehetnek részt, akik vállalják a prevenciós fal elhelyezését is. A programot a megye összes általános iskolája számára elérhetővé teszik, s remélik, sokan csatlakoznak majd hozzá.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!