Rekordszámú főzőcsapat az Erzsébetvárosi Napon


2015-09-20 19:27:44  | cikk: Babos Petra  | 


Rekordszámú főzőcsapat az Erzsébetvárosi Napon főképe
Bejött a meteorológusok szombatra ígért jóslata, hiszen az esős, zivataros időszakok mellett napsütéses, kellemes kora őszi időjárás fogadta az Erzsébetvárosi Napra kilátogatókat. A reggeli órákban Pápa Város Fúvószenekara ébresztette az erzsébetvárosi lakókat, majd golgotalátogatásra invitálták az érdeklőket.

A hirtelen meg-megeredő eső cseppet sem tántorította el azt a 26 csapatot, akik fakanalat ragadtak, s bemutatták gasztronómiai tudásukat a már más városrészekben is jól bevált programok között. A kukták rendkívül változatos ételkínálatot vonultattak fel, hiszen volt, aki hagyományos pörköltet vagy gulyást készített, de volt cigány lecsó és csángó káposztás étel is. Természetesen a pálinkáspoharak körbejártak a csapatok között, megalapozva ezzel jó a hangulatot, s egyúttal leöblítve a csípős füst okozta keserű ízt.
Készül a finom ebéd

Markos Róbertné, a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hírportálunknak elárulta, a csapat első ízben mérettette meg magát főzőversenyen, ahol különleges cigány lecsót készítettek punyával, vagyis cigány kenyérrel. A cigány lecsót pörköltes alapon főzték, sok fűszerrel, csirke- és sertéshússal. Amikor kihűl, akkor teszik hozzá a lecsós alapot, amitől egy kicsit csípős lesz. Fogyasztása cigány kenyérrel vagy tésztával ajánlott - mondta az elnök.
Markos Róbertné szerint nagyon jól sikerült a főztjük, gyorsan elfogyott. Reméli, legközelebb is részt vehetnek a főzőversenyen, hiszen egy nemes célért gyűjtöttek.

A Vasutasok Szakszervezetének tagjai is először indultak a főzőversenyen. A csapat elmondása szerint közösen döntötték el, hogy részt vesznek a programon, melyen pörköltet készítettek titkos fűszer hozzáadásával.

Ódor Gyula törzsgyökeres erzsébetvárosi lakos Uniqum Bt. nevű csapatával nevezett a versenyre. Mint mondta, kedvelik az Uniqumot, a Bt. pedig a baráti társaságra utal.
- Nagyon szeretjük a babgulyást, ezért azt készítettünk. Mi már a kezdetek óta főzünk a barátokkal. Úgy terveztük, maradunk az esti programokig, hiszen ez minden évben egy kiváló rendezvény, itt mindenki ismer mindenkit, tudunk beszélgetni, s együtt mulatni – mesélte, elárulva, otthon is szokott fakanalat ragadni és segíteni.
Az ebéd utáni eredményhirdetésen minden csapat emléklapot vehetett át. Venczel Csaba önkormányzati képviselő a rendezvényt változatosnak nevezte, éppen úgy, mint az időjárást. Örömét fejezte ki, hogy a főzőversenyen számos helybeli csapat vett részt, köztük sok fiatal is, akik egy nemes cél érdekében gyűltek össze. A három tagból álló zsűrinek nem volt könnyű feladata a sokszínűség miatt. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy az ételkategóriák első helyezettjeit díjazzák. A pörkölt kategóriában az első helyezett a Göncöl utcai Erzsébetvárosi Törpök csapata lett, gulyáslevesben a legjobbak az Erzsébetvárosi Óvoda dolgozói, míg különleges étel kategóriában a Fidelitas Pápai Csapata lett csángó ételükkel. Különdíjban részesült a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat ízletes cigány lecsójáért.
Venczel Csaba kiemelte, Erzsébetvárosban hagyomány, hogy szüret idején a városrész apraja nagyja összegyűlik, és egy kellemes napot tölt el együtt.

A szervezők a főzésből befolyt összeget ezúttal a Mozgássérültek Bástya Sportegyesülete javára ajánlották fel. A sportegyesület is először vett részt a főzőversenyen, ahol nagyon jól érezték magukat. Kövi Zoltán, a Bástya Sportegyesület alapító tagja és tekézője elmondta, öröm volt a városrészi napon főzni, mert kipróbálhatták magukat főzésben is.
- Mi sertéspöröltet főztünk a magyar konyha ízvilága szerint, egy kis reszelt almával megbolondítva. Szinte pillanatok alatt elfogyott a finom étel, sokan vettek tőlünk ebédet, aminek nagyon örültünk. A főzősben férfiak és nők is egyaránt részt vettek, s együtt készítettük el az ételt - mesélte mosolyogva.
Elmondta, a befolyt összeget az egyesület utaztatására, terembérletre és a régi számítógépük felújítására fordítják majd.

A VII. Erzsébetvárosi Nap délelőttjére a szervezők streetball és dekázó versenyt is hirdettek, amelyre nagy volt az érdeklődés. Dekázásban versenyen kívül a legjobb eredményt dr. Áldozó Tamás polgármester érte el. A képzeletbeli dobogó felső fokára a Göncöl utcai Erdős Kristóf álhatott, aki mint mondta, jól érzi magát a rendezvényen, s gondolta, kipróbálja magát dekázásban, mivel a barátaival szokott gyakorolni. Szerinte a jó taktika abban rejlik, hogy minél kisebbet rúg bele a labdába, így az annál kisebbet pattan, ezért kisebb a hibázási lehetőség is. Kristóf egyébként hobbi szinten focizik. A fiatal fiú elmondása szerint jó a Erzsébetvárosban lakni, hiszen csendes és nyugodt környék, és sok barátja él itt.

Első ízben szerveztek dekázó verseny

Délután aztán a gyermekeké volt a főszerep a városrészen, sétakocsikázhattak és urgálóvárazhattak, beülhettek a tűzoltóautóba és a rendőrautó villogóját is bekapcsolhatták. A jó hangulatú délután során színpadra léptek az Erzsébetvárosi Óvoda apróságai zenés-táncos műsorukkal, majd Tüskepapa cirkuszolt a gyerekek örömére. A színpadi produkciók sorát a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület bemutatója, a Pápai Musical Stúdió, a Latin Koktél Együttes és a Black Bunny RRC műsora színesítette, miközben a rendezvénysátorban egyre nagyobb tömeg gyűlt össze a vidám zene hallatán.
Az Erzsébetvárosi Óvoda műsora

A városrészi nap fénypontja az Erzsébetváros kis hercegnője választás volt, melyen az idei évben tizenhárom bájosabbnál bájosabb óvodás kislány indult habos-babos ruhákat öltve, lokniba csavart frizurákkal. A kislányok édesen integettek szüleiknek és ismerőseiknek, néhányan kicsit félénkebbek voltak, de ők is kedvesen mosolyogtak csodaszép ruhácskáikban. A három tagból álló zsűrinek ezért nem is volt egyszerű a feladata, de végül a hat esztendős Bánhidi Petrát választották a 2015. Erzsébetváros kis hercegnőjének. A kislány fejére a tiarát Orovecz-Dublecz Katalin, a zsűri elnöke tette fel. A kislány elmondása szerint, ő szeretett volna indulni ezen a versenyen, melyre persze anyukája nevezte be. Petra egy szép hosszú piros ruhát öltött magára. A mosolygós kislány picit izgult, de azért próbált bátor lenni. Mint mondta, szeret oviba járni, ahol kedvenc időtöltése a fogócska.
Petra anyukája, Pákozdi Valéria nagyon meghatódott, amikor a zsűri a kislánya nevét mondta. Elmondása szerint Petra igazi csajos kislány, nagyon szeret divatosan, csinosan öltözködni, mint minden leányzó.

Erzsébetváros kis hercegnői: Kontics Enikő, Bánhidi Petra és Varga Zsófia

Estére aztán megtelt a vasútállomás előtti tér és a rendezvénysátor, s a városrész lakói a jól ismert és kedvelt Happy Gang együttessel „álmodoztak egy éjjen át”. Az egész napos programot a DJ.Béci retro bulija zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!