Nem lesz ideiglenes aszfalt a Mézeskalács, Szövetkezet és Határ utcában


2015-09-14 22:44:33  | cikk: HuHa  | 


Nem lesz ideiglenes aszfalt a Mézeskalács, Szövetkezet és Határ utcában főképe
Az eredeti terv szerint, jövő év májusában állítják helyre a Mézeskalács utcát, a Szövetkezet utcát és a Határ utca burkolt szakaszát, akkor azonban teljes szélességében új aszfaltszőnyeget kapnak. Addig ideiglenes, nyomvonalas aszfaltozást nem végeznek, hiszen ez gátolja a felbontott szakaszok tömörödését, ami a későbbi teljes útburkolat megsüllyedését eredményezheti – fogalmazta meg ma délutáni sajtótájékoztatóján a városrész önkormányzati képviselője és a szakemberek. A Pápai Vízmű Zrt. és a kivitelezést végző Boroszlán Zrt. vezetője az Erkel utcai kereszteződésben zajló munkákról is szólt.

Mint ismeretes, az említett utcákon halad végig a Marcal-menti településeket ellátó új ivóvízvezeték, melyet a közelmúltban építettek ki és ezzel párhuzamosan, kihasználva az útburkolat felbontását ezekben az utcákban elvégezték az ivóvíz-rekonstrukciós munkákat is, melyek eredményeként korszerű, új vezetéken kapják a vizet a Szövetkezet- és Mézeskalács utcaiak.
-A városi munkákat jövő évre terveztük, de éppen azért, hogy ne kelljen kétszer lezárni és felbontani az utakat, ezt a fejlesztést is megoldottuk most – mondta el dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, a lakók minderről levélben tájékoztatást kaptak a munkálatok megkezdése előtt.
-Az ideiglenes, nyomvonalas úthelyreállítást szakmailag semmi nem támasztja alá, a cél az, hogy a csapadékvíz, a hólé, a fagy betömörítse a visszatakart munkaárkokat, ezzel nagyobb az esélye annak, hogy a teljes aszfaltozás után nem süllyed meg az új útfelület. Ezt mindenütt ezzel a módszerrel végzik, hiszen a természetes tömörítésnél nincs biztosabb megoldás – hangsúlyozta a szakember.

A vezérigazgató szavait erősítette meg Vörös László, a kivitelező cég vezetője is. Emlékeztetett, a Marcal-menti projekttel együtt elvégezték a belterületi ivóvíz-vezeték cserét is, kiépítették a hosszirányú vezetékeket és a házi bekötéseket is.
-Jó döntés volt az ezekben az utcákban élőket ellátó vízvezetékek cseréjét előrehozni, hiszen a bontáskor több csőtörést is találtunk a Szövetkezet utcai szakaszon – fogalmazott. A helyreállítás kapcsán hangsúlyozta, egy telet meg kell várni a konszolidációval, hogy a talaj megfelelően tömörödjön, hiszen több sajnálatos példa is volt arra, hogy a túl hamar visszaburkolt útfelülettel minőségi problémák adódtak rövid időn belül. A Boroszlán Zrt. vezérigazgatója a lakosok türelmét kérte, mint mondta, folyamatosan figyelik a murvázott sáv állapotát, száraz időben locsolással pormentesítik, a keletkezett nagyobb gödröket pedig betöltik. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, a kijelölt sebességkorlátozás betartásával kevésbé gödrösödik a murvázott felület.

Bocskay László, a városrész önkormányzati képviselője arról beszélt, a munkák idején folyamatosan tájékozódott a beruházások előrehaladásáról, meggyőződött a lakosság tájékoztatásáról.
-Bár a jelenlegi állapot sok kellemetlenséget okoz, ahogy a szakemberek is elmondták, nincs értelme a nyomvonalas, ideiglenes helyreállításnak, még akkor sem, ha vannak, akik ezt aláírásgyűjtéssel kívánják elérni – fogalmazott. – Ha azt szeretnénk, hogy azok, akik most háborognak, később ne reklamáljanak a megsüllyedt új burkolat miatt, fel kell vállalnunk azt, hogy jövő év májusig így maradnak ezek az utcák. Ez az idő elegendő arra, hogy kellően megtömörödjön, és ezt követheti a teljes útszélességű aszfaltszőnyeg kialakítása. Ezzel olyan útburkolat lesz ezekben az utcákban, amelyhez remélhetőleg hosszú éveken át nem kell hozzányúlni ilyen probléma miatt. És úgy gondolom, ez sokkal lényegesebb mindenki számára.
A képviselő a lakosság megértését, türelmét és segítségét kérte, a jelenlegi állapot elviseléséhez.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, a városi ivóvíz-vezeték rekonstrukció utolsó munkafázisai ma kezdődtek meg az Erkel utcai csomópontban, az itt futó fővezetékre kötik rá az új vezetéket. Emiatt néhány hétig erős forgalomkorlátozásra kell számítani az Erkel-Zárda-Mézeskalács utca kereszteződésében, a forgalmat lámpás- és személyi forgalomirányítással segítik. Mind a Vízmű, mind a kivitelező a sebességkorlátozás betartását és fokozott figyelmet kért a közlekedőktől az építkezés idejére. A szakemberek hozzátették, a rendkívül nagy forgalmat bonyolító Erkel utcai kereszteződésben lesz ideiglenes aszfaltozás a munkák befejeztével, ugyanis a forgalom okozta folyamatos rázkódás miatt megfelelő talajtömörödés érhető el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!