Borpénteki fesztiválnyitó


2015-09-12 00:38:07  | cikk: HuHa  | 


Borpénteki fesztiválnyitó főképe
Bár Pápa város legnagyobb gasztronómiai rendezvénye már borszerdán megkezdődött, a hagyományok szerint péntek este tartották a fesztivál ünnepélyes megnyitóját. A ceremónia a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége társborrendjeinek bevonulásával kezdődött, a Somlói Borrend és a Somlói Borút Egyesület mellett többek között a Noéhegyi Szent István Borrend, a Pannonhalmi Borrend, a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend képviseltette magát. A felcsendülő vidám, ám sok igazságot magában hordozó bordal után a fesztivál borkínálatát biztosító borászatok népes számú gazdáját és a még népesebb közönséget Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte. Úgy fogalmazott, az első jó ötlet az volt Pápa városától, hogy először megrendezte a fesztivált, a második pedig az, hogy hagyományt teremtett belőle.
-Gratulálok a rendezvényhez, és kívánom, hogy a vendégek, fellépő művészek, és a kínálatukat bemutató borászok találják meg az értelmét ittlétüknek, vagyis, hogy érezzék jól magukat és egymással kedves barátságot tudjanak kötni – mondta.
Áldozó Tamás polgármester sem húzta sokáig az időt az ünnepi koccintásig, rövid beszédében köszöntötte a borrendek képviselőit, a fesztiválra kitelepülő borászatokat és pálinkaházakat és a fesztiválra kilátogatókat.
-Azt gondolom, a 15 boros faházban van legalább 150 féle bor, ami garancia arra, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Azt kívánom, hogy érezzék jól magukat, egyenek sok cicegét, sok csülköt, és kóstolják meg a borokat.

A fesztiválnyitó programja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csárdás! Szerelem a Kárpátok alatt című előadásával folytatódott. A Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető irányítása alatt dolgozó csoport látványos, a Kárpát-medence tájegységeinek táncait felvonultató műsora méltó volt a nagyszabású rendezvény hivatalos megnyitójához. A 20 hivatásos táncos párt foglalkoztató együttes darabja azon túl, hogy autentikus formában mutatja be az egyes tájegységek táncait, egy szerelmi háromszög történetét jeleníti meg a színpadon. S miközben a nézők végigkövetik a főszereplő szerelmespár konfliktusát és egymásra találását, a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei sokszínűségében gyönyörködhetnek – mesélte az előadásról Sánta-Bíró Anna, az együttes táncos szólistája. A fiatal táncos azt is elmondta, az együttes fő profilja, hogy az autentikus magyar néptáncot nagyon mély tudással és magas színvonalon műveli, ami ugyanolyan nehéz és komoly feladat, mint egy táncszínházi produkció megvalósítása. Arra a kérdésre, hogy a jó erőnlétet és mozgékony testet kívánó tánchoz illik-e a fesztiválon kínált étel és italválaszték, Sánta-Bíró Anna mosolyogva válaszolt.
-Szeretjük a bort, a csülköt és a cicegét is, de csak előadás után fogyasztjuk, hiszen tele hassal nem lehet táncolni. A műsor után azonban állunk elébe.

A rendezvénysátrat és a kastélyudvart zsúfolásig megtöltő közönségnek ilyen dolgokra nem kellett ügyelniük, vígan falatozhattak, borozhattak egész este – és éltek is a lehetőséggel. A cicegesütőknek egy perc megállásuk sem volt, a csülökkészleteket újra és újra pótolni kellett, a borosgazdák pedig sorra nyitották a palackokat. Dr. Ferencz Jácint, bár nem pápai születésű, szülei Pápára költözése óta ma már egy kicsit pápainak érzi magát. A Pannonhalmi Szent Márton Borrend képviselőjeként jött el a rendezvényre, de más borvidékek borait is kedveli, s mivel szülei a Somlón gazdálkodnak, kedvenc bora a somlói olaszrizling.
-Amióta a borrend tagja vagyok, azon munkálkodok, hogy a pannonhalmi és más borok népszerűsítése mellett a kulturált borfogyasztást is népszerűsítsem – fogalmazott. A fiatal ügyvéd mosolyogva mesélte, a borrendi tagok éppúgy fogyasztják a bort, mint mások, ugyanúgy illatolják, ízlelik és élvezik, és abban bíznak, hogy kegyes lesz hozzájuk a Jóisten és másnap kevésbé fog fájni.
-A pápai rendezvény nagyon kedves számomra, részint azért mert, szüleim lévén hazajövök, részint pedig azért, mert Fazekas András kiváló borai is itt vannak. A bor, a csülök és a cicege pedig nemcsak hogy megférnek egymás mellett, hanem kívánják is egymást – tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet képviselője, Wawrzsák László is. Villányi pincészetük első alkalommal vesz részt a pápai rendezvényen és eddig nagyon kellemes tapasztalatai vannak. Ő arról mesélt hírportálunknak, hogy gazdaságuk Kisharsányban 120 hektáron művel szőlőt, aminek 10 százaléka fehér szőlő. Elsősorban Kárpát-medencei fajtákat termesztenek, de világfajták is megtalálhatók a tőkék között.
-Egy fehérbort hoztunk, emellett rozét, ami a nyár bora és kiváló fröccs alap. Ezen kívül többféle vörösbort kínálunk, mert a tapasztalat az, ahogy megy le a nap és jön fel a hold, úgy indul meg a vörösborfogyasztás. Ez nem annyira szakmai, inkább emberi megfigyelés, hiszen mi magunk is sokkal szívesebben fogyasztunk hűvösebb időben vörösbort és a fogyás is ezt mutatja.
A pincészet egyik különlegessége a nagytestű, 2009-es cabernet franc, amely a Mandulás dűlő lejtőin termett szőlőből készült és melyről a szakember úgy véli, igazi ünnepi bor.
-Ez egy jó beszélgetős bor. Jó, ha van mellette társ, de nem feltétlenül szükséges, mert a 2009-es borban annyi test, annyi mélység és potenciál van, hogy megfejtjük saját magunkat tőle – ajánlotta kóstolásra.

Akinek kedve támadt ezt vagy akár más borokat megkóstolni, vasárnap estig még megteheti, hiszen addig tart a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál az Esterházy-kastély udvarán. A jóféle borok mellett nem szabad kihagyni a csülökételeket és a cicegét sem, és érdemes lesz a programokra is odafigyelni. Holnap délután a kastélyban kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat, a nagyszínpadon pedig este a Ghymes együttes ad koncertet, amit aztán a Zagyva Banda muzsikája követ.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!