A szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet a Megújulás Klub


2015-09-22 17:01:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet a Megújulás Klub főképe
Idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját a Rákbetegek Országos Szervezete, melynek Pápai Megújulás Klubja a jubileumhoz kapcsolódóan bemutatkozó rendezvényt szervezett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színházépületében. A mellműtötteket összefogó civil egyesület elsősorban a tevékenységük megismertetése, valamint a szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozása céljából szervezte meg az összejövetelt.
Az esemény felvezetéseként Mező Lászlóné elszavalta saját versét, amiben a betegségével való küzdelméről vallott és pozitív szemléletre ösztönzött. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elismerését és tiszteletét fejezte ki a Megújulás Klub felé, majd átadta a felsővárosi városrészi nap jótékonysági főzőversenyén összegyűlt 150 ezer forintnyi adományt Hörömpöly Imréné klubelnöknek.
Bagoly Katalin onkológus, belgyógyász előadásában a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. – A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az utóbbi években sajnos nem csökkent a daganatos betegségek száma. Ilyen esetekben mindig nagyon fontos a korai diagnózis felállítása, hiszen így sok daganatos betegség gyógyítható – mutatott rá a doktornő. Hozzáfűzte, életünkbe célszerű az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett egy személyre szabott, szűrővizsgálatokra épülő életmódprogramot is beépíteni.
A rendezvényen részt vett Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke is, aki a Pápai Megújulás Klubot szervezetük egyik legjobban működő, legaktívabb csoportjának nevezte. Mint mondta, a Rákbetegek Országos Szervezete szerteágazó tevékenységet folytat, ennek részeként igyekeznek mentálisan is támogatnia a betegeket.
A Megújulás Klubnak közel 40 tagja van, ők rendszeresen találkoznak, különféle programokat szerveznek, segítik és támogatják egymást, amiben csak tudják. A hónap minden második csütörtökén klubfoglalkozásokat tartanak a JMSZK színházépületében, rendszeresen járnak vízitornára, gyógytornára, emellett támaszadó szolgálatot is működtetnek, illetve többek között kirándulásokat, jótékonysági bálokat, karácsonyi ünnepségeket, egészségvédő napokat, előadásokat, családi összejöveteleket szerveznek. Tapasztalataikkal, információikkal, kapcsolatrendszerükkel segítik a hozzájuk fordulókat, látogatják a frissen műtött betegeket, kötetlen beszélgetésekkel járulnak hozzá a betegséggel járó súlyos trauma feldolgozásához – tudtuk meg Hörömpöly Imrénétől.
– Legfőbb célunk, hogy segítsük, támogassuk sorstársainkat, valamint felvegyük a kapcsolatot az új betegekkel. Vidámságot és optimizmust szeretnénk egymásba önteni, ezért neveztük el a klubunkat Megújulásnak, hiszen új életet kaptunk, aminek örülni kell – fogalmazott a klub elnöke. Szavai szerint az időben alkalmazott kezelések sokak életét megmentették és megmentik, azonban a felépüléshez nagy szükség van az egyén pozitív hozzáállására, akaratára. – Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és soha ne veszítsük el a reményt, a hitet – hangsúlyozta.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!