Kiállítás a Forrás Napján


2015-09-06 20:50:15  | cikk: Babos Petra  | 


Kiállítás a Forrás Napján főképe
2013. szeptember 7-én avatták fel a Pápa-tapolcafői Forrás Tanösvényen a malomkereket. Azóta szeptember első szombatja a Forrás Napja. A második Forrás napi rendezvényüket a Vízimalmok és utcaképek című kiállítással nyitották meg, ahogy a malomkerék forgó lapátjai, úgy a művész, vagyis Molnár Lajos képein ábrázolt vízimalmok is a régi idők emlékét idézik. A tárlatnak a tapolcafői Művelődési Ház adott otthont.

Molnár Lajos elmondta, nagy öröm volt számára, hogy a tapolcafőiek, vagyis a kertbarátok felkérték, hogy a Forrás Napján mutassa be vízimalmos képeit. Az alkotások nagy részét a Jókai Mór Városi Könyvtárban már bemutatták, de készültek a nyár folyamán újabbak, amelyek most itt vannak. A színes festmények a vízimalmok idilli hangulatát idézik fel.

A tárlatmegnyitón Somogyi Zoltán, a Kertbarát Kör elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, Tapolcafőnek, mint Pápa városrészének történetében 2010. május 4-e felejthetetlen nap volt, hiszen természeti csoda történt, több mint negyven év után ismét visszatért a forrás, kibuggyant a víz a föld gyomrából. A Tapolca patak újra éledezni kezdett. A forrásvidék gondozását azóta a tapolcafői kertbarátok végzik nagy lelkesedéssel. A Tapolca-forrás tanösvény kialakításával kellemes kikapcsolódást biztosítanak a természet kedvelőinek. A tanösvény talán legnagyobb látványeleme, a tapolcafőiek büszkesége, az a malomkerék, amelyet 2013-ban avattak fel a Tapolcán működő 33 vízimalom emlékre a Forrásfői malom helyén. Ez a malomkerék szépen példázza az emberi összefogást. Ennek az emlékjelnek az átadása alkalmából tett javaslatot dr. Áldozó Tamás polgármester, hogy minden év szeptemberének első szombatja a Forrás Napja legyen.

Dr. Áldozó Tamás köszöntőjében gratulált Molnár Lajos festőművésznek, s további sok sikert kívánt neki. Mint mondta, a város a Tapolcának köszönheti születését, hiszen a patak mentén lévő malmok és a körülöttük lévő településcsoportok összeolvadásából keletkezett Pápa. Ez a víz évszázadokon keresztül védelmet nyújtott, hiszen az ebből duzzasztott tavak védték a várost. A víz lesz, ami a város jövőjét jelentheti, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy gyógy-és termálvizünk is van, ami kincs lehet. Vigyázzunk hát rá, és óvjuk. A polgármester elismeréssel szólt a tapolcafőiek kitartó és példamutató munkájáról is.

A rendezvény kapcsán Somogyi Zoltán felidézte hírportálunknak, tavaly a Forrás Napján főzőversenyt is hirdettek. Ekkor úgy határoztak, az ott befolyt összeget a tanösvényre fordítják, így a tanösvény elején álló eligazító táblát felújíttatták, s ez a Forrás Napjára el is készült. Somogyi Zoltán arról is szólt, terveik között szerepel egy csónakázó tó kialakítása.

A program a fotókiállítás eredményhirdetésével zárult. A Tapolcafő képekben elnevezésű pályázatra 34 szebbnél szebb alkotás érkezett 9 pályázótól, melyeket Kecskés Róbert fotós bírált el. A pályázat célja az volt, hogy Tapolcafőt, mint városrészt bemutassa, népszerűsítse. A legjobb képet a zsűri elbírálása szerint Somogyi Zoltán készítette, Mária út címmel. Második Balassa Klaudia lett, Barátokat vonz a tanösvény című képe, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Vilmann László álhatott Paprika variációk elnevezésű fotójával. A legjobb felvételekből falinaptár készül.
A Kertbarát Kör soron következő rendezvényen szeptember 26-án lesz, amikor is szüreti felvonulást tartanak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!