Ave Kisboldogasszony


2015-09-14 20:55:20  | cikk: Babos Petra  | 


Ave Kisboldogasszony főképe
Ave Kisboldogasszony címmel hangversennyel egybekötött előadást szerveztek a város ékszerdobozában, a Ferences templomban vasárnap este.
Édes Lászlóné szervező elmondta, szeptember 8. Kisboldogasszony ünnepe, vagyis a templom búcsúja. Ezen alkalomból nemcsak egy szentmisével, hanem egy koncerttel is szerették volna üdvözölni Szűz Máriát, a templom védőszentjét. A zene egyfajta dicsőítés, fényt ad minden liturgiának.

Az est szólistái Eisenbeck Ágota, Kohári Bernadett és Mészáros Sándorné voltak, a hangversenyen a Bartók Béla Zeneiskola tanárai is közreműködtek.
Eisenbeck Ágota gyakran énekel a Ferences templomban. Elmondása szerint egy nagyon jó akusztikájú hely, ami nem utolsó sorban gyönyörű is. A csodás hangú hölgy szívesen vette a megkeresést, hogy ismét énekeljen ebben a varázslatos kis templomban.

Az est során felcsendült Mozart, Istvánffy, Bengráf és Fuchs is, valamint Esterházy Pál: Harmonia Caelestis latin szövegű kantátagyűjteményéből néhány részlet.
.
A ferences rend életéről és a templomról Mezei Zsolt könyvtáros, ferences öregdiák tartott érdekfeszítő előadást. Részletesen beszélt a templom külső és belső részeiről, kiemelte, a Páduai Szent Antal mellékoltárt, amihez egy csoda is fűződik a ferencesek szerint. 1715 körül egy lovas katona, aki súlyosan megsebesült, azt az Isteni megvilágosodást kapta, hogy menjen el a ferencesekhez, ahol gyónjon és áldozzon, majd meggyógyul a lába. Ő ezt meg is tette, s meggyógyult a lába, itt az oltár előtt. Ez a jelenet meg is van festve a szentély bal oldalán – derült ki az előadásból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!