Tiszta vizet az egészséges világért!


2010-03-22 15:31:46  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Tiszta vizet az egészséges világért! főképe
Ma délelőtt immár ötödik alkalommal tartottak rendezvényt a víz világnapján a Pápai Vízmű Zrt. rendezvénytermében.
Magyarországon – ENSZ kezdeményezés alapján – 1996. óta emlékezünk meg a Víz Világnapjáról. Az emberiség lételemei (föld, víz, levegő) fokozódó szennyeződésnek vannak kitéve, emiatt a környezetvédelem egyre fontosabb szerephez jut mindennapjainkban. A vízszolgáltatók elsősorban a víz szennyezése ellen veszik fel a harcot. A Pápai Vízmű ZRt. – mint helyi vízszolgáltató – március 22-ét, a víz világnapját használja fel arra, hogy felhívja a figyelmet a „vízkincs” védelmére.
-Már-már hagyománynak mondható, hogy a Vízmű pályázatot hirdetett középiskolás és általános iskolás diákok, valamint óvodások számára. A pályázati felhívás azokra a településekre jutott el, ahol a Pápai Vízmű szolgáltatja az „éltető” ivóvizet. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri értékelte. Az általános iskolák egy-egy csapatát a Vízmű játékos vetélkedőre hívta meg. A vetélkedőre azok az iskolák nevezhettek, amelyekből a legszínvonalasabb rajzok érkeztek. Az idén az ugodi, a homokbödögei, a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola (akik sajnos nem jelentek meg a mai napon) és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola négy-négy tanulója képviseltette magát. A zsűritagok dr. Németh Lívia állatorvos, a Vízmű megbízott mikrobiológiai laboratóriumvezetője, Domonkosné Rózsa Marianna műszaki ügyintéző, Baki Csaba környezetmérnök és Giczi-Hegedűs Kinga diszpécser - mondta el Szili Ágnes szervező.
- Összesen hét feladat várt ma a versenyzőkre. Az első feladat egy kétperces riport készítése a vízzel kapcsolatban. Ezután vizes eredetű hangok felismerése volt a feladat, harmadik versenyszám egy totó volt, majd a pipettázó verseny következett, amin hagyományos pipettával fel kellett szívni az ivóvizet egy 1 literes mintavevő edényből, majd a felszívott vizet a másik edénybe kellett engedni. Itt az kapta a legtöbb pontot, aki a legtöbb vizet tudta pipettázni. Ötödik feladatként verset kellett írni, melyben a „i” betű gyakori használatát és a költőiséget díjaztuk. Az iskolák részére kipostáztunk egy prospektust illetve a honlapunkról kinagyított színes fotókat daraboltunk fel, ezeket kellett kirakni. Végül az egyik legsikeresebb feladat a vízóra fújása volt - tette hozzá a szervező.
A verseny eredményei a következőképpen alakultak:
1. Szent István Római Katolikus Általános Iskola
2. Ugod és Homokbödöge
3. Munkácsy Mihály Általános Iskola

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!