Rekordok a fesztiválon


2015-09-14 00:40:18  | cikk: HuHa  | 


Rekordok a fesztiválon főképe
Talán e cikk megszületésének perceiben csendülnek fel az utolsó akkordok a Főnix zenekar előadásában az Esterházy-kastély udvarán, az utolsó cicegéket szórják meg gazdagon sajttal és tejföllel a Galéria Bisztró munkatársai, az utolsó adag hagymás sült csülköt mérik ki a Pápai Hús faházánál, s az utolsó előtti koccintással készülnek búcsúzásra a vendégek. Véget ér a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál számos emlékezetes percet, baráti beszélgetést, szép élményt hagyva maga után a látogatókban.

Az ötnapos rendezvény záró napja az előzőekhez hasonlóan sok vendéget csábított ki a kastélyudvarra. A boros és pálinkás faházak 14 órakor nyitottak, az érdeklődők pedig sorra érkeztek, hogy a kellemes nyárias időjárást kihasználva hódoljanak a gasztronómiai élvezeteknek és szórakoztató programoknak. A szervezők a fesztivál utolsó napján is gondoltak a kisgyermekes családokra: a kastélyban kézműves játszóház várta a kicsiket és szüleiket, akik ezúttal is lelkesen sütötték a perecet, és készítették a kedves ajándéktárgyakat, díszeket.
Mikóczi Fanni édesapjával érkezett a játszóházba, perecet sütöttek, karkötőt készítettek és persze a többi kézműves tevékenységet is kipróbálták. A kislány szerint a perecsütés nagyon könnyű, csak ki kell sodorni a tésztát hosszú kígyóra, összehajtogatni, megkenni tojással és aztán mehet is a sütőbe. Fanni örömmel újságolta, hogy apukája külön is készített egy perecet.
-Nagyon tetszik a rendezvény, már korábban is voltunk itt egyik este, akkor az egyik barátom is fellépett a műsorban – lelkendezett. Édesapja, Mikóczi Zsolt nemcsak a pereckészítést próbálta ki, mint mondta, a karkötő készítésben is segített kislányának.
-Szívesen beállok az ilyen játékos foglalkozásokba, rendszeresen részt veszünk hasonlókon és bármit elkészítünk, a lényeg, hogy együtt tegyük – mondta az apuka. Mint megtudtuk, pénteken jártak már a fesztiválon, akkor a borokat is megkóstolta, leginkább a szárazakat, hiszen azt kedveli igazán, hozzá pedig cicegét evett, ami szintén nagyon ízlett.
Mikóczi Fanni édesapjával alkot

A perec és a karkötő mellett más érdekességek is várták a kézműves foglalkoztatóban az apróságokat és a vállalkozó kedvű anyukákat, no meg apukákat, hiszen ma közülük is sokan ott ügyeskedtek az asztalok körül. Horváthné Bátor Mária elmondta, kis papírmadárkákat készíthettek a kastélyba betérők, amit faágra aggatva vihettek haza, az igazi nagy siker pedig – a perec mellett - a szalmakoszorúból készített bagoly volt, ami ajtókopogtatónak használható. A koszorúalapot barna textillel vonták be, erre került a muffinpapírból készített szeme és a kartonból kivágott szárnya. Persze a LEGO játszóház is nyitva volt vasárnap is, és a tegnap nagy népszerűségnek örvendő készségfejlesztő játék is rendelkezésre állt.
A kastélyudvaron zajló műsorok között is volt gyermekeknek való, ezúttal a Trambulin Színház óriásbábos előadásán toboroztak mézeskalács huszárokat a kicsikből, akiknek különböző mozgásos feladattal kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat a huszárságra.

A felnőtteket Gájer Bálint swing műsora szórakoztatta a benépesülő rendezvénysátorban, őt pedig a Három zenekar két tagja követte kissé melankolikus borozós-beszélgetős hangulatú dalokkal. Estére aztán újra megtelt a kastély előtt felállított nagyszínpad körüli tér, hiszen Szabó Balázs Bandája adott koncertet. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő underground zenekar ismert és kevésbé ismert dalaiból válogatta össze műsorát, mellyel megörvendeztette a több száz fős közönséget.
Szabó Balázs Bandája

A népes vendégsereg a műsorok megtekintése mellett, vidám beszélgetéssel, jóízű falatozással és poharazgatással töltötte a délutánt és az estét. A cicegesütőknek most sem volt megállásuk, a csülökért sorban álltak a finomságokat kedvelők, a borospoharakat újra és újra megtöltötték a borosgazdák. És késő este, fesztiválozók, pincészetek és ételkészítők egyaránt elégedetten zárhatták az öt napos rendezvényt.
Fazekas András, a Somlón gazdálkodó borász úgy fogalmazott, ez volt az első esztendő, hogy minden borából hozott a pápai fesztiválra.
-Az idén a Somló összes jellegzetes fajtáját elhoztuk: somlói rizlinget, hárslevelűt, juhfarkot, újdonságként bemutattuk a koronát, a habzóborunkat és hoztunk a pezsgőinkből is. Emellett friss musttal is készültünk és nagyon kelendő volt az is.
Mint mondta, sok visszajáró vendége volt, jól fogyott a rizling, a juhfark, de szívesen megkóstolták a koronát is a látogatók.
-Ez volt a legjobb éve a fesztiválnak, már szerdán is folyamatosan jöttek a vendégek és kóstolták a borainkat, az öt nap alatt nagyon sok fogyott – mondta elégedetten, hozzátéve, az ilyen rendezvények a kulturált borfogyasztás mellett a különböző tájegységek borainak népszerűsítésére is kiválóak, sok az olyan vendég, aki az itt megízlelt borokból később a pincészetben is vásárol.A borosgazdák egyhangúan azt állapították meg, mint a Fazekas Pincészet tulajdonosa: sok volt a vendég és sok bor fogyott. Becslések szerint közel 6000 liter szőlőnedűt fogyasztott el a fesztivál öt napja alatt a többezres vendégsereg.
Vidám poharazgatás az utolsó estén

Rekordot döntött az ételfogyasztás is, hiszen a kellemes idő, a csábító kínálat, a remek programok estéről estére sok látogatót vonzottak a kastélyudvarba. Kanozsai József, a Pápai Hús Kft. rendezvényen való megjelenését koordináló szakember elmondta, 120 kilogramm kenyér fogyott, ennek egy részéből lilahagymás zsíros kenyeret és tepertőkrémes kenyeret készítettek, másik részét pedig a csülökhöz és a csülkös-babos káposztához adták.
-Elfogyott körülbelül 1000 adag csülkös-babos káposzta, amihez 200 kilogramm csülköt, 60 kiló savanyú káposztát használtunk fel összesen. Ezen kívül nagyon népszerű volt a sült csülök is, ebből 240 kilogramm fogyott, ez háromszorosa a tavalyi mennyiségnek – összegezte, hozzátéve, voltak, akik minden nap visszatértek a finomságokért, sőt sokan haza is vittek az ízletes ételekből.
A cicege iránti igény is felülmúlt minden várakozást – árulta el Orbán László, a Galéria Bisztró üzletvezetője. Szerdán úgy számoltak, hogy 1 tonna burgonya felhasználásával készítenek cicegét, ám ez a mennyiség már szombatra elfogyott és összesen másfél tonna krumplit használtak el az öt nap alatt.
-Ez több mint 8000 darab cicegét jelent. A legnépszerűbb a hagyományos sima volt, de nagyon sokan kérték sajttal, valamint sajttal és tejföllel.
Folyamatosan sült a cicege vasárnap is

Nemcsak a gasztronómiai vonulata volt rendkívül sikeres a fesztiválnak, hanem az egész rendezvény – állapította meg Áldozó Tamás polgármester, akit a fesztivál értékelésére kértünk.
-Közhelyszámba megy, ha azt mondjuk sikeres volt a rendezvény, pedig ha a résztvevők számát, a felvonultatott termékek iránti keresletet nézzük, nem mondhatunk mást. Minden nap egészen késő éjszakáig sok százan szórakoztak itt az Esterházy-kastély udvarán, azt gondolom, jól szervezett és rendkívül kulturált fesztivál volt ez.
A városvezető hozzátette, a Játékfesztivál után ez a második legnagyobb programja a városnak, a nyárköszöntő rendezvény mellett a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál szólítja meg a legtöbb helyi lakost és egyre többen jönnek más településekről is, hallva a fesztivál jó hírét. Sokan jönnek el olyanok is, akik nem fogyasztanak bort, de a fellépők, koncertek műsoraira kíváncsiak, így kisgyermekes családok számára éppúgy érdekes volt a rendezvény, mint az idősebb korosztály számára.
-Mostanra vált olyanná ez a fesztivál, amilyennek néhány éve megálmodtuk. Elkészült az Esterházy-kastély, mely méltó helyet ad a programnak, kialakult a kínálat, állandósultak azok a borvidékek, melyek szívesen mutatják be boraikat a pápaiaknak.

Áldozó Tamás arra a kérdésre, hogy ő mi mindent kóstolt végig az öt nap során, mosolyogva mondta, mindent megkóstolt, már csak azért is, mert külföldi vendégeket is fogadott a város ezekben a napokban – gorlicei és leinefeldei delegáció érkezett a rendezvényre - és a vendégeket szerették volna megismertetni a magyar gasztronómia remekeivel, ennek pedig legjobb módja a személyes példamutatás volt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!