1 tonna krumpli, 400 kiló liszt és 700 tojás – megkezdődött a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál


2015-09-09 22:12:50  | cikk: HuHa  | 


1 tonna krumpli, 400 kiló liszt és 700 tojás – megkezdődött a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál főképe
A címben szereplő mennyiségekkel készült a ma délután kezdődött fesztivál 5 napjára a Galéria Bisztró. A belvárosi étterem az egyik, amely az ételekről gondoskodik. Orbán László üzletvezető elmondta, a cicegét több formában készítik, a hagyományos, feltét nélküli változat mellett a vendégek kérhetnek, tejfölös, sajtos-tejfölös, kolbászos és baconos cicegét is.
-Jellemzően a cicege a sláger a fesztiválon, így bőven készültünk alapanyaggal – fogalmazott, hozzátéve, csülökételt is kóstolhatnak a rendezvénysátorban kialakított büféjükben. Méghozzá nem is akármilyet, hiszen ezúttal hagymás-rozmaringos csülköt sütnek a vendégseregnek. Volt is kereslet mindezen finomságokra már a bemelegítő estén, hiszen sorban álltak a rendezvényre kilátogatók a büfénél, a rendezvénysátor asztalait pedig vidáman falatozó társaságok népesítették be.
A csülök persze nem csak ebben a formában ízlelhető meg a fesztiválon, erről pedig a Pápai Hús Kft. gondoskodik. A klasszikus sült csülök mellett ők is készültek különlegességgel, a tavalyi év nagy sikerét készítik idén is.
-Csülkös-babos káposztát főzünk a fesztiválozóknak – mondta el Kanozsai József, aki ebben az évben is megszervezte és koordinálja a gazdasági társaság rendezvényen való megjelenését. Az igazán laktató és ízletes étel mellett tepertőkrémes kenyeret és zsíros kenyeret is lehet vásárolni a Pápai Hús sátránál, s valamennyihez jól csúszik a bor.
Ilyen csülöktállal is várják a vendégeket

A csülök, cicege és bor kombinációját már az első estén többen kipróbálták, és az arcokon megjelenő mosolyok igazolták, a finom ételek és a jó borok hozzájárulnak a kellemes hangulathoz. A Pápai Hús Kft. asztalánál találkoztunk Steinbach Jánossal és német vendégeivel. A baráti társaság Veszprémből érkezett, az újságban olvastak a rendezvényről, megtetszett nekik, így buszra szálltak, eltöltöttek néhány órát a Várkertfürdőben, este pedig a finom borok és csülökételek élvezetének hódoltak. A vendégektől megtudtuk, nagyon ízlett nekik a csülkös-babos káposzta, hozzá pedig zamatos cabernet-t választottak.

A borok kínálatában ez csak az egyik vörös fajta, hiszen a 15 pincészet, mely elhozta legjobb borait, számtalan jóféle szőlőnedűt kínál. A vörösborok mellett a fehérborok és a rozék egyaránt megjelennek, van bőven óbor és lesz már újbor is a hétvégére. Ez utóbbit Koczor Kálmán, a balatonfüredi Koczor Pincészet alapítója, tulajdonosa ígérte. A neves borász minden évben résztvevője a pápai boros rendezvényeknek és szívesen jön városunkba.
-Péntek-szombat-vasárnapra egy kis meglepetéssel készülünk, a 2015-ös szüretről való újbort is szeretnénk megkóstoltatni a vendégekkel. Már alakul, de még hagyjuk kicsit érni – árulta el. Már az első naptól lehet viszont kóstolni a faházánál olaszrizlinget, többféle rozét és vörösbort.
-Az Enigma elnevezésű, késői szüretelésű olaszrizling borunk most került piacra, ez igazi különlegesség. 2011 decemberében szüreteltük, azóta fahordóban érett. A másik különleges borunk a Pécselyi Savignon, ami nem túl ismert, de jó szívvel ajánlom minden vendégnek – mondta. Arra a kérdésre, hogy az otthon maradottak, hogy állnak a szürettel, a borász nevetve válaszolt: szenvednek az idén a gazdák a szüretben. Mert bár nagyon szép szőlő termett, szépen be is érett, az aszály miatt savproblémákkal kell megküzdeniük.
-Lesz dolguk a borászoknak a pincékben – összegezte a szakember.
Savproblémák ide, szüret oda, a fesztiválon jó hangulatban, kedves invitálással adják boraikat a gazdák. Palackok ürülnek, poharak csendülnek össze a koccintásban, barátok, ismerősök találkoznak egy-egy boros faház előtt, így alapozva meg a vasárnapig tartó mulatságot. 

Az ízletes ételek és finom nedűk mellé vidám műsorok társulnak estéről-estére. A szerdai napot a helyi és környékbeli amatőr művészeti csoportok bemutatkozásának szánták a szervezők, a kórusok, tánccsoportok pedig a szürethez, borhoz, vigassághoz illő műsorral készültek. A sort a Mezőlaki Parolás Kulturális Egyesület nyitotta, őket követte a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, majd a Pápai Nyugdíjas Egyesület lépett színpadra. Előadásukban verseket, dalokat hallhatott a sátrat megtöltő vendégsereg. Szanyiné Csepregi Ilona, a kórus vezetője elmondta, vidám bordalokkal érkeztek a fesztiválra, és igyekeztek egy kis pápai aktualitást is belecsempészni műsorukba. Az egyesület tagjai nagyon szívesen vesznek részt ezen a rendezvényen is, és nemcsak fellépőként, de vendégként is visszatérnek a következő napokban.
Pápai Nyugdíjas Egyesület kórusa Szanyiné Csepregi Ilona vezetésével

Lesz is miért, hiszen vasárnap estig változatos műfajú műsorok szórakoztatják a fesztiválozókat, lesz látnivaló kicsiknek és nagyoknak egyaránt a finom ételek és italok mellé.
Csütörtökön 17 órától a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttes, a Tánc-Lánc AMI gyermek néptáncosai és Németh Dénes zenekara adnak ízelítőt a hazai néptánc és népzene kultúra színes világából, őket az egyházaskeszői Keszkenő néptánccsoport váltja, aztán egy hirtelen stílusváltással az elmúlt évtizedek legismertebb dallamos rock, pop és jazz dalai csendülnek fel a Steel zenekar jóvoltából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!