Felújították a Szent Anna templom Mária-oltárát


2015-09-20 21:25:47  | cikk: pgya  | 


Felújították a Szent Anna templom Mária-oltárát főképe
Megáldották a felújított Szűzanya oltárát és hálaadó istentiszteletet tartottak ma délután a Szent Anna templomban. A hívek széleskörű támogatásával és Lukácsné Alasz Irén jelentős adományaival vált lehetővé a templom Lourdes-i Szűz Mária oltárának restaurálására. A munkákat Csekőné Ruff Ilona aranyozó, restaurátor végezte munkatársaival, Végh Józseffel és nejével Ruff Évával.

Az olvasmányt a Bölcsesség könyvéből olvasták fel: „Lássuk hát, igazak e beszédei. Figyeljük meg, mi végre jut! Mert ha az igaz az Isten gyermeke, akkor az Isten az ő pártjára kel, és kiszabadítja ellenségei kezéből. Tegyük próbára, gúnyoljuk és bántalmazzuk őt, hogy megismerjük szelídségét és kipróbáljuk türelmét! Ítéljük gyalázatos halálra, hiszen azt mondta: ő Isten oltalmában részesül!”

A szentlecke Szent Jakab leveléből hangzott el: „Szeretteim! Ahol irigység és önzés honol, ott zűrzavar van és mindenféle hitványság. A felülről származó bölcsesség először is tiszta, aztán békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalom tölti el és gazdag termést hoz, nem részrehajló, nem képmutató. Az igazság gyümölcsét békében vetik el azok számára, akik békét teremtenek.
Honnan vannak háborúságok és veszekedések köztetek? Nemde onnét, hogy bűnös vágyak igyekeznek uralomra jutni tagjaitokban? Kívántok valamit, és nincs benne részetek. Öltök és irigykedtek, de semmit sem tudtok elérni. Harcoltok és háborúskodtok, de nincs semmitek, mert nem kértek. Kértek ugyan, de nem kapjátok meg, mert rossz szándékkal kéritek, azért, hogy bűnös vágyatokban elpazaroljátok.”

Az evangéliumot Szent Márk könyvéből olvasta fel Salgó Ferenc kanonok-plébános:
- Abban az időben: Jézus és tanítványai átmentek Galileán. De Jézus nem akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni. Ezt mondta nekik: „Az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad.” Ők nem értették ezeket a szavakat, de féltek megkérdezni. Ezután Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, Jézus megkérdezte tőlük: „Miről vitatkoztatok az úton?” Tanítványai azonban hallgattak, mert az úton egymás közt arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük. Leült, odahívta a tizenkettőt, és így szólt: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a szolgája.”
Aztán odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, majd magához ölelte, és ezt mondta nekik: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem” - idézte a bibliai történetet a plébános.

- Az oltár az áldozat bemutatásának a helye, Jézus tudatosan készült feláldozni magát, akit a legmegalázóbb halálával öltek meg. Értünk, bűneinkért, megváltásunkért vállalta, megmutatva, hogy kész feláldozni mindenét érettünk. Szent tárgy az oltár, emlékeztet bennünket a nagypénteki áldozatra. Ott állt mellette édesanyja, Mária is, vállalva a megaláztatást, anyai szívvel kellett végig szenvednie fia kereszthalálát – elmélkedett Isten igéjén Salgó Ferenc, majd ismertette a  Lourdes-i Szűz Mária megjelenésének történetét.

Lourdes-ban egy 14 éves lánykának, Soubirous Bernadettnek 1858-ban, február 11-én jelent meg először a Szent Szűz, a városka melletti massabielle-i barlangnál. Mária hófehér ruhát viselt, kezében rózsafüzér volt. Tizennyolc alkalommal jelent meg a kislánynak július 16-ig: bűnbánatot és engesztelést kérve. Március 25-én nevét is elárulta: “Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás.”

Franciaországban gyorsan terjedt a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária tisztelete, egyre nagyobb zarándok tömeg látogatta a jelenés helyét és az ott fakadt forrást. A forráshoz látogató betegek közt kezdettől fogva tapasztaltak jelentős javulást, sőt gyógyulást. 1862-ben bazilikát kezdtek építeni a forrás feletti sziklára, ami 1876-ra elkészült. A barlangba, a jelenések helyére Bernadett útmutatásával elkészült a Szűzanya márvány szobra, amely a legkülönfélébb méretű másolatban ma már világszerte mindenütt látható. A forrás mellé fürdő épült, ahol a zarándokok bűnbánati tisztító fürdőt vehetnek. A megmagyarázhatatlan gyógyulások száma sok ezerre rúg, ebből azonban 67-et ismer el az Egyház hitelesen csodás gyógyulásnak. Felmérhetetlen a lelki gyógyulások száma. A jelenés helyén a sok csodálatos gyógyulás igazolta Mária Istentől kapott hatalmát. A kicsiny település világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el engesztelni és gyógyulásért, vagy megnyugvásért imádkozni.

- Milliók gyógyultak meg, Bernadettnek nem sikerült, élete végéig asztmás volt, de ő magának nem is kérte a gyógyulást, örömmel viselte testi és lelki szenvedéseit. A testi szenvedéseknél jobban fájt neki a hitetlenség, a közömbösség, az elutasítás, ami hivatalosságok részéről érkezett. Ugyanakkor a mai evangélium arról is szól, hogy tartózkodjunk attól, hogy egymást a másik elé helyezzük, lássuk meg a másik emberben az értéket. És ha az értékeket összeadjuk, akkor létrejön egy összefogás, amely eredményeket hoz létre a családban, nagyobb közösségben, a társadalomban. Az együttműködés eredménye az oltár megújulása is, amelyben megmutatta mindenki a Szűzanya iránti tiszteletét. Hálásan köszönjük mindenkinek! - zárta a hálaadó szentmisén gondolatait Salgó Ferenc.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!