Perec, pillangó, képkeret – népszerű a fesztivál kézműves játszóháza


2015-09-13 11:26:38  | cikk: HuHa  | 


Perec, pillangó, képkeret – népszerű a fesztivál kézműves játszóháza főképe
Szombaton és vasárnap az Esterházy-kastély kézműves játszóháza is színesíti a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál rendezvényét. Tegnap óriási népszerűségnek örvendett a program, 15 órától folyamatosan érkeztek a kicsi- és nagyobb gyermekes családok, hogy kipróbálják a különböző kézműves tevékenységeket és szebbnél szebb, saját készítésű apróságokkal térhessenek haza. A kastély kézműves foglalkoztatójának egyik programja a perecsütés volt, hiszen a szervezők arra törekednek, hogy a minden alkalommal ki tudják használni a konyhai berendezések adta lehetőségeket. Így ötlött fel a perecsütés ötlete, mely kiválóan passzol a borokhoz, még akkor is, ha a bort apuka issza, a perecet pedig gyermeke majszolja el.
-Igazi, hagyományos sós perecet készítünk. Olyan nagyot, amit a régi vásárokban és búcsúkban is lehetett kapni, aminek a tetejét sós lisztes keverékkel le is folyatjuk – mesélte lelkesen a kézműves játszóház szervezője és koordinálója Horváthné Bátor Mária. A perec azonban csak egy volt a sok érdekesség közül, hiszen sorra készültek a térbeli színes pillangók dekorgumiból, a papírbaglyok, amik kis faágakon kaptak helyet, a félbevágott boros parafa dugókból pedig díszes képkeretet alkothattak a gyerekek és felnőttek. Mindezek mellett készségfejlesztő játék is várta az érdeklődőket, a LEGO játszóházban úgy kellett összerakniuk egy formát, hogy csak a mintát látták, kezük munkáját azonban szemmel nem követhették, csak a tapintásukra hagyatkozhattak.
-A mai foglalkozásunk kimagaslóan sok érdeklődőt vonzott és nagyon jó látni, hogy apukák, anyukák, nagymamák, nagypapák együtt dolgoznak csemetéikkel – mondta a szervező.
Készül a perec

Csukárdi Flóra, a hét éves kislány nagymamájával és nagypapájával jött el a fesztiválra. A nagyszülők Pápán élnek, az unokák hétvégére jöttek haza. A kislány járt a LEGO játszóházban, készített baglyot, pillangót és persze perecet.
-Meg kellett lisztezni a deszkát, erre tettük rá a tésztát, amit hosszú kígyóra kinyújtottunk. A sütőpapíron perecformára hajlítottuk és megkentük tojással. Egy kicsit sütöttük és most rákentük a sós, lisztes masszát – idézte fel Flóra. Nagymamája, Szabó Zoltánné elmondta, az unokák csak ma érkeztek, de ő férjével minden nap kijött a rendezvényre, megnézték a színpadi műsorokat és megkóstolták a borokat.
-Nagyon jól érezzük magunkat, megnéztük a néptánc műsorokat és a Nyugdíjas egyesületbeli klubtagjaink előadását. A borokat is megkóstoltunk, mi az édeseket kedveljük, így merlot- t választottunk – mesélte el hírportálunknak.
Egy másik helyiségben találkoztunk az ugyancsak ügyeskedő Császár Dorkával, aki szüleivel és barátaival jött el a fesztiválra. Dorka úgy fogalmazott, nagyon tetszik neki a program és minden kézműves tevékenységet kipróbál.
-Most pillangót készítek. Ehhez az alaklemez segítségével kivágjuk a szárnyait és a díszeket és erre varrjuk rá a testet. Ezután drótból hajtogatunk neki csápokat, amit szintén ráerősítünk és utána díszítjük. Nem nehéz elkészíteni, csak a varrás nem könnyű – avatott be a pillangókészítés rejtelmeibe.

A kézműves játszóház ma is várja a kicsiket és nagyokat, 15 órától pillangófát készíthetnek, sok kis lepkével, koszorúalapból baglyos ajtódíszt, kartonból színes ablakdíszt alkothatnak és újra lesz memória karkötő készítés. Mindezek mellett vasárnap is süthetnek perecet a gyerekek és a készségfejlesztő játék is rendelkezésre áll.

Tegnap nemcsak a kézműves játszóházban volt óriási az érdeklődés, hanem a boros faházaknál, az ételeket készítő pultoknál és a fesztiválsátorban is. Már kora délutántól szép számú érdeklődő töltötte meg a kastélyudvart, estére pedig szinte mozdulni sem lehetett a tömegben. A kellemes napsütés és az enyhe, csillagfényes este, no meg a finom borok, pálinkák és ízletes csülkök, cicegék rengeteg embert vonzottak a rendezvényre, de nagy sikere volt a színpadi produkcióknak is. A borszombati műsorfolyamot az Iszkiri együttes zenés gyermekelőadása kezdte, aztán Greznár Zoltánék muzsikáltak boros-mulatós dalokat, őket pedig Pápa Város Fúvószenekarának műsora követte. A népszerű zenekar a rendezvény vidám hangulatához illő darabokat választott repertoárjába, így ismert filmzenék, slágerek csendültek fel kora este.
Pápa Város Fúvószenekara

Az este fénypontja a Ghymes együttes koncertje volt a nagyszínpadon, Szarka Gyula csapata is a legismertebb dalokat hozta el Pápára, többek között a Tánc a hóban, a Boszi, a Kézfogás és a Hóban fürdő madár is felcsendült a koncerten.
-Most már tudom, mi az a cicege – mondta el érdeklődésünkre az együttes vezetője a fesztivál gasztronómiai kínálatával kapcsolatban – hallottam már róla, csak nem tudtam beazonosítani. Ezt nálunk is sütik, és úgy hívják görhöny, de azt is tudom, hogy nagyon sokféle neve van. A bort pedig kedvelem, magam is borászkodom, Balaton-felvidéken van egy kis pincém. Az olaszrizling az, ami nekem nagyon kedves.

A nagy sikerű Ghymes koncert sokakat megszólított, rengetegen ezért jöttek el az Esterházy-kastély udvarába. László Kata és párja is ezt a programot választotta ki a színes kavalkádból.
-Minden évben kilátogatunk a rendezvényre, hiszen mindig nagyon jó programok vannak, nem beszélve a finom borokról és étkekről. Most kimondottan a Ghymes koncertre jöttünk, de természetesen megkóstoljuk a borokat is. Az én kedvencem az irsai olivér, bár itt még nem bukkantam rá, de azt hiszem, megyek még egy kört és alaposabban megnézem a kínálatot. Az biztos, hogy száraz bort fogok választani – mondta mosolyogva.
Nagy sikert aratott a Ghymes koncertje

A Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál ma este zárul az Esterházy-kastély udvarán, de az utolsó koccintásig, az utolsó dallamokig még nagyon sok kellemes élmény vár a fesztiválozókra. 15 órakor nyit a kastély kézműves játszóház, 16 órától a Trambulin Színház gólyalábas előadása várja a kicsiket és nagyokat, 17 órakor Gájer Bálint, a swing hercege lép színpadra, őket pedig a Három zenekar követi. 20 órakor a nagyszínpadon ad koncertet Szabó Balázs Bandája, az éjszakába nyúló mulatságot pedig a Főnix zenekar bulija zárja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!