Holtmarosi vendégek a pápai református gyülekezetben


2015-09-08 21:58:25  | cikk: pgya  | 


Holtmarosi vendégek a pápai református gyülekezetben főképe
Az Immánuel Közösségi Házban szeretetvendégség keretében találkozhattak a pápai érdeklődők az erdélyi Holtmaros faluban található gyermekotthon vezetőjével, egyik ifjú lakójával, illetve a helyi gyülekezet lelkészével, Bartha Józseffel és gondnokával vasárnap késő délután. A hétvégén egy kisebb holtmarosi küldöttség érkezett Pápára. Jelenleg tizenkét árva nevelkedik az otthonban.

A Tulipán Gyermekotthon építése a Czegei Wass Albert Alapítvány és a Holtmarosi Református Egyházközség közös munkájának köszönhetően 1999-ben vette kezdetét, 20 árva és félárva gyermek számára. Az az elgondolás vezette az alapítókat, hogy az élete nagy részét messze a szülőföldjétől, honvágytól gyötört Wass Albertnek, amerikai száműzetésben élt írónak, egyik álmát megvalósítani, árva magyar gyerekeknek otthont biztosítani. A holtmarosiakat a Pápai Református Egyházközség rendszeresen támogatja, évente négyszer-ötször is kilátogatnak az erdélyi faluba, amelynek templomában őrizték sok éven keresztül Wass Albert hamvait – mellszobra is van a templomban –, amíg engedélyt kaptak a temetésére. A pápaiak, ahogy az a szeretetvendégség előtt tartott bemutatkozó előadásokból kiderült, adományokat visznek az árváknak és megszervezik a gyülekezeti tagok kirándulását az Isten széke alatti kis településre, illetve a holtmarosiak is városunkba.

Bakos Katinka, a gyermekotthon vezetője elmondta, hogy a gyerekek nagy része kicsi korában – két-, két és féléves korában került a Tulipán Gyermekotthonba 2002-ben, azóta ugyanazokkal a gyerekekkel foglalkoznak. Közülük az egyik, Ricsi már a 18 évét is betöltötte, jelenleg a Kolozsvári Református Kollégium diákja, jövőre érettségizik és minden igyekezetével arra törekszik, hogy a Zeneakadémián folytathassa tanulmányait. Ennek tanúbizonyságát is adta, Márkus Mihály lelkész átadta helyét a harmónium mögött, és két komolyzenei darabbal örvendeztette meg a közönséget, amely vastapssal fejezte ki köszönetét.

Vidám Richárd is kilépett a pápai gyülekezet elé, meghatódottan mesélt életéről, a mérhetetlen szeretetről, amit nap mint nap megtapasztal. Elmondta, hogy számára a gyermekotthon lakói az ő családja, akiket tiszta szívből szeret és érzi, hogy annak ellenére, hogy felnőtt lett, szüksége van úgy a kisebb „testvéreire”, mint a nevelőkre, akik számára a szülőket jelenti. Soha nem akar tőlük elszakadni.

Szakács Gergely, pápai református lelkész elmondta, hogy 2006 óta él a kapcsolat a Pápai Református Egyházközség és a Tulipán Gyermekotthon között. Első látogatásuk alkalmával eldöntötték, hogy látogatásuk nem múlhat el nyomtalanul. Létrehoztak egy keresztszülőségi programot, melynek keretében bárki – jelképesen – örökbe fogadhat egy kisgyermeket, akit rendszeresen támogathat.

A gyermekotthonnal kialakított kapcsolat ma már ott tart, hogy a pápaiak évente több alkalommal visznek adományokat Erdélybe, a családok nyaralni járnak Holtmarosra, ahol meglátogatják az otthonban élő árvákat. Bakos Katinka könnyes szemekkel köszönte meg a pápaiak jóságát, ami nem csak anyagiakban mérhető, hiszen egy-egy ilyen látogatás alkalmával a gyerekeket lelkiekben is sokat segítik, támogatják őket.
A találkozón diavetítéses előadás során mutatták be a legfrissebb életképeket az otthon gyermekeiről, akik tavasszal konfirmáltak, először vehettek Úrvacsorát. A szeretetvendégség rövid áhítattal, beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!